TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından İZBAN'da uygulanan Artı Para'nın büyük mağduriyetlere neden olduğunu belirterek, belediyeyi bu uygulamayı sonlandırması konusunda uyardı.

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İZBAN'da hayata geçirilen Artı Para uygulamasının getirdiği sorunlara dikkat çekti. Açıklamada, Artı Para uygulamasında, binilen duraktan gidilebilecek en uzak mesafeye göre ödemenin tamamının peşin alındığı, fazladan alınan tutarın iadesi için istasyon çıkışlarına yerleştirilen iade validatörleri önünde uzun kuyruklar oluştuğu, sistem 25 kilometrelik mesafeden sonra geçerli olsa da bütün hat boyunca ayrımsız uygulandığı, ulaşmak istediği mesafe Artı Para gerektirmeyen büyük çoğunluğun gereksiz yere çile çektiği belirtildi. Açıklamada şöyle dendi:

"Ayrıca günlük hayatın getirdiği telaş ve unutkanlıkla her gün binlerce insan iade işlemini gerçekleştirmeyi atlarken, bu da İZBAN işletmesi için her gün için on binlerce TL tutarında haksız kazanç yaratmakta. Uygulama ile herkesin kendi kartına sahip olması ve bu kartta en uzak istasyona ulaşım için yeterli bakiyesi olması zorunlu hale gelmiştir. Bunun sonucunda yurttaşların şehir dışından gelen misafirleri için ya da bakiyesi yetersiz, kartı çalışmayan başka yurttaşlar için kendi kartlarını kullandırma seçeneği ortadan kalkmıştır. Üstelik şehir dışından gelenler için gidilecek mesafe her ne olursa olsun 10 lira tutarında olan ve ücret iadesi imkânı bulunmayan 3 kontörlü bilet kullanma zorunluluğu doğmuştur."

"ARTI PARA UYGULAMASINDAN VAZGEÇİLMELİ"


TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Artı Para uygulamasının halkçı, kamucu belediyeciliğe aykırı olduğunu öne sürerek, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni bu uygulamayı sonlandırması konusunda uyardı. Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

"Hepimizin şahit olduğu biçimde, kartında ancak gideceği mesafe kadar bakiye bulundurabilen öğrenciler ve dar gelirli yurttaşlar yeni uygulamaya bağlı olarak sorunlar yaşamakta, sıklıkla istasyonlarda bakiye yetersizliğinden kaynaklanan mağduriyetlerle karşılaşılmakta. Uygulama, istasyonlardaki özel güvenlik görevlilerini yurttaşlarla karşı karşıya bırakmakta. Sorunun yaratılmasında hiçbir dahli olmayan İZBAN emekçileri de bu anlamda uygulamanın mağdurları arasında."