Haber / Didar DEMİRCİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Ege Bölge Temsilciliği ve bağlı sendikalar, Asgari Ücret Tespit Komisyonunun son toplantısı öncesinde talep ettikleri ücreti hatırlatmak için yeniden meydanlardaydı. Ancak son dakika gelişmesi olarak açıklanan 2 bin 825 liralık asgari ücret haberi tepkilerine neden oldu. Konuya ilişkin basına açıklama yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “İşçiler ve aileleri için insana yakışır yaşam düzeyini sağlayacak bir asgari ücretin belirlenmesi milyonlarca işçinin beklentisi ve ortak talebiyken bugün, biraz önce asgari ücret 2 bin 825 lira 90 kuruş olarak belirlendi. Yani asgari ücret vergiden muaf olsun dediğimizde bugün asgari ücret 2 bin 792 lira brütken, getirdikleri rakam 2 bin 825 lira yağmurdan çamurdan korkmadan, sokaklarda, insanların insanca yaşayacağı bir asgari ücreti talep etmek için toplanmıştık. Ama bugün hükümetin aldığı bu karara ıslıklarımızla protesto ediyoruz” dedi.

“HESABI ELBET SORULACAK”

Sarı, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Bu asgari ücreti reva görenlerden sandıkta hesap soracağız. Emekliler olarak, işsizler olarak, özgür basın engellendiği için hesap soracağız. Asgari ücretle bizim yaşamlarımızı açlık ve sefalet yoksulluğuna ittikleri için hesap soracağız. Korkuyorlar bizden, korkuyorlar sokaklardan; kadına yapılan şiddette sokağa çıktığımız için korkuyorlar.

Asgari ücreti düşük tutmalarının sebebi, bugün Çalışma Bakanının almış olduğu eğitimdir. Aldığı eğitimi tüm kamuoyuyla paylaşıyorum. ‘Çoklu Yoksullaştırma Programı’ yani Türkiye’de bütün insanları yoksulluk içinde bir programa dahil ederek, bu programı hayata asgari ücretle geçirmeye çalışıyorlar. Ben buradan sesleniyorum. 2020 yılı sahte diploma yılları oldu. Sahte diplomalarla kamu bankalarından ballı maaş alanların yılı oldu. 2020 yılı sizin asgari ücretten vergi verdiğiniz yıl olurken, Milli Piyangodan sıfır vergi yılı oldu. 2020 yılı çiftçilerin mazotlarında indirim yapılmazken pırlantada sıfır vergi oldu. Ama biz bunu ne bugün unutacağız. Ne yarın unutacağız. Yarın sandıktan AKP iktidarından hesabını elbet soracağız.”