Haber/ Didar DEMİRCİ

Yüz yüze eğitim ile birlikte, eğitim öğretim sürecinin her aşamasında emek veren bireylerin de aşılanması yönünde talepler artı. Buna karşılık yavaş ilerleyen aşılama sürecinin devamında sınıf öğretmenlerine de aşı randevu sistemi açıldı. Ancak, psikolojik danışma ve rehberlik (PDR) öğretmenlerinin randevu alma önceliğinde yer almaması tepki çekti. Konuya ilişkin Eğitim Sen İzmir 2 No'lu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, yapılan ayrımın iş barışını da bozacağını ifade etti.

'Yine de geç kalındı'

Sistemin sadece sınıf öğretmenlerine açılmasıyla ilgili görüşlerini bildiren Beyazadam, “Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri köy okullarının dışında, herhangi bir şekilde risk grubunda bulunmayan öğretmenlerin de aşılamasının başlandığını ifade etmiş. Risk grubunda bulunan öğretmenlerin aşılanması yapılmıştı. Ama onlar öğretmen olduğu için değil, örneğin eşi kanser olduğu için ya da eşi 60 yaşın üzerinde olduğu için aşılama yapılmıştı. 15 Şubat’ta köy okullarının açılmasından sonra merkezdeki okullarda görev yapan öğretmenlerin de aşılama sürecinin başlatıldığı ifade edildi. Fakat burada da geç kalındığını ifade etmek lazım. Çünkü bu kadar öğretmenin yaşamını yitirdiği, toplumsal bulaşın bu kadar artığı bir tablo bizleri üzüyor. Bu anlamda gün gün kayıplarımız artıyor” dedi.

Kısıtlı ve yetersiz

Aşılama konusunda kısıtlı ve yetersiz eleştirisini de dile getiren Beyazadam, şöyle devam etti: “Sınıf öğretmenlerine randevu veriliyor. Ama takvimin ne zaman başlayıp sona ereceği muamma! Çünkü bir doz bittikten sonra ikinci dozla arasında 28 günlük bir süreç olacak. Bilim çevrelerinin söylediğine göre, ikinci dozun da tamamlanmasından sonra vücudun tam olarak ona direnç göstermesi için takriben bir 10 günlük süreç daha gerekiyor. Okullarda idareciler, rehber öğretmenler var, temizlik personeli var. Herkesin aşılanması gerekiyor.”

Okullardaki temas riskine göre branşların aşı önceliğine ayrıldığı konusunda eleştirilerini de dile getiren Beyazadam, “Eğer sınıf öğretmenlerini, çocuklarla en fazla temas etmesi nedeniyle öncelikli aldılarsa, 8 ve 12’nci sınıfların da risk faktörü sınıf öğretmenlerinden daha az değil. Yine rehberlik öğretmenleri sınıflara girerek zaman zaman çalışma yapıyorlar. Aynı zamanda bireysel görüşmeler de yapıyorlar, veli görüşmeleri de yapıyorlar. Hiç birinin kapsam dışı bırakılmaması gerekiyordu. Öğretmenin branşına, pozisyonuna göre verilen kararı kabul etmiyoruz” ifadelerini kullandı. Didar DEMİRCİ

'Rasyonel bir gerekçesi yok!'

Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik (PDR) Derneği İzmir Şube Başkanı Aslı Uz Baş, PDR öğretmenlerinin aşı öncelikli olmaması konusunun çok rahatsız edici olduğunu dile getirerek, “Yüz yüze eğitimin yapıldığı kurumlarda okul psikolojik danışmaları da bilfiil çalışıyorlar. Dolayısıyla tamamen aynı koşulları paylaşıyorlar. Çok hızlı bir şekilde girişimde bulunup telafi edilmesi yönünde bir tavır sergilenmesi lazım” dedi.