Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu’nun yapım çalışmaları sırasında Şakran ile Zeytindağ arasında onbinlerce zeytin ağacı köklendi. Köklenen zeytinleri oduncular yakacak olarak satıyor.

Yapımına Nisan ayında başlanan 76 kilometrelik Menemen-Aliağa-Çandarlı Otoyolu’nun yapım çalışmaları sırasında özellikle Şakran ile bölgenin en verimli zeytinlerinin üretildiği Zeytindağ arasında onbinlerce zeytin ağacının köklendiği ortaya çıktı. Sökülen asırlık zeytin ağaçlarının gövdeleri Bergama yolu üzerindeki oduncularda şömine yakacağı olarak tonu 500 liradan müşteri buluyor.

KÖYLÜLER DE ŞİKAYETÇİ

Bölge sakinlerinin ve yöre köylülerinin şikayetleri üzerine Şakran ile Zeytindağ arasında yol inşaatının devam ettiği güzergahta Gazete 9 Eylül ekibi olarak araştırma yaptık. İncelemelerimiz sırasında Bergama yolunun sağında, bu yola paralel olarak dağların eteklerinden geçecek otoyol inşaatı sırasında bölgenin en verimli asırlık zeytin ağaçlarının 100-200 metre genişliğinde bir şeritte güzergah boyunca köklendiği ve arazinin hafriyat malzemesi ile örtüldüğünü belirledik. Yörede zeytin toplayan köylülerle de görüştük. Köylüler, “Çok hızlı bir şekilde istimlak edildi zeytinlikler. Zaten bu konuda işlemlerin hızlı ve sorunsuz bitirilmesi için bir genelge de yayınlanmış. İstimlak ettikleri yerlerin paralarını ödüyorlar ama bölgenin en verimli zeytin ağaçları artık birer odun yığınından ibaret” dediler.



TONU 500 LİRAYA SATILIYOR

Yol inşaatı nedeniyle köklenen asırlık zeytin ağaçlarının büyük bölümünün parçalara ayrılarak bölgeden götürüldüğü, bir bölümünün de Bergama yolu üzerindeki odun satıcıları tarafından şömine yakacağı olarak tonu 500 liradan satıldığı ortaya çıktı. Gazete 9 Eylül ekibi, otoyolun bağlantı yolu çalışmaları kapsamında Aliağa’da Petkim tesisleri karşısındaki ağaçlandırma sahasında bulunan 20 yıllık binlerce çam ağacının da bu amaçla kesilmeye başlandığını belirledi. Engin Yavuz