İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, gazetemize yaptığı açıklamada, Kovid-19 aşılama sürecinde, gerek aşı temininde gerekse lojistiğinde sorunlar yaşandığını, gecikmeler nedeniyle yurttaşların saatlerce kuyrukta beklediğini belirtmişti. Önceki gün odadan yapılan yazılı açıklamada da, aşı temini konusundaki aksamaların sağlık çalışanları ile aşı olmak isteyen yurttaşları karşı karşıya getirdiği vurgulanarak, “Aşı randevusu olmadan Buca 20 No'lu Menderes Aile Sağlığı Merkezi'ne başvuran bir vatandaş, istediği aşıyı olma konusunda ısrar etmiş, görevli hemşire, aşı randevusu olmadığı için aşının uygulanamayacağını ifade etmiştir. İstediği aşıyı olamadığı için sinirlenen kişi, görevli hemşireye küfür ederek aile sağlığı merkezinde kargaşa çıkarmış, diğer hastaların işlemlerinin ve aşılarının gecikmesine neden olmuştur” denildi.

Olayla ilgili tutanakların tutulup şikayet başvurusunun yapıldığı, adli ve idari sürecin de başlatıldığı belirtilen açıklama, şöyle devam etti: “Vatandaşlarımızı aşı olmaya teşvik etmeye çalıştığımız bugünlerde, aşı temininde yaşanan sorunlar, aşı uygulama programı ve randevu sistemindeki aksamalar bir an önce giderilmelidir. Sağlık çalışanlarının vatandaş ile karşı karşıya gelmesine engel olunmalıdır.”

ÇAMLI: UYARMIŞTIK

Öte yandan olayın ardından görüşüne başvurduğumuz İzmir Tabip Odası Başkanı Dr. Lütfi Çamlı, şu ifadeleri kullandı: “Eğer aşı temininde sorunlar aşılmaz, aşı olmak için sağlık merkezine giden vatandaş geri dönmek zorunda kalırsa sağlık çalışanlarına karşı şiddet olayları artabilir diye uyarımızı yapmıştık. Aşılama süreciyle ilgili vatandaşın bakanlık tarafından önceden sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmesi gerekiyor. Aşı temininde yaşanan sorunun kaynağı sağlık çalışanları değildir. Sağlık çalışanlarının vatandaşla karşı karşıya bırakılmaması gerekiyor.”

İki gün öncesine kadar sadece BioNTech'te yaşanan temin sıkıntısının önceki gün itibari ile Sinovac'ta da yaşandığı yönünde bilgi aldıklarını ifade eden Çamlı, bazı vatandaşların Sinovac aşısı olmak için gittikleri sağlık merkezlerinde aşılarının yapılamadığını söyledi.

Salgın yönetiminde yeni açmaz: Aşı yok

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, BionTech tedariğindeki sıkıntıya dikkat çekerken sadece randevusuz aşıların yapılamayacağını duyurmuştu. Buna rağmen randevusu olanlar da aşılarını olamadı. Deutsche Welle Türkçe'nin haberine göre Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu 2. Başkanı Dr. Yusuf Eryazğan, lojistik problemler nedeniyle vatandaşların pek çoğunun Aile Sağlığı Merkezleri'nden geri döndüğünü söyledi. Eryazğan, “Üç dört kişi randevu almışsa sisteme girip polikliniklerde bulduğumuz hastalardan iki kişi eklemek durumunda oluyorduk. Ama sistem kapatılınca dört kişi varsa randevuda, bu randevuyu tamamlama işlemi yapılamadığı için altı kişiye de tamamlayamadık. Bu vatandaşlarımız tekrar gerisin geri döndü” ifadelerini kullandı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı da, “Hastalara randevularının iptal edildiğine ilişkin bildirim yapılmadı. Hem ASM’ler hem de hastanelerde sorun yaşanıyor. Randevulu hastaları başka günlere erteleyince son iki günde aşılama oranları da düştü” dedi.