İzmir Büyükşehir Belediye BaşkanıTunç Soyer, İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Başkanı Misket Dikmen’in moderatörlüğünde online olarak gerçekleşen ‘Başkana Sor’ programında yerel medya temsilcilerinin sorularını yanıtladı. Soyer 2020 yılı ile ilgili değerlendirmelerde bulunurken yeni yıl hedeflerine ilişkin de açıklamalarda bulundu. 

Görev yılının 18 ayının krizler, pandemi ve deprem gibi olağanüstü durumlarla geçmesine karşın 2021 yılı bütçesinin yüzde 40'ından fazlasını yatırıma ayıran tek belediye olduklarının altını çizerek, 2021 yılında özellikle ulaşım alanında yapacakları yatırımlarla İzmir'in yoğun trafiğini rahatlatma ve toplu ulaşıma özendirme çalışması yapacaklarını kaydetti.

Programın başında iki müjde de verdi. İBB Başkanı Tunç Soyer'in ilk müjdesi, 40 yeni elektrikli araç alacakları hakkında oldu. İkinci müjde ise esnaftan yüzde 50 indirimli su ücreti tahsil edecekleri ve 3 ay boyunca katı atık bedellerini tahsil etmeyecekleri hakkında oldu. Başkan Soyer, bu müjdesini, “Esnaf arkadaşlarımız gerçekten ağır dönemler geçiriyor. Lokantalar, eğlence yerleri, konaklama merkezleri, esnafımız mağduriyet içinde. Biz de 1 Ocak'tan itibaren katı atık bertaraf bedelini, konut dışı esnaflarımız için tahsil etmeyeceğiz. 3 ay boyunca. İlçe belediyelerimiz de benzer uygulamayı yaparlar dilerim ki. Ayrıca tüm bu esnaf arkadaşlarımızın 3 ay boyunca su bedellerinde de yüzde 50 indirim yapacağız. Yüzde 50 indirimli ödeyecekler. Buradan Zekeriya başkanımıza da selam ve saygılarımızı iletiyorum. Yarın genel kurula taşıyacağız. Zekeriya başkanın katkılarıyla son halini veririz. Esnaf arkadaşlarımızın konut dışı tesislerde katı atık bedelini almayacağız hem de su bedelini yüzde 50 indirimli tahsil edeceğiz” sözleriyle açıkladı.

Soyer: Artık kırılmıyorum çünkü...

Muhalefet cephesinden kendisine yönelik sert eleştirileri nasıl karşıladığı sorulan Başkan Tunç Soyer, eleştirilerin seviyesinin kendisini üzdüğünü ancak arkasında iyi niyet olmadığını, siyasetin sığ seviyesinden geldiğini anladığı için artık kırılmadığını, üzülmediğini söyledi.

Ben herkesin belediye başkanıyım

Başkan Soyer, “Doğru bir ifade. Gerçekten yoğun saldırılarla karşılaşıyoruz. Bu saldırılara baktığınız zaman incir çekirdeğini doldurmayan, performans ve icraat üzerinden eleştiriler değil. Hep ne yazık ki çok kişiselleştirilmiş, bel altı seviyede yapılan saldırılar. Bunlar gerçekten üzüyor. Sonuçta hepimiz etten kemikteniz. Duygularımız, sinir sistemimiz var. Fakat sebebini anlayınca hafifliyor insan. Çünkü arkasında iyi niyet olmayan, siyasetin sığ seviyelerinden gelen saldırılar olduğunu görüyorsunuz. Dolayısıyla kırılmıyoruz artık. HDP siyasetine yakın siyaset güttüğümüz... Ben herkesin belediye başkanıyım. Hangi siyasi görüşe sahip olduğunu sormadım, sormayacağım da. Herkese aynı yakınlıkta duracak bir belediye başkanlığı, halkın başkanlığı yapmaya çalışıyorum. Benim hangi siyasi partiye inandığımla ilgili kimsenin bir bakışım yok. Ama Mustafa Kemal Atatürk'ün çizdiği rotada yürüyerek belediye başkanlığı yapmaya çalışıyorum” dedi.

