Haber/ Didar DEMİRCİ

İzmir’in Güzelbahçe ilçesinde 3 Suriyeli işçi, çalıştıkları fabrikada gece uyku halindeyken katledildi. 16 Kasım 2021 günü gece vakti meydana gelen olaydan 35 gün sonra haberdar olan İHD İzmir Şube, harekete geçti. Olayın ırkçı bir saldırı olduğunu ifade eden İHD İzmir Şube Üyesi Avukat Nehir Bilece, hayatını kaybeden Suriyeli gençlerin aileleriyle konuşup bilgi aldıklarını aktardı.

HUSUMET YOKTU

Şüpheli şahıs K.K. ile hayatını kaybeden gençlerin bir husumeti olmadığını söyleyen Bilece, şahsın ifadesinde yer alan bilgilerden olayın ırkçı bir saldırı olduğunun anlaşıldığını dile getirdi. Bilece, “Şahsın Güzelbahçe’de tanınan biri olduğu söyleniyor. Suriyelilerden nefret etmesinin sebebi ırkçı olması. Çünkü yaktığı 3 Suriyeliyle birebir muhabbeti, bir husumeti yok. Aileler de tanımıyor. Daha önce yaşanmış herhangi bir kavga da yok” dedi. Olayın takipçisi olacaklarının altını çizen Bilece, “Adli değil, ırkçı bir saldırı” dedi.

HER GÜN HAK İHLALİ YAŞANIYOR

Politikada kullanılan mevcut dilin nefret söylemi içerdiğini dile getiren Bilece, bu durumun Türkiye’de her gün bir insan hakkı ihlaline neden olduğunu vurguladı. Türkiye’de hayata tutunmaya ve geçinmeye çalışan mültecilerin ise yaşadıkları hak ihlallerine karşı sesini çıkaramadığını belirten Bilece, “Aslına bakarsanız her gün mülteciler bir hak ihlaline maruz kalıyor. Bunu bazen yaşam korkusu bazen iş kaybetme korkusu nedeniyle dile getiremiyorlar. Zaten bu olayın 35 gün sonra açığa çıkmasının bir nedeni de belki de bu” diye konuştu.