Bir Asırdır Bir Şehrin Kalbinde


9 Eylül 1922... İzmir'in kurtuluşu... O gün şehre giren süvarilerimize bir bayrak verildi; parça parça kumaşlardan dikilmiş, ay ile yıldızı bir çarşaftan kesilmişti...

İşgal altındaki topraklarda, Türk Bayrağı da yasaktı, bayrak dikilmesin diye kırmızı kumaş da. Ancak halk, bulup buluşturduğu kırmızı renk kumaşları birleştirdi, beyaz çarşaftan kestiği ay ve yıldızı üstüne iliştirdi; bir Türk Bayrağı dikmeyi başarmışlardı.

İşte o gün süvarilerimizin taşıdığı o bayrak, bir milletin memleketine sevdasıydı.

İzmir'in işgal edildiği 15 Mayıs 1919'da, adı meçhul bir grup vatanseverle birlikte ilk kurşunu atan, kurtuluş mücadelesinin sembol ismi Hasan Tahsin de bir ulusun direnişini ateşlerken, kuşkusuz kalbinde işte o büyük aşkı taşıyordu.

İşgal Konak'ta başladı.

Hasan Tahsin, ilk kurşunu Konak'ta attı.

Ve işgal Konak'ta sonlandırıldı.

Sevgili Hemşehrim,

İşgali ve zaferi gören şehrimiz, tarihin en güçlü anlatıcılarından biridir ve Milli Mücadele'nin 100. yılı şehrimiz için çok özel bir anlam taşımaktadır.

Biz bugün, işgal edilen bir memleketin, adım adım özgürlüğe koştuğu, çok kıymetli topraklar üzerinde yaşıyoruz. Zafere giden yolu, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak, çizmeye başlayan Büyük Önder, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve canı pahasına vatan toprağını savunan şehitlerimize, gazilerimize, tüm kahramanlarımıza borcumuz büyüktür. Gökyüzünün altında hür yaşayabiliyorsak ve karakterimizi özgürlük olarak tanımlayabiliyorsak, bu onların eseridir.

Ve Hasan Tahsin... Onun kurtuluş mücadelemizdeki izi derindir. Canı pahasına savunduğu memleketi, şehri, hemşehrileri onun için nasıl değerliydiyse, o da vatanı ve halkı için kıymetlidir.

O, İzmir'i kalbi Konak'ın, işgale ilk kurşunu sıktığı şehrin yüreğinde, tam bir asırdır yaşamaktadır ve ilelebet yaşayacaktır. Şehrimiz Konak, ona borcunu asla unutmayacaktır.

Sevgili Hemşehrim,

Bizim can suyumuz özgürlüğümüzdür ve bağımsızlığımızın en güzel sembolü olan şanlı bayrağımız masmavi gökyüzümüzde dalgalandıkça, bir halkın memleket sevgisini ve bizi hür kılan kahramanlarımızın yazdığı destanı anlatmaktadır.

Hasan Tahsin de o kahramanlarımızdan biridir.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'e, tüm şehitlerimize, gazilerimize, adını bildiğimiz ya da meçhul kalan tüm kahramanlarımıza, saygı ve minnetle…

Abdül Batur

Mimar / Konak Belediye Başkanı