Haber / Gökçe ADAR ÇUBUKÇIOĞLU
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, 2022 yılının ilk yedi ayında Türkiye'de kayda geçen iş kazalarını raporladı. 136 işçinin ölümü İstanbul'da yaşanırken, rapor İzmir'deki acı bilançoyu da gözler önüne serdi. İzmir, 38 işçinin hayatını kaybetmesiyle İstanbul'dan sonra Antalya ile birlikte ikinci sırada yer aldı. İSİG Meclisi, Brezilya gemisi Nae Sao Paulo'nun getirilecek olmasıyla kent gündeminde olan Aliağa'daki iş kazalarını da raporladı. 2013 yılından 2022 yılının ilk altı ayına kadar olan dönemde; Aliağa’da en az 97 işçinin hayatını kaybettiği belirlendi. En çok yaşanan iş kazalarının, yüzde 28’inin gemi söküm, yüzde 27’sinin ise metal iş kolunda olduğu kaydedildi.

TARIM BAŞI ÇEKİYOR

İSİG Meclisi; İstanbul, İzmir, Antalya, Muğla, Adana gibi 75 şehrin 2022'de Ocak ve Temmuz ayları arasında toplam bin 14 işçinin, iş kazası kurbanı olduğunu belirledi. Hayatını kaybeden işçilerin iş kolları şöyle sıralandı: “Tarım, orman iş kolunda 199 emekçi (97 işçi ve 102 çiftçi), inşaat, yol iş kolunda 192 işçi; taşımacılık iş kolunda 124 işçi; ticaret, büro, eğitim, sinema iş kolunda 65 emekçi; metal iş kolunda 62 işçi; belediye, genel işler iş kolunda 52 işçi; sağlık, sosyal hizmetler iş kolunda 46 işçi; madencilik iş kolunda 42 işçi; konaklama, eğlence iş kolunda 40 işçi; enerji iş kolunda 35 işçi; gemi, tersane, deniz, liman iş kolunda 26 işçi; savunma, güvenlik iş kolunda 23 işçi; petro-kimya, lastik iş kolunda 21 işçi; tekstil, deri iş kolunda 19 işçi; ağaç, kâğıt iş kolunda 12 işçi; çimento, toprak, cam iş kolunda 10 işçi; gıda, şeker iş kolunda 8 işçi; basın, gazetecilik iş kolunda 5 işçi; banka, finans, sigorta iş kolunda 2 işçi; iletişim iş kolunda 1 işçi ve çalıştığı iş kolu belirlenemeyen 30 işçi hayatını kaybetti.

'DENETİM YAPILMIYOR'

İş kazası nedeniyle ölenlerin yüzde 2.66'sı sendikalı işçi olarak kaydedilirken, yüzde 97.34'ünün ise sendikasız olduğu belirlendi. Sendikalı işçilerin metal, kimya, madencilik, sağlık, belediye, iletişim, enerji, taşımacılık ve güvenlik işkollarında çalıştığı ifade edildi. Ayrıca raporda, 7 ayda yaşanan iş kazalarının 68'inin kadın işçi olduğunu, 946'sının da erkek işçi olduğunu belirlendi. Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Kani Beko, iş kazalarının politik olduğunu vurgulayarak yaşanan kazaların sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu söyledi. Beko, “19 yıldır bir iş cinayetleri rejiminin varlığı hüküm sürüyor. Tüm uyarılara rağmen yandaş işletmelerin çalışmaları sekteye uğramasın diye denetimler yapılmıyor. 'Bu işin fıtratı demek' cinayete çanak tutmaktır, cinayetlerin işlenmesine izin vermektir, katilleri korumaktır. Böyle bir yönetim anlayışını hiçbir canlı hak etmiyor, işçi kardeşlerim ve onların aileleri, çocukları bunu hak etmiyor. AKP iktidarı, kocaman bir ülkeyi ötekileştirdi. Öldürdü, gömdü, ekonomik olarak ezdi ve yok saydı. Az kaldı, ülkeyi AKP iktidarından kurtaracağız. Demokrasiyi ve güveni yeniden inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

'Doğru önlem alınmıyor'

İzmir İş Kazası Mağdurları Derneği Başkan Yardımcısı Ahmet Kulaksız, işçi ölümleriyle ilgili şunları söyledi: “İzmir'de iş kazaları yüksek seviyede. Özellikle tarım ve inşaat iş kolu başı çekiyor. İşçiler; branşı olmayan, bilgisinin olmadığı farklı pozisyonlarda çalıştırılıyor. Bu da iş kazasının yaşanmasına zemin hazırlıyor. İzmir'de ne yazık ki, iş alanlarında yeterli ve doğru önlem alınmıyor. Örneğin bir şantiyenin etrafına sadece bariyer çekiliyor. Bunun yeterli olmadığını sürekli ifade ediyoruz. Çalışma alanlarında mutlaka iş güvenliği uzmanlarının bulunması ve denetimlerin yapılması gerektiğini de sürekli söylüyoruz. Ancak, çalışma alanlarında iş güvenliği uzmanları da bulunmuyor.”