Ege Üniversitesi Hastanesi'nde 2012 yılında başlayan robotla ameliyat devrine zorunlu olarak ara verildi. 3 hafta önce meydana gelen arıza, maliyetin yüksek olmasından dolayı henüz giderilemedi.

Haber / Umut KARAKOYUN

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde dünyanın en gelişmiş ve en az kesi ile ameliyat olanağı tanıyan Ege-1 adı verilen robotik cerrahi ünitesinde, ameliyatlar durdu. Gerekçesi ise ameliyatları yapan robotta meydana gelen arıza. 2012 yılında eski Rektör Candeğer Yılmaz tarafından hastaneye kazandırılan ve 5,5 milyon liraya mal olan robotik cerrahi ünitesi, arızayı giderecek olan firma ile bakım sözleşmesi yapılmadığı için 3 haftadır hizmet vermiyor. Hastane yetkililerinden alınan bilgiye göre, ameliyat yapan robotta oluşan arıza için istenen bakım-onarım maliyeti oldukça yüksek. Türkiye'de bu işi yapan yalnızca bir firma bulunuyor. Firma ile pazarlıklar sürüyor. Tarafların ücret konusunda uzlaşma sağlayamaması halinde, yurt dışı formülü üzerinde duruluyor. Hastane, Türkiye'deki firma ile anlaşamadığı takdirde, yurt dışındaki firmalar ile görüşmeyi planlıyor. Hastane yönetimi, sorunu çözecek formül arayışını sürdürürken Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Sendikası İzmir Şubesi Eş Başkanı Fatih Sürenkök, özellikle üniversite hastanelerinin yaşadığı ekonomik sorunlara dikkat çekti. Devletin, bu tür teknolojileri kullanan hastane ve üniversitelere özel olarak destek vermesi gerektiğini söyleyen Fatih Sürenkök, üniversite hastanelerinin para kazanmaya ve kendi yağı ile kavrularak geçinmeye mecbur bırakıldıklarını, bunun da yaşanan bu tür sorunlara zemin hazırladığını söyledi.

DEVLET DESTEK VERMELİ

SES İzmir Şubesi Eş Başkanı Fatih Sürenkök, tekonolojinin tıpta kullanılmasının bir ihtiyaç olduğunu vurgularken, özellikle üniversitelerde ve eğitim hastanelerinde kullanılan yüksek teknoloji için de özel olarak devletin destekleyici olması gerektiğini aktardır. Sürenkök; “Robot, teknolojinin bir ürünüdür. Özellikle kanser hastalarında veya özel ameliyatlarda kullanımı önemli. Şuanda İzmir'de Ege Üniversitesi Hastanesi'ndeki robotun bozulmasının yarattığı eksiklikler, Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi'nde giderilebilir. Buralarda hasta mağduriyetini en aza indirecek şekilde gerekli işlem yapılacaktır. Ama biran önce bu arızanın giderilmesi gerekir” dedi. Burada en önemli sıkıntıyı 'Üniversitelerin özellikle genel bütçeden desteklenmemesi' olarak açıklayan Sürenkök, üniversite hastanelerinin bilim ve teknoloji yuvası olması yerine para kazanmaya çalışan, kar etmeye çalışılan bir sisteme dönüştürüldüğü eleştirisinde bulundu. Normalde devletin hemen bu arızayı gidermek için üniversiteye destek olması gerektiğini savunan Fatih Sürenkök; “Ancak ne yazıkki üniversite hastaneleri şuanda ticarethane gibi çalışmakta. Bilimi, hastayı, öğrenciyi, daha çok bilimsel çalışmayı düşünmek yerine, görüldüğü gibi bir arızanın giderilmesi noktasında dahi sıkıntı yaşamakta” ifadelerini kullandı.

BİR AKSAKLIK YARATMAZ

Yaşanan arızanın hastaları mağdur etmeyeceğini, bu sistemin hasta konforu açısından önemli olduğunu kaydeden Fatih Sürenkök, robotun yapacağı ameliyatları donanımlı hekimlerin de yapabildiğini belirtti. Üroloji, kadın doğum ve genel cerrahi bölümlerinde kullanılan robotta meydana gelen arızanın ne zaman giderileceği henüz bilinmiyor. Hastane yönetimi, bundan sonraki süreçte firma ile bakım sözleşmesi de imzalamayı düşünüyor. Hasta konforu için önemli olduğuna vurgu yapılan bu teknolojinin, devre dışı kalmasının hastalar için sorun yaratmadığına da dikkat çeken hastane yetkilileri, bu sistemin SGK veya Sağlık Bakanlığı tarafından zorunlu kılınmadığı açıklandı.