Haber/ Gökçe ADAR

İzmir'in Aliağa ilçesinde, Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi'nce onaylanan imar planı kapsamında, 'Liman ve Boru Hattı' inşaatının yapılması kararlaştırıldı. Arapçifliği mevkisi sınırları içerisinde kalacak olan proje kapsamında, 893 Ada, 2 No'lu parsel üzerinde, deniz ile irtibatı sağlayacak bir dolgu alanı ve iskele de yapılacak. Projenin detaylandırıldığı raporda, “alanın güneybatısında özel kanuna tabi alan olarak Çayağzı mevkisinde 4 bin dönüme yakın orman alanı bulunmaktadır. Planlama alanının güneyinde Ege Gaz, doğusunda Gemi Söküm Tesisleri yer almaktadır” ifadeleri ise, şehir plancıları tarafından endişeyle karşılandı. TMMOB Şehir Plancıları Odası (ŞPO) İzmir Şubesi Kurucu Başkanı, Doğa ve Kültürel Yaşam Girişimi sözcüsü Ahmet Tuncay Karaçorlu, söz konusu boru hattının ve iskelenin çevresine tahribat yaratacağı nedeniyle planın kaygılandırıcı olduğunu söyledi.

'NE İLK NE SON OLACAK'

Aliağa'nın adeta liman şirketlerinin ikametgahı haline geldiğini dile getiren Karaçorlu, ilçede kent suçunun bitmediğini ifade etti. Karaçorlu, şöyle konuştu: “Aliağa'nın kültürel birikimi ve doğa yapısıyla gelecek kuşaklara bırakılacak bir yer olması gerekirken, liman şirketlerinin çöreklendiği bir bölge haline gelmesi çok acı ve gelecek için endişe verici. Söz konusu planlarda, işlenen kent suçu ne ilk ne de son olacaktır. Aliağa'da kent suçu diz boyu. Bir yeni suç daha eklendi.”

İlçede, inşaatı devam eden, 30 bin yıllık antik kente zarar verecek liman projesini de hatırlatan Karaçorlu, “Aliağa'da ne yazık ki devam eden hukuksuz projeler mevcut. Tarihi eserlerle dolu olan antik kent ve müze, başka bir liman projesi yüzünden, bir rant uğruna yok edilmek isteniyor. Aliağa'da yasa dışı uygulamalara ve hukuksuz yapılaşmaya artık izin verilmemeli” ifadelerini kullandı.

‘AKIL KARIŞTIRIYOR’

Mülkiyeti Aliağa Belediyesi'ne ait, beş farklı arazi için ihale kararı verildiğini de hatırlatan Karaçorlu, Aliağa'da bazı arazilerin parsele dönüştürüldüğünü söyledi. Karaçorlu, sözlerine şöyle devam etti: “Özel şartname ile satışa çıkartılan bir arazi, Petkim’in arka tarafında yol güzergahında bulunuyor. Gemi Söküm Limanı ile Ege Gaz’a giden yol üzerinde bulunan parsellerin altından BOTAŞ’a ait doğalgaz hattı geçiyor. Tapu Kadastro Müdürlüğü’nün kayıtlarında 7 bin 747 parsel olarak belediyeye önce yol için terk edilen parsellerin daha sonra araziye dönüşmesi ise akıl karıştırıyor. Geçmiş yıllarda yola terk edilen ve altından boru hattı geçirilen arazilerin nasıl parsele dönüştüğü ise açıklanmıyor.” 

'Sessiz kalmayacağız'

Projeye sessiz kalmayacaklarını ifade eden Ahmet Tuncay Karaçorlu, “Söz konusu projeyi daha detaylı inceleyerek, bölge tahribatının önüne geçebilmek için gerekli önlemleri alacağız. Doğa ve Kültürel Yaşam Girişimi olarak, hukuksuz, kanuna aykırı projeler karşısında sessiz kalmayacağız” dedi.