Karaburun'da, yanına çağırdığı Goldie isimli köpeği vurarak öldüren şüpheli hakkında başlatılan davada, sanığa verilen 5 ay ceza ertelendi. Hayvanseverler; “Bir canı bilerek isteyerek öldürmenin cezası bu mu” diye sordu.

İzmir'in Karaburun ilçesinde 25 Aralık 2016'da kafasından kurşunlanarak öldürülen köpekle ilgili hayvanseverlerin başlattığı hukuk mücadelesinden istenilen sonuç çıkmadı. 5 ay hapis cezası verilen sanığın hükmü ertelendi. İddiaya göre şüpheli, Goldie isimli köpeği yanına çağırarak yakın mesafeden kafasına ateş ederek öldürmüş bunun üzerine Karaburunlu hayvanseverler, söz konusu kişi hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunmuştu. Köpeğin havlayarak üzerine yürümesi nedeniyle öldürdüğünü öne süren kişiye, 5199 sayılı kanuna göre sadece para cezası verilip ve silahına el konulması üzerine hayvan hakları savunucuları hukuk mücadelesine başlamıştı.

CEZA ERTELENDİ


Karaburun'da yaşayan Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) Basın Sözcüsü Şule Baylan “Hayvan Hakları Kanunu'nda maalesef bir canı öldürmenin cezası hapis olmuyor çünkü suç kabahatler kanunu kapsamına giriyor. Bizler ise adaletin yerine gelmesi için 'kişilerin hayatını tehlikeye sokmak ve infial oluşturmaktan' da şikayetçi olup, TCK 170 no.lu yasadan dava açılmasını sağlamıştık. Ancak adalet yetmedi” dedi.
Baylan sonuçtan çok üzgün olduklarını belirterek, “Goldie'nin ölümünü öğrendiğimizde yasal işlem başlattık. Kameraları araştırdık, bulduk. Silahına el konuldu. Dava sonuçlandı. Mordoğan'da masum köpeği yanına çağırıp, acımadan kafasına silahı sıkan sanık; 'Pişman ve üzgünüm' dedi. Sonuçta silah kendisine geri verilmeyecek. 5 ay hapis cezası aldı ancak hüküm ertelendi. Bir canlıyı bilerek isteyerek, eğlene eğlene öldürmenin cezası 5 aylık ertelenen ceza oldu. Vicdanlar suskun. Bu kişi aramızda, trafikte, markette, belki işyerinizde, belki çocuğunuzla ilgili bir işte, belki yaşlınızla birlikte. HAYTAP olarak asla vazgeçmiyoruz. 'Hayvan haklarını savunmak vicdan değil adalet meselesidir' diyoruz. Yasa ile ilgili çalışmalarımız devam ediyor” diye konuştu.
Karaburunlu hayvanseverler de hayvan haklarını sözde değil gerçekten koruyacak maddeleri içeren bir yasanın acilen Meclis'ten geçmesini istediklerini bildirdi.