Başkan Soyer'in açıklamasının satır başları:

Arkasından pandemi patladı. Pandemiden sonra deprem tsunami gördü izmir. Arkasından tekrar ikinci tırmanışı oldu pandeminin. 18 ay tamamen krizlerle geçti. Çok acılar yaşandı. Zaman zaman günlük kayıp oranlarımız yüksek rakamlara çıktı. 117 canımızı depremde kaybettik. Hastanelerdeki doluluk oranlarının yüksekliği,. Ekonomik krizin getirdiği sıkıntılar, iç karartıcı herşey vardı. Depremde hayatım boyunca anımsayacağım inanılmaz fotoğraf kareleri var. erzak paketi veriyorsunuz, 'Benim değil yan çadırdakinin daha çok ihtiyacı var' diyor. Bir ayda topladığımız bağış miktarı 42 milyon lirayı geçti. Pandemi döneminde Halkın Bakkalı olarak yaptığımız kampanyada 250 bin erzak paketi, uzun uzun syamaya gerek yok. Ben sadece şunhun altını çizmek istiyorum; evet iç karartıcıydı ama geleceğe umutla bakmamızı mümkün ıklan destansı bir dayanışma yaşadı İzmir. İzmirli İzmirliye sahip çıktı. Bütün Türkiye İzmir'e sahip çıktı. Bu tür krizleri atlatmak için bu dayanışmanın ne kadar kıymetli olduğunu gördük.

Bu krizlerle başa çıkmanın yolu dayanışmadan geçiyor. Kentler arasındaki net worklar var, yşeil kentler var. Ama hepsinden daha önemlisi kentte yaşayan insanların güven duygusu çiinde olmalarını mümkün kılacak dirençli.

Asgari ücretin üzerinde en az 3 bin 100 lira olmalı demişti genel başkanımız ve genel merkezimiz ve biz de hemen bunun uygulamasına geçtik. İBB'de zaten çıplak ücretiyle yeni açıklanan asgari ücretin altında alan hiç kimse yok. Çıplak ücretle tüm çalışanlarımız bunun üzerinden alıyordu. Giydirilmiş olarak 4 binlere çıkıyordu. Ama net çıplağın 3 bin 100 liranın altında olmayacağını söyledim.

Elektrikli araç filosu müjdesi verdi

40 elektrikli araç var. Filoyu zenginleştiriyoruz. Kriz dönemleri bize gösteriyor ki, küresel iklim değişikliği, kuraklı hepsi doğaya verdiğimiz tahribatın sonucu. Doğayla uygumlu yöneticilik ortaya koymalıyız. Elektrikli araç almanın,egzozundan pislik çıkmayan bir araç olmasının ötesinde gerçekten İzmirliye sağlıklı, güvenli, İzmir'in doğasını koruyan bir etkisi var. Kısacası, bunu özellikle duyurmak istiyorum. 40 yeni araç, kısa sürede. Dün bunun törenini yapmıştık isterseniz bunun görüntüsünü gösterelim. Biz elektrikli araçlar için elektrikli şarj istasyonları ayarlıyoruz. Bilecek ki onu özendirecek, teşvik edecek İBB. Bunu net olarak söylemek istiyorum.

3 ay katı atık bedeli alınmayacak

İkinci müjdemiz İZSU ile ilgili. Esnaf arkadaşlarımız gerçekten ağır dönemler geçiriyor. Lokantalar, eğlence yerleri, konaklama merkezleri, esnafımız mağduriyet çiinde. Biz de 1 Ocak'tan itibaren katı atık bertaraf bedelini, konut dışı esnaflarımız için tahsil etmeyeceğiz. 3 ay boyunca. İlçe belediyelerimiz de benzer uygulamayı yaparlar dilerim ki. Ayrıca tüm bu esnaf arkadaşlarımızın 3 ay boyunca su bedellerinde de yüzde 20 indirim yapacağız. Yüzde 50 indirimli ödeyecekler. Buradan Zekeriya başkanımıza da selam ve saygılarımızı iletiyorum. Yarın genel kurula taşıyacağız. Zekeriya başkanın katkılarıyla son halini veririz. Esnaf arkadaşlarımızın konut dışı tesislerde katı atık bedelini almayacağız hem de su bedelini yüzde 50 indirimli tahsil edeceğiz.

