İktidarın, taşeron işçileri kadroya alacağına dair yaptığı düzenlemeye temkinli yaklaşan DİSK, KİT’lere bağlı çalışan yaklaşık 500 bin işçinin bu kapsam içeresinde olmadığını açıkladı

AKP İktidarı'nın 'taşerona kadro' verileceğine dair yaptığı açıklama, emekçilerin bir çoğunu memnun etmedi. Türkiye'nin en büyük işçi sendikalarından biri olan Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel-İş Sendikası, taşeron işçilerin hepsinin değil, bir kısmının kadroya alıcağını belirterek, düzenlemeye tepki gösterdi. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, 4/D kapsamı dışında kalan tüm taşeron işçilerin sesi, gözü, kulağı olacaklarını ve mücadele hattı öreceklerini bir kez daha belirtti. Taşerona kadro yasasıyla ilgili her gün farklı figürlerin sunulduğunu ifade eden Memiş Sarı, 500 bin işçinin kapsam dışı olduğunu vurguladı. Yüzbinlerde işçiyi ilgilendiren düzenlemenin olduğu bittiye getirilmesini kabul etmediklerini vurgulayan Sarı, şunları söyledi: “Tartışma ve itirazları yok etmek, düzenlemeyi oldu bittiye getirmek için böylesine önemli, iş hayatını ilgilendiren bir kanunda tarafları dinlememek, muhattap almamak ileride telafisi zor sonuçlar doğuracak. Kanun Hükmünde Kararnamelerle iş yaşamı kanunları çıkartılamaz.”

SÜREÇ ŞEFFAF OLMALI


Merkezi yönetim kurumlarındaki taşeron şirket işçilerinin 657/4-d kapsamında süresi belirsiz hizmet akdiyle kamuda istihdam edileceklerini hatırlatan Memiş Sarı; “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'nun açıklamalarına göre kamuda çalışmak isteyen işçi başvuru yapacak, başvurular değerlendirilecek ve 'basit' bir sınav yapılacak. Hükumet adına yapılan açıklamalarda 450 bin taşeron şirket işçisinin bu kapsamda olduğu ifade edilmekte. Bu konuda sürecin açık ve şeffaf yöntemlerle yapılmasını, merkezi yönetim kurumlarına alınacak işçilerin şu anda çalıştıkları şirketler, hizmet verilen kurumlar ile işçilerin isimleri de yayımlanarak tam olarak işçi sayısı da bilinerek işlemlerin gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için işçi konfederasyonları temsilcilerinin değerlendirme ve kadroya alınma sürecine dahil edilerek kadro işlemleri konusunda toplumsal mutabakat sağlanması mümkün kılınacaktır. Bu konuda bir komisyon kurulmasını talep ediyoruz” dedi.

BELEDİYE İŞÇİSİ KADRO DIŞI


DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, belediye hizmetlerinde çalışan işçilerin kadro beklentisinin de boşa çıkarıldığını söyledi. Sarı, şunları dile getirdi: “Önce belediye şirketleriyle esas olarak da 2004 yılından başlayarak başta 5393 sayılı Belediye Kanunu olmak üzere yerel yönetim yasalarıyla güvenceli kamu istihdamının dışına çıkarılan belediye hizmetlerinde çalışan yüz binlerce işçinin kadro beklentisi yapılan açıklamalarla boşa çıkarıldı. Sendikamızın talebi başından beri Belediye Kanunundaki norm kadro uygulamasının değiştirilerek norm kadro kurma ve uygulama yetkisinin belediye meclislerine terk edilmesi, belediyelerin asli hizmetlerinde hizmet alımının yasaklanması, belediye iktisadi teşekkülleri (BİT) olarak tanımlanan belediye şirketlerinde çalışanlar da dahil olmak üzere taşeron şirketlerde çalışan işçilerin 657/4-d kapsamında istihdam edilmeleri yönünde oldu. Hükumetin yaptığı açıkladığı rakamlara göre 500 bin işçi, kadrosuz ve güvencesiz bırakıldı.”

DİSK'in önerileri


Yerel yönetimlerde çalışan taşeron işçiler kamu işçisi olarak kadroya alınmalı. KİT’lerde çalışan taşeron işçiler de kadroya alınmalı. Güvenlik soruşturması ayrımcılık ve tasfiye yaratır. Sınav koşulu keyfilik yaratır. İkinci sınıf kamu işçiliğine hayır, haklar eşit olmalı. Geçmiş kayıplar karşılanmalı ve feragat koşulu aranmamalı. / Umut KARAKOYUN