“Salgın koşulları, ekonomik zorluklar, işsizlik, pahalılık, ölümler yok sayılarak; Avukatlık Kanunu değişikliği ve özellikle de seçim sistemlerine yapılacak müdahale ile meşgul edilmektedir” diyen İzmir Barosu Yönetim Kurulu, iktidarın, “baroların seçim sistemi üzerine ahkam keserek, baroların siyaset yaptıkları” ifadelerini eleştirdi. Kanun düzenlemesiyle ilgili tüm görüşmelerin sonuçsuz kaldığı kaydedilen baronun açıklamasında, “19 Mayıs ve 1 Haziran bildirilerimizde ortaya koyduğumuz kararlılık içerisinde meslektaşlarımıza ve halkımıza verdiğimiz sözün arkasında durarak eylemlilik sürecinin başladığını ilan ediyoruz” denildi.

Bu yeminimizin gereğidir

Açıklamada, “Adil yargılama talebimize, bağımsız yargı isteğimize, hak arama hürriyetine sahip çıkmamıza, 'İstanbul Sözleşmesi’ne uyun' çağrılarımıza, işkence ve kötü muameleye karşı çıkışımıza, seçme ve seçilme hakkına sahip çıkmamıza, laikliği savunmamıza, hayvan hakları ve çevre mücadelelerimize, toplumcu ve demokratik bakış açımıza, avukatlar için gerçek ve kalıcı çözümler istememize, kimseyi avukatsız bırakmamamıza ve savunma hakkına sahip çıkmamıza, cinsiyet ve cinsel yönelim ayrımcılığını lanetlememize, katledilen kadınlar için adalet aramamıza, istismara uğrayan, iltica teknelerinde hayatını kaybeden çocukların sesi olmamıza siyaset diyorsanız, o zaman bilin, barolar siyaset yapmaya devam edecekler. Çünkü hak temelli bu siyaset, ettiğimiz yeminin, Anayasa ve yasalardan kaynaklanan görevin, teslim olmayan savunma tarihinin ve avukatlığa duyduğumuz saygının gereği” ifadeleri kullanıldı.

Ankara'ya yürüyecekler

İzmir Barosu'nun 19 Mayıs ve 1 Haziran tarihlerinde 80 baro tarafından imzalanan bildirilere uygun olarak eyleme geçeceği vurgulanan açıklamada bu süreçte yapılacaklar şöyle sıralandı: “Tarihi sorumluluğunu yerine getirmek amacıyla Türkiye Barolar Birliği'ni tüm delegelerin katılımıyla olağanüstü toplantıya davet etmek üzere yönetim kuruluna başvuruda bulunacağız. 19 Haziran'da (yarın) baro başkanları olarak illerimizden Ankara istikametine doğru savunma yürüyüşü başlatacağız. Hukuk devleti, yargı bağımsızlığı ve adalet nöbeti tutacağız. Ankara'da cübbeli bir yürüyüş gerçekleştireceğiz.”