HABER / Gökçe ADAR

Aliağa Belediyesi yetkilileri, Aliağa Belediyesi Personel A.Ş.'de çalışan işçileri, Başkanlık genelgesiyle, fiilen çalıştığı yerlerden alarak, resmi kadrolarının bulunduğu müdürlüklere göndermişti. Kendi rızaları dışında yaşanılan bu durumda mağduriyet yaşadıklarını dile getiren belediye işçileri ve sendika temsilcileri, dayatılan bu durumun, hukuka aykırı olduğunu söylemişti.

Kadro değişikliklerinin yanı sıra, işçi çıkarımları da yaşanmıştı. 14 Mayıs Salı günü belediye işçilerinden 3, 17 Mayıs Cuma günü ise işçilerden 3 kişi işten çıkarılmıştı. Konu ile ilgili bir kez daha yetkililere seslenen Genel-İş Sendikası İzmir 5 No'lu Şube temsilcileri, “Pazartesi gününden bu yana üyelerimiz ve sendikamız açısından kaygı verici gelişmeler yaşanmaktadır. Toplamda 6 arkadaşımızın işten atılması hepimizi derinden yaralamaktadır” dedi.

İş barışı da yara alır

İşçilerin işten atmalarla ilgili hiç bir ikna edici gerekçe sunulmadığını dikkat çeken Kara, belediye yönetimine “Bu altı arkadaşımız diğer işçilere gözdağı verilmek için mi çıkarıldılar? İşten atılmayı gerektirecek bir kabahat mı işlediler? İşten kaçıp, verimsiz mi çalıştılar? Belediyenin yaşadığı ekonomik sıkıntılardan kaynaklı mı çıkarıldılar?” diye sordu. İşten atılan işçilerin seçimde gösterdiği tutum nedeniyle işten çıkarılma ihtimalinin vahim bir durum olduğunu dile getiren Kara, “Bu şekilde iş barışı da toplumsal barış da yara alır. Başka bir aday kazansaydı ve o da aynı şeyi yapsaydı sendikamız ve işçiler olarak yine karşı çıkardık. Sendikamızın ve üyelerinin seçilmiş belediye başkanı ve hiç kimseyle bir sorunu yoktur. Bizim tek amacımız işimizi, ekmeğimizi ve haklarımızı korumaktır” ifadelerini kullandı.

200 İşçinin kadrosu değişti

Cuma gününden itibaren büro personelleri başta olmak üzere 200'e yakın işçinin Başkanlık genelgesi ile çalışma alanlarında değişikliğe gidildiğini belirten Kara, şöyle konuştu: “Yıllardır büro işlerinde çalışan özellikle kadın işçilerin, hiçbir deneyimlerinin olmadığı temizlik, park bahçe ve bayındırlık işlerinde çalıştırılmaları, işçi sağlığı ve güvenliği açısından da endişeler doğurmaktadır. İşverenin, işyerinde düzenlemeler yapması ve görev değişikliklerine gitmesi pek tabii hakkıdır. Ancak bunu yaparken çalışanların da görüşlerinin alınması, mağduriyet doğurmayacak şekilde kanuni esaslara riayet edilmesi gerekmektedir. Hele ki görev değişikliklerini işçileri emekli olmaya ya da istifaya zorlamanın bir aracı haline getirmek kabul edilebilir bir şey değildir.”