İnciraltı nihai kararı bakanlığın ancak...

İnciraltı ile ilgili bakanlık ve Balçova belediyesi biraraya gelmiş ve bir çalışma yapmış. Bizden de görüş istemişti bakanlık. Biz de gönderdik. Çok kısa süre içinde baktanlıktan zannediyorum ki geri dönüş alacağız. Onların taslağı ile bizimki arasında farklılıklar olduğu bilgilerini aldık.l ama nihai halini görmüş değiliz. Bizim tespit ve öngörülerimiz sağlık turizmi ağırlıklı olarak, tarımı koruyarak, özellikle de bölgenin doğal yapısına sahip çıkarak, yapılaşmaya çok açmadan ama çözüme kavuşturacak bir taslak idi. Nihai karar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın olacak. Bizim de görüşlerimizi dikkate alacakları yönünde.

Fosil yakıtlardan arınmak mecburiyetindeyiz

Su sıkıntısını biliyoruz. Yaşadığımız son felaket olmayacak, o çok belli. Daha birçok pandemi ve doğal afetle karşılaşacağız. Bunu bilinmez bir sırrı yok. Doğayla uyumlu bir yerleşim planlıyorsanız, kent tasarlıyorsanız o zaman bu felaketlerdende çok az etkileniyorsunuz. Dolayısıyla bizim su kaynaklarını hoyratça kullandığımızı, çok vahşi bir sut tüketimi yaptığımızı söyleyerek başlayayım. Biz bu toprakların yerel tohumuna, hayvan ırklarına sahip çıkmadık. Dışarıdan getirdiğimiz tohum ve hayvanlarla tarım yapmaya çalıştık. İzmir'de tüketilen suyun yüzde 70'ini tarımda, yüzde 10'unu sadece evsel tüketiyoruz. Ağırlıklı olarak tarıda su tüketiyoruz. Tarımda da yerli ırklara dayanmayan tarım yaptığımız için büyük bir tüketim var. biz bir tarım politikasını değiştirerek başlıyoruz. 103 yeni sondaj kuyusu açıyoruz, önümüzdeki aydan başlayarak. Kayıp kaçak oranlarını aşağılara çekeceğiz, su şebekelerini yenileyerek. Yaklaşık 100 bin metreküp atık suyu tekrar tarımsal sulamada kullanmak için 2021'de arıtma tesisi planladık. Halkapınar'dakini yüzde 50 oranında arttırıyoruz. Böylece yeni güçlü bir su kaynağı yaratmış olacağız. 8 yeni baraj ve göletten su alacağız. Deniz suyundan arıtmayı da Çeşme'den başlayarak hayatımıza sokacağız. Genel olarak İzmir'de suyun daha tasarruflu kullanım için öngördüklerimiz. Asıl büyük çözüm tarımsal üretimdeki planlama ile olacak. Biz balık tutmayı değil gerçekten sinek yakalamak değil bataklığı kurutmak istiyoruz. O nedenle fosil yakıtlardan arındıracağız. 100 elektrikli otobüsü alacağız bu yıl. 40 elektrikli araç alınacak. Fosil yakıtlardan arınmak mecburiyetindeyiz. Perspektifimiz de tercihlerimiz de bu yönde ilerleyeceğiz. Dolayısıyla hava kirliliğinde de.

