İzmir'in Karabağlar ilçesi Üçkuyular Mahallesi'nde yapımı devam eden otel ve alışveriş merkezine dair eski hak sahipleri tarafından açılan 7 davada kararın çıktığına dair avukat Mustafa Kemal Turan'ın yaptığı açıklamaya projeyi yürüten şirketten cevap geldi. Şirket yazılı açıklamasında "Yapılmakta olan proje İzmir ekonomisine ve kent hayatına farklılık getirirken tamamen şehircilik ilkeleri, planlama ilkeleri ve hukuka uygun olarak devam etmektedir" dedi.

İzmir'in Üçkuyular Mahallesi'nde inşaatı süren otel ve AVM projesiyle ilgili verilen mahkeme kararlarının ardından inşaatı yapan şirketten açıklama geldi.

Şirket açıklamasında projenin inşaat ruhsatına karşı açılan davanın yanı sıra ÇED raporu ile ilgili açılan davanın da yine mahkeme tarafından reddedildiğini belirtti. Mahkemelerin, yapılan inşaat karşılığı ihaleyi, ÇED raporunu ve inşaat ruhsatını hukuka uygun buldukları ileri sürülen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Görüldüğü üzere yapılan her iş, başta Balçova’da bulunan rakip AVM olmak üzere çeşitli menfaat grupları tarafından dava edilmiş ve her defasında açtıkları davalar reddedilmiştir.  Dava açan kişi veyahut kişilerin menfaat grupları olarak tanımlanmasının sebebi, yapılan her işleme karşı aynı kişiler tarafından birden fazla mahkemede dava açılıyor olması ve dava açan kişilerden bazılarının ticari kaygılarla bu davaları açtıklarına ilişkin somut delillerin bulunmasıdır."

'HUKUKA UYGUN OLARAK DEVAM ETMEKTE'


Açıklamada, "Tüm bu gerçeklere rağmen çeşitli menfaat grupları, tarafından bilgiler çarpıtılmaktadır. Bir kez daha önemle belirtmek isteriz ki, İstinyePark İzmir Projesi'nin bulunduğu alanla ilgili planlar yaklaşık 20 yıl önce 1998 tarihinde kesinleşmiş ve o plana karşı açılan onlarca dava mahkemelerce reddedilmiştir.  Basın açıklamalarında iddia edildiği üzere proje alanının tümünü kapsayan bir iptal söz konusu değildir" denildi. İstinyePark İzmir Projesi tasarlanırken ve yapılmakta iken, modern çevre ve trafik kurallarına harfiyen uyulduğu ileri sürülen açıklamada, projede ve çevresinde yaklaşık 80 bin metrekareli yeşil alanın ayrıldığı belirtildi. Bölgenin trafik durumunun da gözetilerek otoparkların yer altına alındığı vurgulanan açıklamada, projede yine otobüs terminali ile kapalı otoparkın da yer altına alındığı ifade edildi. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından projelendirilen ve yaptırılmakta olan dal-çık tünel ve kavşakların, bölgede trafiğin kesintisiz akmasını sağlanacağı ifadelerinin yer aldığı açıklamada, projenin İzmir ekonomisine ve istihdama büyük katkı sağlayacağı iddia edilerek, şu bilgilere yer verildi:

"Proje, alışveriş turizminin yanı sıra, proje bünyesinde yer alacak olan 5 yıldızlı otel ve kongre merkezi ile yerel ve bölgesel turizme de katkı sağlayacaktır.  Sonuç olarak, şirketimiz tarafından yapılmakta olan İstinyePark İzmir Projesi, İzmir ekonomisine ve kent hayatına farklılık getirirken tamamen şehircilik ilkeleri, planlama ilkeleri ve hukuka uygun olarak devam etmektedir." DHA