12 kişinin yaşamını yitirdiği Aladağ yurt yangını davasının 10'uncu duruşmasında 8 sanığa 8 yılla 12 arasında değişen hapis cezaları verildi. Adana’nın Aladağ ilçesinde, 29 Kasım 2016’da Süleymancılar cemaatine ait kaçak yurtta 11’i çocuk 12 kişi yaşamını yitirmesi, 24 çocuğun da yaralanmasıyla ilgili 18 kişinin yargılandığı davanın 10’uncu duruşması başladı. Kozan 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada bugün karar açıklandı. Mahkeme heyeti 8 sanığa, 8 yıl ile 12 yıl arasında değişen hapis cezaları verdi.

Duruşmayı Sosyal Haklar Derneği, Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin ile Adana Şube yöneticileri, Adana ve çeşitli illerin baroları izledi. Duruşma öncesi basın açıklaması yapan Sosyal Haklar Derneği ve aileler, kamu görevlilerinin de sorumlu olduğunu belirterek adalet istediklerini söyledi. Burada konuşan Sosyal Haklar Derneği’nin avukatlarından Can Atalay, “Eğitimi Süleymancılar’a emanet edenler bu vebalin altında ezilecek. Bu dava eğitim hakkı davası. 12 kız çocuğun şahsında bu ülkede okumak isteyen yoksul çocukların davası” dedi.

Aileler istenen cezayı az buldu

Dava ‘özensiz davranış sonucu ölüme neden olma’ anlamına gelen ve 2 ila 15’er yıl hapis cezası ön görülen “Birden fazla kişinin taksirle ölümüne ve yaralanmalarına sebep olma” suçundan açılmıştı. Savcılık makamının önceki duruşmada istediği ceza dosyayı bir adım daha ileri taşıdı. Savcılık mütalaasında ölümlerin ön görülür olduğunu kabul ederek, “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma” suçundan ceza verilmesini istedi. Buna göre taksirle öldürme ve yaralanmalarına sebep olma suçundan verilecek ceza 3’te 1 ya da yüzde 50 oranında artırılarak 2 yıl 8 aydan 22.5 yıla kadar ceza verilmesi ön görülüyor. Ancak bu ceza yurt müdürü, yurdun bağlı olduğu derneğin yönetim kurulu ile sınırlı. Savcılık kamu görevlileri hakkında görevi kötüye kullanma suçundan ceza istedi.

Aileler mütalaaya karşı verdiği ifadede sanıkların cezalandırılmasını, adaletin yerini bulmasını istediklerini söyledi. Evrensel’den Volkan Pekal’ın haberine göre, Ahmet Altun mütalaada ihmallerle suçlanan başta dönemin İlçe Milli Eğitim Müdürü olmak üzere kamu görevlilerinin de gereken cezayı almasını istedi. İsmail Bagir, kendilerini yönlendiren üç muhtarın da yargılanmasını istedi. Mehmet Karataş, görevi kötüye kullanmakla suçlanan dönemin İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş’ın cezasının az olduğunu ifade etti. Nazmiye Karataş da özellikle İlçe Milli Eğitim Müdürü Mehmet Aktaş’tan özellikle şikayetçi olduğu söyledi. Mustafa Avcı da kendilerini yönlendiren İlçe Milli Eğitim Müdürü’nün ceza almasını istedi.