Kentsel dönüşümle ilgili dünya bankasından haber bekliyoruz

Kentsel dönüşümle ilgili çok net söylemek istiyorum; bir müjdeyle tamamlayayım. Ege Mahallesinde bekleyen kentsel dönüşümü başlatt ık. Bir belediye şirketini ihaleye sokarak, diğer müteahhitleri tetiklemiş olduk. Hiç kimse ilgilenmeseydi eğer, daha önce ertelendi çünkü bu ihaleler, biz İZBETON olarak girip bu ihaleyi alacaktık. Ama güçlü bir firmaya girdi ve kazandı. Bin konutluk Ege Mahallesi Kentsel Dönüşümü başladı. Kentin merkezinde ve yoksulluğun yoğun yaşandığı bir yer. Sadece orası için değil kentimiz için de önemli. 170 konut ve 20 işyerini de teslim ettik Örnekköy'de de. Orda da Örnekköy 3. ve 4. etaplarıyla ilgili bin konutluk ve 50 işyeriyle ilgili kentsel dönüşüm anlaşmasını yaptık.dolayısıyla Örnekköy'de bin konut daha başlayacak. Gültepe de gelecek. Kentsel dönüşümü en öncelikli mesele olarak görüyoruz. Yapı stoğu envanter çalışması başlatacağımızı söyledik. Bayraklı'dan başlayarak, büyük ihtimalle birçok binayla ilgili yıkım kararı alacağız. Bir çözüm getirmemiz gerekecek, ön hazırlık yaptık. Dünya bankası ile görüşüyoruz 2-3 haftadır. İstediğimiz faiz ve vadede temin edebilirsek arzu ettiğimiz kaynağı, vatandaşımızı düşük faizli kaynakla buluşturup kendi kentsel dönüşümünü sağlamış olacağız. Depreme dayanıklı, güçlendirilmiş binaların yapılması için olumlu sonuç almayı bekliyorum. Müjdesini yeni yılda vereceğiz. Aziz başkan döneminde başlayan süreci hızla sürdüreceğiz. Yepyeni bir kentsel dönüşüm çalışmasını başlatmış olacağız. 6 alandaki ihale süreçzlerini devam ettireceğiz. Eğer yeteri kadar güçlü katılım göremezsek müteahhitlerden, belediye şirketleriyle hareket edeceğiz. Yeni bir perspektifi vermiş olacağız İzmir'e. Mantığında kaçak yapılmış, gecekondulaşmış yerlerde k entsel dönüşüm yapılıyor. Yamaçlardakinde bir şey lomadı, ruhsatlı yerlerde ağır tahribat oldu. Kentsel dönüşüme yeni bir bakış açısıyla bakmamız gerekiyor. İstediğimiz vade ve faizde verirse krediyi ülkeye örnek bir kentsel dönüşümü başlatacağız.

Ulaşım önümüzdeki yıl en temel çalışma alanımız olacak

Biz İBB 2 aydır dışarıda. Başımızı sokacağımız binamız yok. Pandemi nedeniyle birçok arkadaşımız izinli, karantina altında ya da evden çalışıyor. Buna rağmen yüzde 42 payı yatırımlara ayırdık. Türkiye'de başka bir belediye yok. Bu kadar yüksek yatırım oranı taşıyan başka abir belediye yok. Olumsuzlara rağmen yatırımlardan vazgeçmiyoruz. En temel meselemizi metro hatlarımız. Bununla ilgili 125 milyon euro kaynak yarattık. 10 bin metrenin üstünde tünel kazdık Narlıdere'de. 10 km. Bu çok değerli bir rakam. Hiç takviminde sekme olmaksınız vadedilen tarihe doğru dört nala gidiyoruz. Şehitlik'e gelmek üzere. Nihayet çok kısa süre içinde bu süreç tamamlanmış olacak. 2022'de öngörülen tarihte Narlıdere metroyu açmak niyetimiz. 440 milyon liralık ihale gerçekleşti. Buca metrosu ile ilgili olarak İzmir tarihinin en büyük yatırımı olacak. Yaklaşık 499 milyon euroluk konsorsiyum oluşturduk. Toplu ulaşım daha cazip hale gelecek. 463 otobüs aldık. Peyder pey İzmir tarihine çıkmaya başlıyorlar. Bir yandan bisiklet ulaşımını arttırıyoruz. 2 yeni feribot var. ikisinin maliyeti 136 milyon lira KDV dahil. Gerçekten çok büyük rakamlar, yatırımlar bunlar. Kısacası ulaşım deyince, ulaşım önümüzdeki yıl en temel çalışma alanlarından olacak. Raylı sistemleri arttıracak bir yıl öngörüyoruz. Asla vazgeçmeyeceğiz, ve çok daha yoğun bir bisiklet kenti olacağız.

