Dünyaca ünlü Aya Yorgi Koyu'nun yakın mesafesinde bulunan bölge, Cumhurbaşkanı Kararnamesi'yle imara açıldı. Bölgeye, 2 katlı villa tarzı binalar yapılabilecek.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 12 Haziran 2018 tarihinde aldığı bir kararla üzerinde 'Doğal SİT' alanı olan Dalyan Mahallesi’nin yapılaşmayı kolaylaştıracak şekilde sit derecesini yeniden belirlemişti. Milyonlarca metrekare büyüklükle tarif edilen bölgenin koruma derecesi “Nitelikli Doğal Koruma Alanı” ve “Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanı” olarak tescil edilmiş, tescil kararı 18 Haziran 2018 yılında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı internet sitesinden duyurulmuştu. Böylelikle, bölgenin yapılaşmasının zemini hazırlanmıştı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bugün yayınladığı ilanla, bölgede imar planı değişikliği yaparak, alanı resmi olarak yapılaşmaya açtı.

İlanda, “Çeşme İlçesi, Dalyan ve Sakarya Mahalleleri, Ayayorgi Mevkiine ilişkin 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı Değişikliği ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişikliği Bakanlık Makamının 07.03.2022 tarih ve 3123141 sayılı Olur’u ile 1 sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinin 109. maddesi uyarınca onaylanmıştır” denildi. Plana göre, bölge yapılaşmaya açılarak, 2 katı villa tipi binaların yapılması resmileşti.

CHP'li Kılıç'tan soru önergesi

Öte yandan CHP İzmir Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Katip Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, da konuyla ilgili hazırladığı yazılı soru önergesini Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sundu. 

TBMM Divan Üyesi Av. Sevda Erdan Kılıç, yaptığı yazılı açıklamada, Çeşme’nin dünyaca ünlü Aya Yorgi Plajı yakınlarındaki SİT alanının imara açıldığını ifade etti.