8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü arefesinde yaşanan şiddet olayları, 'Artık yeter' dedirtti. Türkiye, güne Samsun'da bir kadının, eski eşi tarafından sokak ortasında, 5 yaşındaki çocuğunun gözü önünde öldüresiye dövüldüğü görüntülerle uyandı. Sosyal medyada tepkisini dile getiren başta kadın örgütleri olmak üzere çok sayıda kişi, “Kadınlar öldürülürken, şiddete maruz kalırken 8 Mart'ı kutlamak mümkün değil. İktidar, samimiyetsiz demeçleri bıraksın. İstanbul Sözleşmesi uygulansın” ifadelerini kullandı.

Samsun'un Canik ilçesinde dün İbrahim Zarap, 3 yıl önce boşandığı eski eşi E.M.'ye (24) sokak ortasında saldırıp, 5 yaşındaki kızlarının gözü önünde öldüresiye dövdü. Baygın haldeki kadının başına defalarca tekme atan İbrahim Zarap (27), adliyeye sevk edilmesinin ardından "adam öldürmeye teşebbüs" suçundan tutuklandı. Zarap'ın ilk ifadesinde, “Kızımı teslim ederken bana, 'Sana bir daha kızı göstermeyeceğim' gibi şeyler söyledi. Bir anda gözüm döndü ve sinir krizi geçirmişim. O yüzden böyle yaptım. Olaydan sonra çevredekiler beni darp etti. Eğer kimlikleri tespit edilebilirse hepsinden şikayetçi olacağım” dediği öğrenildi. Tedaviye alınan E.M.'nin hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi. Küçük kız korumaya alınırken, olayla ilgili Aile İçi ve Kadına Karşı Şiddetle Mücadele Bürosu ekiplerince de soruşturma başlatıldı. Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Hukuk gereğini yapacak, failin yaptığı yanına kar kalmayacak" dedi. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk da, saldırganın en ağır cezayı alması için davaya müdahil olacaklarını açıkladı.

Dokuz şikayet, sıfır koruma

Öte yandan Zarap'ın yere yığılan kadına tekme atmaya devam ettiği anlar, bir vatandaş tarafından cep telefonu kamerasıyla kayıt altına alındı. Küçük kızının 'anne' diye ağlamasının bile saldırganı durdurmadığı görülen görüntüler, sosyal medyada infial yarattı. E.M.'nin Zarap'tan 9 kez şikayetçi olduğu ortaya çıkarken, “Neden bu zamana kadar koruma sağlanmadı? Yaşadığı şiddet kayıt altına alınmayan, çocuklarının önünde dövülüp, öldürülen kaç kadın var?” sorularıyla tepki gösterildi. E.M.’nin kız kardeşi Rümeysa M. de, ablasının daha önce de bu tür şiddete maruz kaldığını söyleyerek, “Bu ilk olay değil, daha önce de darptan dolayı şikayetçi olmuştuk ve uzaklaştırma aldı, uzaklaştırması bitti. Ben de bu olayı herkes gibi haberlerde öğrendim, video karşıma çıktı. Bazı cezalar verilmediği için bu şiddetti rahat bir şekilde tekrar uyguladı. Daha önceki şikayetlerimizde ceza almadı. Videodan sonra ben kriz geçirdim ve sosyal medyada paylaşımlar yaptım. Çünkü sosyal medyada gündem olmadan cezasını almıyor. Öyle bir ceza alsın ki kimse buna cesaret edemesin” ifadelerini kullandı.

Cinnet bahaneleri oldu

Samsun'daki caniliğin üstüne bir kötü haber de Ankara'dan geldi. Dün akşam Mamak Durali Alıç Mahallesi’nde inşaat işçisi Zeynel Korkmaz, henüz bilinmeyen nedenle eşi Reyhan Korkmaz ile tartışmaya başladı. Tartışmanın kavgaya dönüşmesi üzerine, Zeynel Korkmaz mutfaktan bıçak alarak eşini kovalamaya başladı. Reyhan Korkmaz, evde dört çocuğunun bulunduğu sırada yatak odasına kaçtı. Ancak, Zeynel Korkmaz eşini yatak odasında yakalayarak boğazından bıçakladı. Talihsiz kadın kanlar içinde yere yığılırken, o anlara şahit olan çocukları çığlık atarak yardım istedi. Evden kaçan Zeynel Korkmaz yakalanarak gözaltına aldı. Korkmaz’ın başka bir kadınla dini nikahlı olduğu öğrenilirken, daha önce de eşine şiddet uyguladığı ve bu nedenle hakkında uzaklaştırma kararı verildiği belirlendi. Korkmaz da emniyetteki ilk ifadesinde, cinnet getirip cinayet işlediğini öne sürdü.

İzmirli kadınlar seslerini yükseltecek

İzmir'de kadınlar, yarın eşitlik çağrıları için sokaklarda olacak. Buca Kadın Platformu'nun 8 Mart açıklaması saat 12.30'da Şirinyer Forbes girişinde olacak. Aliağa Kadın Platformu çağrısıyla gerçekleştirilecek yürüyüş, yarın saat 17.30'da Petrol İş Sendikası'ndan başlayacak. İzmir Kadın Platformu'nun düzenlediği yürüyüşün başlangıç noktası ise Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi'nin (ÖSYM) önü olacak. Eylem, yarın saat 18.30'da başlayacak. Efes Selçuk'ta da, “Kadın İnsanlığın Kanatlarıdır Kortej Yürüyüşü” yarın saat 17.00’de Atatürk anıtı önünden başlayacak. Efes Selçuk Belediyesi Tiyatro Grubu oyuncularının oynadığı, Gülhan Ayhan’ın yazıp yönettiği “Korkma” adlı tiyatro gösterisi saat 19.30’da Ahmet Ferahlı Parkı’nda seyirciyle buluşacak.

İnternette çare arıyorlar

Kadın Hakları Dijital Veri Platformu’nun “Kadınlar Haklarını Google’da Arıyor, 2020 İnternet Aramaları Raporu” yayımlandı. 2020'de şiddet gören 8 bine yakın kadının hakkını öğrenmek ya da yardım istemek için Google’a girdiğini tespit eden rapora göre, kadınlar “Kocam beni dövüyor”, “Sevgilim beni aşağılıyor”, “Abim beni taciz ediyor” ve “Kocam aileme gitmeme izin vermiyor” diye arama yaptı. Raporda, pandeminin Türkiye’de en yoğun hissedildiği Nisan 2020’de, kadınların yaptıkları beyanların Mart ayına oranla yaklaşık iki katına çıktığı gözlemlendi.