Belediyeye gelen yazıyı değerlendiren Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda, gelen yazıda ilçemizdeki alt yapı ve tesislerinin özellikle 6 saate kadar enerji kesintileri yaşanabileceği göz önünde bulundurularak hazırlık yapılması istendiğini belirterek, “Bu uyarı doğalgazda dışa bağımlılığın bir sonucu olduğunu düşünüyoruz. Bir an önce yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekiyor” dedi.

Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan savaşın ve İran ile yaşanan doğalgaz krizinin ardından böyle bir uyarı yazısının önemli olduğunun altını çizen Başkan Arda, “Türkiye, doğalgaz ihtiyacının tamamına yakınını ithalatla sağlıyor. İthal edilen doğalgaz, öncelikle iletim hatlarıyla Türkiye'nin dört bir yanındaki konutlara ve işyerlerine ısıtma amaçlı iletiliyor. Bir diğer kullanım alanı da, doğalgaz çevrim santralleri. Bu santrallerde elektriğe çevrilen doğalgaz, Türkiye'nin elektrik ihtiyacının üçte birini karşılamak için kullanılıyor. Devlete bağlı Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ) bünyesinde altı adet doğalgaz çevrim santrali bulunuyor. İstanbul, Tekirdağ, Bursa ve Lüleburgaz'daki bu santrallerin önemli bir bölümünde elektrik üretimi, Rusya'dan gelen doğalgazla sağlanıyor. Türkiye 2020 yılında 48,1 milyar metreküp, 2021'de 60 milyar metreküp doğalgaz tüketti. Uzmanlar, 2022'de bu ihtiyacın 63 milyar metreküpü aşabileceğini belirtiyor. Bu gelişmelerin yanında ortaya çıkan savaş atmosferi enerji krizinin kapıda olduğunu açıkça gösteriyor. Belediyelere ‘enerji kesintileri olabilir hazırlıklı olun’ içeriğiyle yazının gönderilmesi durumun vahametini ortaya koyuyor. Biz her türlü krize karşı belediye olarak hazırlıklarımızı yapıyoruz. Tüm kurumların da bu hazırlıkları yapması gerektiğini buradan duyuruyorum. Bu ülke yönetilmiyor adeta savruluyor” dedi.

Gaziemir Kaymakamı Dr. Ahmet Süheyl Üçer’in imzasıyla gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi: “İlçemizde kritik altyapı ve tesislerinin özellikle ilk 6 saate kadar enerji kesintileri yaşanabileceğini göz önünde bulundurarak hazırlıkların yapılması, bina enerji/jenaratörlerin mevcut durumunun ve ihtiyaçlarının gözden geçirilmesi, arama kurtarma ve müdahale faaliyetlerinde kullanılacak araç ve makinelerin yakıt depolarının 2/3 oranında az olmamak üzere sürekli dolu olarak bulunmasının sağlanması ve düzenli kontrol edilmesi için gerekli düzenlemelerin ve çalışmaların yapılması gerektiği bildirilmiştir.”