Haber/ Gökçe ADAR

Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar'ın işten çıkardığı Aliağa Belediyesi işçileri, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in talimatıyla İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde işbaşı yapacak. İşçiler, Aliağa Belediyesi'nde çalıştıkları birimler olan Park ve Bahçeler, Sosyal Hizmetler Şubesi gibi birimlerde işe başlayacak. Bir kısmı işçi ise, belediyenin personele ihtiyacı olduğu alanlarda hizmet verecek. 45 işçinin işbaşı yapacağını söyleyen DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “250 arkadaşımız işten çıkarılmıştı. Aliağa Belediyesi'nde bu işçilerin tekrar işe alınması için çok mücadele verdik. Ancak Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar, işçileri geri almadı. Bu süreçte işçiler, Aliağa Demokrasi Meydanı'nda direniş çadırı kurarak, direniş başlatmıştı. Bir süre sonra işçilerden emekli olanlar veya iş bularak çadıra gelmeyenler oldu. 224 gün boyunca 45 çalışan çadırda mücadeleye devam etti” dedi.

İşçilere umut aşıladı

Yerel seçimler sonrası işten çıkarılan işçiler adına sendikanın üç temsilcisiyle Tunç Soyer'le görüştüklerini söyleyen Sarı, şöyle konuştu: “Üç sendika temsilcisiyle, işten çıkarılan işçilerin sorununun çözümü için İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'le görüşmüştük. 'Aşkla İzmir' diyerek göreve başlayan Soyer, işçilerin maddi ve manevi sıkıntısına duyarsız kalmadı. İnsanlara umut aşılayarak, işçilerin mücadelesine ses verdi. Emekten yana tavrından dolayı Soyer'e teşekkür ediyoruz” dedi. 45 işçiden sadece Yücel Laçinel adına belediyeyle görüşmelerin devam ettiğini dile getiren Sarı, “İşçilerden Yücel Laçinel'in birkaç evrak işi kaldı. Onları da hafta içi halledeceğiz.”

Sesimize kulak verdi

Yücel Laçinel ise, 224 gün boyunca haklarını aradıklarını ve mücadeleden vazgeçmediklerini ifade ederek, “Benim haricimde 44 arkadaşım işe başlayacak. Benim adıma da görüşmeler devam ediyor. 224 gün boyunca hem maddi hem de manevi anlamda çok sıkıntı çektik. Evimize, çocuğumuza yiyecek götüremedik. Çaresiz kaldık. Direniş çadırında, bizi ziyaret edenlerle derdimizi paylaştık. Mücadelemizi anlattık. Sayın Soyer, emek dostu olduğunu gösterdi. İşçilerin sesine kulak verdi. Bize büyük destek verdi. 8 aylık sürecin sonunda duyarlılığı bizi çok mutlu etti. Kendisine çok teşekkür ediyoruz” diye konuştu. 

Ne olmuştu?

Aliağa Belediyesi yetkilileri, belediyede yaşanan ekonomik sıkıntılar gerekçesiyle Aliağa Belediyesi Personel A.Ş.'de çalışan 250 işçiyi işten çıkarmıştı. İşçilerin örgütlendiği Genel-İş İzmir 5 No'lu Şube temsilcileri, durumu protesto ederek çok sayıda basın açıklaması düzenlemiş, Aliağa Belediye Başkanı Serkan Acar'la görüşme talep etmişti. Konuyla ilgili ilk kez gazetemize konuşan Acar ise, sürecin normal olduğunu ve ilk kez işçi çıkaran belediyenin Aliağa Belediyesi olmadığını ifade etmişti. Genel-İş İzmir 5 No'lu Şube Başkanı Ali Haydar Kara ise, ortada kasıtlı bir durumun olduğunu söyleyerek, işçilere sunulan gerekçelerin kabul edilir bir yanının olmadığını belirtmişti.