Haber / Gökçe ADAR

İzmir'deki orman yangınlarını söndürme çalışmaları devam ederken, Orman Mühendisleri İzmir Şube Müdürü Sabahattin Bilge, ormanlık alanların eski haline dönebilmesi için uzun yılların geçmesi gerektiğini ifade ederek şöyle konuştu: “Bu sene malesef çok sayıda orman yangını oldu. Rüzgarın etkisiyle de yangınlar büyüdü. Akdeniz iklimine sahip olan ormanlık alanlarda yangın ne yazık ki kaçınılmaz oluyor. Yanan ormanlar incelenerek, ormanların genç mi yaşlı mı olduğu bakılır ve ona göre çalışmalar yapılır. Yanan bir ormanın eski haline dönebilmesi için en az 60 sene gereklidir. 60 sene sonra, alan ormanlık bir alan haline dönüşebilir ama bölgenin kendini toparlayabilmesi, yeşillik bir alan oluşabilmesi içinse en az 10 sene gereklidir.

Bilge: Kızılçam dikilmeli

Bölgeye uçaktan ziyade, helikopter takviyesi yapılmasının şart olduğunu söyleyen Bilge, “Şu an herkes uçakların yetersiz olduğunu söylüyor. Uçağın etkili olabilmesi için sularını bırakabilecek durumda olması gerekiyor. Uçaktan ziyade, bölgedeki helikopterler sayısının arttırılması lazım” ifadelerini kullandı.

Ormanlık alanların Kızılçam bitki türüyle yeşillendirilmesi gerektiğinin altını çizen Bilge, şöyle devam etti: “Yetkililer bir an önce görev dağılımı yaparak, buradaki alanın boşaltılıp yeşillendirilmesi amacıyla çalışmalar başlatmalı. Kızılçam bitkisi, yangına en dayanıklı bitki türüdür. Kolay yanar ama tohumları olmadığı için diğer bitki türlerine göre daha dirençlidir, yangına karşı kendini korur. Kızılçam bitki türü haricinde, sevli ve fıstık çamı da dikilebilir.”

4 Dönümlük HAYTAP ormanı

Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) İzmir Temsilcisi Esin Önder ise yetkililerin orman yangınlarında sadece insanları düşündüğünü ifade ederek, “Yetkili kurumlara çok kızgınız. Etkin söndürme yapılmadı. Onlar sadece, insan odaklı düşünüp can kaybı yok dese de, bizim için bitki ve hayvan da önemlidir. Çok kayıp verdik. İçimiz yanıyor. Üç gün boyunca, Menderes Deliömer'deki Sopengazi Bakım Evi'ndeki yüzlerce köpek için alarmdaydık. Kişilere, yangın ihbarından çok yangın çıkmaması için ne yapılması gerektiği anlatılmalı” diye konuştu.

Önder, şöyle devam etti: “HAYTAP başkanımız Av. Kemal Şenpolat ile görüştük. Yangın çıkan bölgelerden uygun olan alanlara, HAYTAP ormanı oluşturmak istiyoruz. Yaklaşık 3-4 dönümlük bir alanın yeterli olacağını düşündük. Yetkililerle görüşeceğiz. Öte yandan sponsor fidan arayacağız. Bölgelerin ağaçlandırılması yeşillendirilmesi için elimizden geleni yapacağız.”

Veterinerlerden tedavi desteği

İzmir Veteriner Hekimleri Odası da yaptığı açıklamada, yangında yaralanan hayvanlara ücretsiz olarak yardım edeceklerini ifade etti. Açıklamada, “Toplamda yangının 500 hektar kadar bir alanda etkili olması kırsal yaşamda hatta belli bir kentsel alanda kaybımız olması üzücüdür. Bu süreçte orman yangınları nedeni ile mağdur olan yaralı yaban hayvanları için elimizden gelen katkıyı koyacağımızı belirtmek istiyoruz. Bu zor zamanda, yangınla mücadele sırasında yaralanmış olan yaban hayvanlarına ilk müdahalelerini yapmak amacıyla gönüllü klinisyen meslektaşlarımızla yardıma hazırız” denildi.