Haber/ Gökçe ADAR

İzmir'in Aliağa ilçesi Çakmaklı Mahallesi'nde, Nemport A.Ş. tarafından yapılacak liman projesi için 3 bin yıllık Kyme Antik Kenti'nin bulunduğu alan belirlendi. 28 Mart 2019 tarihinde, İzmir 2 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıkları'nı Koruma Kurulu, 2253 sayılı kararla antik kentin liman inşaatı sahasında kalan kısmının niteliğini üçüncü derece SİT alanına düşürdü. Sonrasında Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı, liman için hazırlanan imar planını onayladı. Plan, 29 Ocak 2021'e kadar askıda kalacak. Proje kapsamında 3 bin yıllık antik kent bulunan alana güneye doğru 276 metre, kara tarafından batıya doğru 320 metre genişletilerek 88 bin metrekare dolgu gerçekleştirilecek. Dolgu alanının güney ucuna 55 metre genişliğinde, 342 metre uzunluğunda, 18 bin metrekarelik yeni bir iskele yapılacak. Ayrıca iskele ile dolgu alanının birleştiği noktada 30 metreye 40 metre ebadında Ro-Ro rampası yerleştirilecek. Planlanan liman projesi sonrası, antik kentin önemli bir kısmı yok olacak.

'BU ÇEVRE KATLİAMI'

Onaylanan planın çevre katliamı anlamına geldiğini söyleyen Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi Kurucu Başkanı Doğa ve Kültürel Yaşam Girişimi sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu, “Aliağa Kyme Antik Kenti'nin ve müzesinin bir liman şirketinin hukuk dışı uygulamaları altında kalmasına izin vermeyeceğiz. Bu bir çevre katliamıdır. Haksız yere verilen bir ÇED onayı ile 3 bin yıllık kent işgal edilmektedir. Bu kente ve kentin barındırdığı antik müzeye yapılan bir haksızlıktır” diye konuştu. Projeyle ilgili cevapsız soruların olduğunu dile getiren Karaçorlu, yeni yapılacak liman sahası inşaatında herhangi bir arkeolojik eser bulunup bulunmadığını ve inşaatın bölgeye vereceği sonuçların kamuoyunla paylaşılması gerektiğini söyledi.

BAKIMSIZ HALE GELDİ

Karaçorlu, tarihi alanın ilgisizlikten bakımsız durumda olduğunu dile getirdi. Karaçorlu, “Alan içerisinde plastik atıklar mevcut. Antik kentteki müze harabe ve bakımsız atıl şekilde duruyor. 21 yıldır, müzenin kaba temizliğinin yapılmadığını duyuyoruz. Aliağa'da bunların yaşanması gerçekten içler acısı bir durum. Bu bakımsızlık, gelecek kuşaklarımıza gençlerimize de büyük bir saygısızlık” ifadelerini kullandı. Gökçe ADAR

Dünyanın en eski kentlerinden

Kyme, Kuzey Yunanistan'dan gelen halklar tarafından M.Ö. 11'inci yüzyılın ortalarında kurulmuş en büyük Aiol kentiydi. Arkeolojik bulgular Kyme'nin arkaik dönemde sikke basan ilk şehirlerden olduğunu ve ekonomik açıdan çok geliştiğini ortaya çıkarmıştı. Tarım ve deniz ticareti ile güçlenen Kyme, 30'a yakın kentin metropolisiydi. Kyme'nin ünlü krallarından biri Agammemnon'du. Dönemin ünlü şairlerinden Hesiodos'un kökeni de Kyme'ydi. M.S. 12'nci yüzyıla kadar Kyme'de yaşamın devam ettiği saptanmıştı. 1874 yılında ortaya çıkarılan antik kentteki bazı yazıtlar ve heykeller, 1881'de Fransa'daki Louvre Museum'a; takı, mücevherat ve seramik eserler 1876'da İngiltere'deki British Museum'a kaçırılmıştı. Kazı çalışmaları devam eden ören yerinde bulunan eserlerin çoğu İzmir Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor.