Buca'daki Belenbaşı İlkokulu 1'inci sınıf öğrencisi 8 yaşındaki Azra Güleryüz, yüzde 99 görme engeline rağmen, Braille alfabesi yerine Latin harfleriyle okuma-yazma öğrendi.

İZMİR'in Buca ilçesine bağlı kırsal mahallelerden Kırıklar'da yaşayan yüzde 99 görme engelli Azra Güleryüz, Uzman Çavuş olan babası, 40 yaşındaki Recai Güleryüz'ün görevi nedeniyle Diyarbakır'da anaokuluna başladı. Baba Güleryüz'ün Buca Kırıklar'daki İzmir F Tipi Cezaevi Jandarma Bölük Komutanlığı'nda görev yapmak üzere ataması ardından aile İzmir'e yerleşti. Azra için okul arayışına giren ailesi, Belenbaşı İlkokulu Müdürü Hüseyin Coşkun'un yönlendirmesiyle aynı okulda görevli sınıf öğretmeni Kumru Eğilmez ile görüştü. Öğretmenin de kabul etmesiyle Azra burada ilkokula başladı. Kendisinden 1 yaş küçük arkadaşlarıyla 1'inci sınıfa başlayan Azra, yüzde 99 görme kusuruna neden olan 10 derece hipermetrop ve gözlerinin sürekli titremesine neden olan nistakmus rahatsızlığına rağmen okuma yazma öğrendi. Azra, görme engelliler için geliştirilen Braill alfabesi yerine, Latin harfleriyle okuyor ve yazıyor.

KIZIMLA GURUR DUYUYORUM
Anne Elif Sema Güleryüz, “Öğretmenimizle konuştuğumuzda görme engelliler okuluna yönlendirmek istemedi. Burada başarabileceğimizi düşündü. Ben kızımla gurur duyuyorum. Yapamayacağı söylenen her şeyi yapabiliyor. Okuyamaz dediler okudu, yazamaz dediler yazıyor. Dersleri gayet iyi gidiyor. Diğer arkadaşlarından hiçbir farkı yok. Benim kızıma mucize diyorlar, hakikaten öyle. Aileler hiçbir zaman engelli çocuklarından korkmasınlar, güvensinler. Eğer anne babaları arkasında durur ve o güveni çocuklarına hissettirirlerse yapamayacakları hiçbir şey yok. Sadece inanmak ve destek olmak gerekiyor” dedi.

ÖĞRETMENİNİN MUCİZE MELEĞİ
“Azra benim mucize meleğim” diyen öğretmeni Kumru Eğilmez ise şöyle konuştu: “Onun öğretmeni olduğum için kendimi çok şanslı hissediyorum. Görme engelli olmasına rağmen yetişebilmesi için takviye yapmamızı gerektirecek bir durum olmadı. Arkadaşları ile aynı zamanda okumaya geçti. Okumaya geçmesi tek başına anlamlı değil. Azra okuduğunu anlayabiliyor. Tek başına etkinliklerini yapabiliyor. Bütün arkadaşları Azra'yı seviyor, çok mutlu, başarılı, hırslı ve hayata ben de varım diyerek gelmiş bir öğrenci" dedi.

PES ETMESİNLER
Karne heyecanını yaşayan Azra ise, okulunu çok sevdiğini belirterek, “Öğretmenimden okuma yazmayı öğrendim. En çok matematik dersini seviyorum. Bulmaca gibi problemler çözüyoruz” diye konuştu. Kendisi gibi engelli arkadaşlarına seslenen Azra, “Arkadaşları olmasa da pes etmesinler” dedi.