Haber/ Gökçe ADAR

En son 2013 yılında düzenlenen ve Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar tarafından kaldırılan “Aliağa Emek ve Barış Şenlikleri” uzun bir aradan sonra ilk kez bu yıl düzenlendi. İki gün boyunca devam eden şenlikte, ilk gün DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı’nın moderatörlüğünde, Prof.Dr. Aziz Konukman ve Ekonomist-Gazete Duvar Yazarı Bahadır Özgür’ün konuşmacı oldukları “Ekonomik Krize Karşı İşçilerin ve Emekçilerin Çıkış Yolları” paneli düzenlendi. İşten çıkarıldıkları için aylardır direnen Aliağa Belediyesi işçilerinin direniş çadırlarında gerçekleştirilen panele; Aliağa Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ve direnişçi işçilerin yanı sıra Demirçelik, PETKİM, TÜPRAŞ ve liman işçileri de katılım gösterdi.

Sarı: Ateşi büyüteceğiz

Şenliklerin devam edeceğini ifade eden DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “2013 yılından beri düzenlenmeyen Aliağa Emek ve Barış Şenlikleri bu yıl barışı, demokrasiyi ve laikliği mücadelesine şiar edinmiş dostlarla birlikte artık her yıl Aliağa’da yapılmaya devam edecek. Birileri demokrasiyi, barışı ve özgürlükleri içine sindiremeyebilir ama bu ateşi Aliağa Emek ve Demokrasi güçleri ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkıları ile büyüteceğiz” dedi. Panelin ardından Müfit Can Saçıntı, Lafını Esirgemeyenler adlı gösterisini sundu. Şenliklerin ilk gün konserinde, Selçuk Balcı sahne aldı. Konser sonunda konuşan, Genel İş İzmir 5 No’lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara, “Aliağa’da yıllar sonra gerçekleştirilen bu şenliklerde emeği geçen tüm demokrasi bileşenlerine ve 127 gündür ekmeği işi için direnen Aliağa Belediyesi işçilerine ve onları yalnız bırakmayan Aliağa halkına çok teşekkür ederiz” dedi.

Layık olmayan bir durum

Şenlikler, son gününe Yazar Ahmet Hür’ün “Milli Mücadelede İşçi Hareketleri” konulu söyleşisi ile başladı. Söyleşinin ardından Şair Ataol Behramoğlu ve Şair Tuğrul Keskin, emek ve barış konulu şiirlerini, Aliağalı emekçiler için okudu. Aliağa’nın tarihinden bu yana düzenlenen şenliklerin her zaman konuğu olmaktan gurur duyduğunu dile getiren Behramoğlu, şöyle konuştu: “Aliağa ne yazık ki haksız bir şekilde layık olmadığı bir duruma düştü. Aliağa bir emek kenti, işçi kasabası ve burada emekten yana bir yönetim olması gerekir.” Keskin de “Aliağa’nın artık literatüre girmiş şenliklerini seçilmiş hiçbir belediye yönetimi ben yapmıyorum hakkı olamaz” diye konuştu.

Aliağa Emek ve Barış Şenlikleri, Eğitim Uzmanı Erkan Aydoğanoğlu ve Kristal-İş Eğitim Uzmanı Zafer Aydın’ın konuşmacı, CHP İzmir 26'ıncı Dönem Milletvekili Zeynep Altıok Akatlı’nın moderatör olduğu “Emek Mücadeleleri ve Sendikalar” konulu paneli ile devam etti. Eğitim Uzmanı Erkan Aydoğanoğlu emek mücadelesi ve siyasi mücadele hattı açısından sendikaların üzerine düşen görevleri hatırlattı. Kristal İş Eğitim Uzmanı Zafer Aydın ise işçi hakları dendiğinde devlet aklının yasak, lütuf ve vesayet kavramları ile karşımıza çıktığını, geçmişten bu güne baktığımızda bu üç durumun işçi mücadeleleri önüne set çekmek için uygulandığına vurgu yaptı. Şenlik, Ezginin Günlüğü'nün konseriyle son buldu.