14 işçinin işe iade edilmesi için 853 gündür onur mücadelesi yürüttüklerini söyleyen Tek Gıda İş Sendikası Genel sekreteri İbrahim Ören, "Cargill işçisi sadece anayasanın kendisine tanıdığı bir hak olan sendikalı olma hakkını kullanırken, Cargill işvereni sendikal örgütlenmeyi engellemek için 14 arkadaşımızı işten çıkartmış sebep olarak da kota fazlalığı ve daralmayı göstermiştir" dedi.  

Cargill işçileri, işten çıkarılan 14  işçinin işe iade edilmesi talebiyle Beşiktaş'ta bulunan Fastad şirket önünde basın açıklaması gerçekleştirdi.

"Türk yargısı 'gereği düşünüldü' davanın kabulüne, feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmiştir" pankartının açıldığı eylemde, "Boyun eğme", "Cargill işçisi yalnız değildir", "Yaşasın sınıf dayanışması" dövizleri taşınarak sık sık "İş ekmek yoksa barışta yok", "Zafer direnen emekçinin olacak" sloganları atıldı. 

853 gündür işçi sınıfı için bir onur mücadelesi yürüttüklerini ifade edilerek hep beraber mücadele edildiği zaman işçi sınıfının kazanacağı vurgulandı.

Basın açıklamasını okuyan Tek Gıda İş Sendikası Genel sekreteri İbrahim Ören, Bursa ili Orhangazi İlçesi Göbeç Köyü Mevkiinde kurulmuş olan Amerikan Şirketi Cargill 20 yıla yakın faaliyette olduğunu hatırlatarak, bu şirketin kendi alanında bir dünya devi olduğunu söyledi. 

Cargill işçisinin ilk defa anayasanın kendisine tanıdığı hakkı kullanarak, 2012 yılında başka bir gıda sendikasında örgütlenemeye başlamış ancak hiçbir anayasal hakkı tanımayan Cargill tarafından o dönemde 5 sendika üyesi arkadaşlarının işten çıkarıldığını, işçilere sahip çıkılmadığından Cargill şirketinin hukuk tanımaz tutumuna devam ettiğini belirten Ören, tüm olumsuzluklara rağmen mücadeleci yapısıyla işçi sınıfına her zaman umut olduklarını belirtti. 

Ören, "Tekgıda-İş Sendikası'nı seçerek 2018 yılında örgütlenmesini tamamlamış, Sendikamız tarafından Çalışma Bakanlığına yetki başvurusu talebinde bulunulmuştur.  

'Hukuk ve anayasa hiçe sayıldı'

Tekgıda-İş Sendikası hukuka uygun davranırken, Cargill işçisi sadece anayasanın kendisine tanıdığı bir hak olan sendikalı olma hakkını kullanırken, geçmişten sabıkalı olan Cargill işvereni ne yapmıştır!  Sendikal örgütlenmeyi engellemek için hukuku ve anayasal hakları hiçe sayarak yetki tespiti başvurumuzdan 1 ay sonra 14 arkadaşımızı işten çıkartmış sebep olarak da kota fazlalığı ve daralmayı göstermiştir.  

'Tek derdiniz sendikal örgütlenmeyi engellemek'

Halbuki üretim kapasitenizi ve yat ırımlarınızı sürekli arttırdığınızı çok iyi biliyoruz.  Sizler asla dürüst davranmıyorsunuz! Çünkü işten çıkartılan arkadaşlarımız sizlere yıllarca emek veren, hatta sizin performanslarını beğenerek ödül verdiğiniz arkadaşlarımızdı. Biz şunu çok iyi biliyoruz ki! İşten çıkarttığınız bu arkadaşlarımız sendikal örgütlenmede öncü arkadaşlarımızdı. 

Sizin tek derdiniz, sendikal örgütlenmeyi engellemek." diye konuştu.

Tüm baskılarınıza ve engellemelere rağmen 846 gündür işten çıkartılan arkadaşlarıyla birlikte onurlu mücadeleye devam ettiklerini dile getiren Ören, kendilerine tanınan hak ve özgürlüklerden  sonuna kadar yararlanacaklarını ifade ederek şöyle devam etti: 

Bıkmadan usanmadan devam

Vefakar Cargill işçisinin geleceğini beraber inşa edebilir, refah payını Cargill’in büyüklüğüne yakışır hale getirebiliriz. Bunun için geç kalınmış değildir. Eğer hukuk tanımaz baskıcı tutumunuza devam ederseniz, pandemi sebebiyle yavaşlatmak zorunda kaldığımız 846 gün boyunca bıkmadan usanmadan devam ettiğimiz bu mücadele daha güçlü ve etkili bir şekilde devam edecektir.

Bağlı bulunduğumuz Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu IUF’in önderliğinde, artarak devam eden maddi ve manevi destekleri ile Yurt dışında yine bağlı olduğumuz örgütler ve sendikamıza bağlı örgütlü yapımızın artan desteği ile de yurt içinde yaptığınız tüm hukuksuzlukları daha güçlü bir şekilde anlatmaya devam edeceğiz."

'Sendikal düşmanlığını bırakın'

1 Ekim 2019 tarihi itibariyle başlattıkları eylemlerini Pamir Gıda, Dr. Oetker, Coca Cola, Pepsi-Co, Eti, Mondelez ve Nestle gibi büyük işletmeler ile örgütlü olmadığımız diğer genel müdürlükleri önüne taşıyacaklarını söyleyen Ören,  "Bugün bu kapsamda Burger King’in en büyük tedarikçilerinden bir tanesi olan “İşten çıkarılan arkadaşlarımızın alın teri, siz değerli müşterilerin katkılarıyla zenginleşen ve sürekli büyüyen Amerikan şirketi Cargill; artık sendika düşmanlığını bırakmalı, işten çıkarılan arkadaşlarımızı derhal geri almalıdır" diye konuştu. 

“Burger King” restoranları önünde eylemler gerçekleştirmeyi planladıklarını söyleyen Ören, işten çıkarılan işçilerin bir an önce işe iade edilmesi talebinde bulundu. 

Eylem, işçilerin Fastad enel müdürlüğü binasına bıraktıkları mektuplarla son buldu. 

Açıklamayı yapan işçiler Cargill genel müdürlüğü önüne giderek cuma gününe kadar oturma eylemi yapacaklar.