Koronavirüs vakalarının yeniden artışa geçtiği Hollanda'da kısmi kapanma kararı alındı. Cumartesi gününden itibaren uygulanacak kapanma kararları yaz aylarından bu yana Batı Avrupa'da uygulanan ilk kapanma olacak.

En az 3 hafta sürecek olan kapanma tedbirlerine göre, tüm kafe, bar, restoran ve hayati olmayan mağazalar akşam 7'den sonra kapalı olacak.

İnsanlara işten eve gitmeleri çağrısı yapılırken, spor karşılaşmalarının da yeniden seyircisiz oynanacağı açıklandı. Sinema ve tiyatrolarınsa açık kalması bekleniyor.

17,5 milyon nüfuslu ülkede sosyal mesafe tedbirlerinin geçtiğimiz Eylül'de azaltılmasının ardından yeni vaka sayıları artışa geçmiş, dün günlük 16,300 vaka ile rekor seviyeye ulaşmıştı.

Yeni kapanma kararları Hollanda için salgın politikalarında bir geri dönüş anlamına da geliyor. Zira hükümet, yüksek aşılama oranı nedeniyle tedbirlerin yıl sonuna kadar azaltılarak devam edeceğini bildirmişti.

Nüfusunun yüzde 85'i aşılanan Hollanda'da, hastanedeki hastaların yüzde 55'i ise aşısız durumda.

AVUSTURYA'DA AŞISIZLAR İÇİN KAPANMA

Bir diğer Avrupa ülkesi Avusturya'da da yeni kapanma kararları gündemde. Ancak Viyana yönetimi bu kez kapanma tedbirlerini sadece aşısızlar için uygulamayı planlıyor.

Nüfusunun yüzde 65'i aşılanan Avusturya, aşılama oranının en düşük olduğu Batı Avrupa ülkesi olarak dikkat çekiyor. Bir çok Avusturyalı aşı konusunda tereddüt yaşarken, parlamentodaki üçüncü büyük parti olan Özgürlük Partisi de aşı karşıtı fikirleriyle dikkat çekiyor.

Şansölye Alexander Schallenberg tarafından yapılan açıklamada yeni plana göre aşısız kişilerin, işe gitmek, hayati alışverişlerini yapmak ve bacaklarını esnetmek dışında evden çıkamayacağı belirtildi.