GÖKÇE ADAR / 9 EYLÜL GAZETESİ

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, 10 Aralık’tan bu yana grevde olan sendika üyesi İZBAN işçilerini ziyaret etti. Önceki gün akşam saatlerinde İzmir’e gelen Atalay, Alsancak Garı içerisinde bulunan sendikanın şube temsilciğinde işçilerle görüştü. Atalay, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) yönetimleri ile sürekli temas halinde olduklarını açıklayarak İZBAN çalışanlarının, banliyö trenlerinde günde 300 bin insan taşıdıklarını belirtti. Atalay, “Çoğunuz iki ya da dört yıllık üniversite mezunusunuz. Asgari ücrette geldiğimiz nokta ortada. Siz burada sözleşmeye kendiniz karar veriyorsunuz, sizin istemediğiniz bir sözleşmeye kimse imza atmayacak. Bu sözleşme bir an önce biterse, siz de mutlu olursunuz, biz de, İzmirliler de. Ulaşım sıkıntı çekenler sizin de yakınlarınız. Burada aklıselim bir noktada anlaşılır da ortada noktada buluşulur, sözleşme biter” diye konuştu.

BEDEL ÖDEDİĞİNİZ BİLİNİYOR

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile de görüştüğünü söyleyen Atalay, görüşmenin detaylarıyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: “Aziz Kocaoğlu ile görüştüm. ‘Siz asgari ücrete yüzde 26 zam yaptınız, biz de TCDD ile görüşerek ücret zammını yüzde 26’ya çektik’ dedi. Bunun üzerinde bir ücret zammı vermeyeceklerini belirtti. İşveren ile işçilerin pazarlık konusu yaptığı zamlar arasında 9 puanlık bir fark var. Herkes burada sizin bedel ödediğinizi biliyor. Biterken de yaşanabilecek bir ücret ile bitsin.” Türk İş Genel Başkanı Ergün Atalay, işçileri ziyaretinin ardından İzmir’den ayrıldı.

NE OLMUŞTU?

TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak kuruluşu olan İzmir Banliyo A.Ş’deki (İZBAN) grev 18 günü geride bırakırken 26 Aralık’ta gece şirket bürokratları asgari ücrete yapılan zam üzerine yeni bir teklifte bulunmuş, yapılan toplantıda zam teklifi güncellenmişti. Geç saatlere kadar süren toplantı sonucunda İZBAN bürokratları yüzde 19 olan ortalama teklifini yüzde 26’ya çıkardı. Zam oranı ise yüzde 21 ile yüzde 32 arasında değişti. 2010 girişli işçiler en düşük teklifi alırken 2017-2018 girişli işçiler en yüksek teklifi aldı. Bu oranlara ikramiye ve diğer ekonomik haklar da dahil. Büyükşehir 85 gün olan ikramiyeyi ilk yıl 90, ikinci yıl için ise 95 gün yaptı. İşçilerin, vardiya ve sürüş tazminatları talebi ise yine kabul görmedi. İkinci yıl için verilen asgari ücret zammı artı enflasyon teklifi ise geri çekildi. Teklifin geri çekilmesinden ardından ise Demiryol İş Sendikası açıklama yaparak, İZBAN yönetiminin açıkladığı ortalama gelirlerin gerçekten verilmesi halinde grevi uzatmayacaklarını bildirdi.