HABER/ Gökçe ADAR
 

İzmir'in Seferihisar ilçesine bağlı Akarca'da, dalgakıranlar, iskeleler ve yapıları kapsayan Akarca Balıkçı Barınağı'nın inşası için düzenlenen imar planlarına, hem TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, hem de avukat Şehrazat Mercan öncülüğünde çevreciler tarafından iki ayrı dava açılmıştı. Söz konusu projenin, 'imar planlarının bilimsel ve teknik bir gerekçesinin olmadığı, turizm ve yazlık konut amaçlı planlanan alanlar ile sahil kullanımı arasındaki ilişkiyi keseceği ve plan bütünlüğünü bozucu nitelikte olduğu' gerekçeleriyle iptali talep edilmişti. Kasım ayında, TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi'nin açtığı dava, hazırlanan bilirkişi raporunda yer alan hususlar dikkate alınmış, söz konusu işlemler iptal edilmişti. Bölge halkının hayata geçmemesi için bir yıldır mücadele verdiği projeye yönelik açılan ikinci dava da karara bağlandı. İzmir 5. İdare Mahkemesi, Seferihisar Doğa Sanat Derneği ve Akarca'yı Koruma Derneği'nin de itiraz ettiği Akarca Balıkçı Barınağı projesinin imar planlarını iptal etti.

'KIYI DENİZ İLİŞKİSİNİ BOZACAK'

Plan Açıklama Raporu'nda projenin iptal gerekçesi şöyle açıklandı: “Bölgeye özgü ve bölgedeki balıkçılık faaliyetine dair tespit, analiz ve sentez çalışmasının bulunmadığının yanı sıra, dava konusu alanın yaklaşık 300 m güneyinde de bölge için önemli bir plaj olan 'Gemi Suyu Mevkii Halk Plajı' bulunması, iptali talep edilen alanın, imar planı kararları ile turizm ve 2. konut (yazlık konut) amaçlı planlanan alanlar ile kıyı ve denizin kullanımını arasındaki ilişkiyi kesecek nitelikte olduğu, plaj ve deniz alanlarının korunması gerektiği belirtilmiştir.”

'TİCARİ ALAN YOK'

Şehrazat Mercan, alanın Akdeniz foklarının yaşam alanı olduğunu söyleyerek, yapılmak istenen barınağın maliyetinin çok yüksek olduğunu söyledi. Mercan, “Projenin hayata geçmesi durumunda Akdeniz folklarının yaşam alanları da yok olacaktı. Çünkü o bölge, Akdeniz foklarının üreme alanıydı. Barınak ve bir liman olması durumunda diğer canlılar da olumsuz etkilenecekti. Bölgenin çok yakınında konut alanları mevcut ancak balıkçı barınağını karşılayabilecek bir ticari alan yok. Barınak için uygun bir kıyı değil. İnşa edilmek istenen barınak da çok maliyetli bir yapı” ifadelerini kullandı. 

Mücadele Sığacık'ta sürecek

İptal edilen planlar sonucunda Akarca bölgesi balık çiftliğinden kurtulmuşken, çevreciler bu kez Urla ve Seferihisar sınırında kalan Sığacık Körfezi'ne kurulması planlanan iki balık çiftliği için mücadele etmeye başladı. Balık çiftlikleri ile ilgili, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı projenin ÇED sürecinin başlatıldığını duyurdu. ÇED kapsamında, halkın katılım toplantısının 10 Mart tarihinde yapılacağı bildirildi. Urla'nın Demircili Mahallesi'nde bir kafede yapılan toplantıya, bölge halkı katılmadı. Toplantı alanına şirket yetkililerinin ve eşlerinin geldiğini ifade eden bölge halkı, toplantının aykırı olduğunu ifade ederek, tutanak tuttu. Tutanağın bakanlığa gönderileceği ifade edildi.