Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK) 2 Temmuz 2018’de kuruldu. Halen Kurul Başkanı ve 4 üyesinin dışında sadece 4 personelle çalışıyor. Diğer kurumlardan gelen 115 "geçici personel" ile “Radyasyon acil durum yönetimi” ve "çalışanlar, halk ve çevre ile gelecek nesillerin radyasyondan korunması" da dahil olmak üzere güvenlik ve emniyete dönük çok sayıda yaşamsal görevi bulunan NDK’ya gerekli idari ve teknik personel atanmamış olması Sayıştay denetim raporuna yansıdı.

ANKA'nın haberine göre Sayıştay’ın NDK’nın 2019 faaliyetlerine ilişkin raporunda, “2018 yılında kurulan Nükleer Düzenleme Kurumunun teşkilatlanma çalışmaları halen devam etmektedir. Özellikle Kurumda çalışması beklenen idari ve teknik nitelikteki personelin atama işlemleri henüz tamamlanamamıştır” demesi dikkat çekti.

Hukuk Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği, Kurul Hizmetleri Müdürlüğü birimlerinin 2 yıldır kurulamadığı belirtilen raporda, “Teşkilatlanma çalışmaları halen devam etmekte olan Kurumda 2019 Yılı sonu itibariyle 5’i Kurul üyesi, 4'ü memur olmak üzere toplam 9 asli personeli bulunmaktadır” denildi.

Halen 4 daire başkanlığı eksik

NDK'nın tam olarak çalışabilmesi için, "Nükleer tesisler" "Radyasyon Uygulamaları", "Emniyet ve Güvence", "Radyasyondan Korunma" gibi başka hiçbir kurum ve kamu personelinin yapamayacağı daire başkanlıkları ve alt birimlerini acilen oluşturması gerekiyor.

Görev: Radyasyon acil durum yönetimi

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’ndan görevlendirilen 99 ve diğer kurumlardan gönderilen 16 olmak üzere toplam 115 geçici personelle ayakta kalan NDK’nın çok büyük güvenlik sorumluluğu içeren şu görevleri yerine getirmesi gerekiyor:

"Çalışanların, halkın, çevrenin ve gelecek nesillerin radyasyondan korunması. Nükleer enerji ve iyonlaştırıcı radyasyona ilişkin faaliyetlerde güvenlik, emniyet ve nükleer güvence. Nükleer tesis, radyasyon tesisi veya radyoaktif atık tesislerinin yer değerlendirmesi, tasarımı, inşası, işletmeye alınması, işletilmesi, işletmeden çıkarılması ve kapatılması. Nükleer maddelerin çıkarılması, üretilmesi, taşınması, depolanması, ihracatı, ithalatı, ticareti, bulundurulması, devri, sayım ve kontrolü, işlenmesi, yeniden işlenmesi ve kullanılması. Radyasyon kaynaklarının üretilmesi, taşınması, depolanması, ihracatı, ithalatı, ticareti, bulundurulması, devri, kullanılması, kurulması, sökülmesi, imalatı, bakımı ve onarımı. Radyoaktif atıkların bulundurulması, devri, işlenmesi, taşınması, depolanması, ihracatı, ithalatı, ticareti ve bertarafı. Nükleer silahların yayılmasının önlenmesi amacıyla kontrole tabi her türlü madde, malzeme, ekipman, sistem, bileşen veya ilgili teknolojinin ihracatı. Radyasyon acil durum yönetimi.”

Gelirinin ancak yüzde 13’ünü harcayabildi

ANKA’nın NDK gelir-gider bütçesi üzerinde yaptığı inceleme, öngörülen personelin atanamamış olmasının diğer resmi kurumlarda görülmeyen bir şekilde gelir fazlası verilmesini sağladığı da ortaya çıktı. Yeterli personel olmadığı için 32 milyon 914 bin TL maaş ödemesi yapması için bütçe ayrılan Nükleer Düzenleme Kurumu 2019 yılında bütçesinin yüzde 3’ünü kullanarak sadece 1 milyon 14 bin TL’lik maaş ödemesi yapabildi. NDK’nın 2019 yılında 21 milyon 741 bin TL’lik giderine karşın, 154 milyon 366 bin gelir elde etmesi dikkat çekti. Gelirlerin 104 milyon 814 bin TL’lik kısmının ise “radyasyon kaynakları ile ilgili izin belgesi” ve “Atom enerjisi lisansı”ndan oluştuğu saptandı.

TAEK’in görevi başka

Türkiye Atom Enerjisi Kurumu ise Temmuz 2018’den bu yana daha çok eğitimi ve sertifika vermenin dışında nükleer enerjinin ülke yararına kullanılmasında izlenecek ulusal politika ve strateji önerileri geliştirmekle görevli kılındı.