TMSF İle görüşmelerimiz olumlu gidiyor

TMSF ile ilgili görüşmelerimiz olumlu gidiyor. Henüz sonlanmadı ama diliyorum ki ocak ayı içinde kamuoyu ile paylaşılacak. Aylardır birçok defa görüşmeye gittik. Üzerinde çok çalıştık. Diliyorum ki İzmir için hayırlı sonuçlandırmaya çalışacağız.

Ben herkesin belediye başkanıyım

Doğru bir ifade. Gerçekten yoğun saldırılarla karşılaşıyoruz. Bu saldırılara baktığınız zaman incir çekirdeğini doldurmayan, performans ve icraat üzerinden eleştiriler değil. Hep ne yazık ki çok kişiselleştirilmiş, bel altı seviyede yapılan saldırılar. Bunlar gerçekten üzüyor. Sonuçta hepimiz etten kemikteniz. Duygularımız, sinir sistemimiz var. Fakat sebebini anlayınca hafifliyor insan. Çünkü arkasında iyi niyet olmayan, siyasetin sığ seviyelerinden gelen saldırılar olduğunu görüyorsunuz. Dolayısıyla kırılmıyoruz artık. HDP siyasetine yakın siyaset güttüğümüz... Ben herkesin belediye başkanıyım. Hangi siyasi görüşe sahip olduğunu sormadım, sormayacağım da. Herkese aynı yakınlıkta duracak bir belediye başkanlığı, halkın başkanlığı yapmaya çalışıyorum. Benim hangi siyasi partiye inandığımla ilgili kimsenin bir bakışım yok. Ama Mustafa Kemal Atatürk'ün çizdiği rotada yürüyerek belediye başkanlığı yapmaya çalışıyorum. Tüm halkımızı kucaklayarak belediye başkanlığı yapmaya çalışıyorum. Saldırıların seviyesi dikkat ederseniz hep bu noktalarda seyrediyor. Ya cımbızlanan bir sözcükle, ya da bir yerde yaptığımız açıklamada, önü sonu çıkarılarak çıkarılan bir ifadeyle. Biz üretim, yatırım yapmaya, herkesi kucaklamaya devam edeceğiz. Herkese aynı yakınlıkla, sevgiyle yaklaşmaya devam edeceğiz.

Tüm köylerle ilgili bu çalışmayı yaparız

Yeni bir düzenleme herhalde bu. Tabiki bunun gereğini yapmak isteriz. 16 bin köyün bir gecede kapatıldığı günü unutmayacağız. Bütün dünyada yerel gücü arttırılıp kaynakları arttırılırken bizde mahalleleye bağlansın denip, 16 bin köy maalesef adeta üretimden koparılmaya çalışılmıştı. Söylediğiniz son derece değerli. Tüm köylerle ilgili bu çalışmayı yaparız. Üreticimize vereceğimiz destek bu kaynakların doğru kullanılmasıyla ilgili bir destek olacak. Kiraz'da bir muhtar arkadaşımız demişti ki, şimdi 300 metreden su çekemiyoruz demişti. Yapacağımız şey yeni kaynaklar yaratmak, suyun tasarruflu kullanımını sağlamak ve doğru tarımsal üretim yapmak. Kaynağın doğru kullanılmasını sağlayacak, köyü mahrum etmeyecek bir düzenleme olacak.

İzmirlilerden gördükleri hızlı reaksiyon

Çevre ve şehircilik Bakanlığı Mavişehir'de 2 parselle ilgili söylediğiniz inisiyatifi kullanmıştı. Satışa çıkarılmasını sağlamıştı. Sonunda bu satışlardan kesin olarak birinden vazgeçti. Diğeri de vazgeçme sürecinde. Kısacası İzmirlilerden gördükleri hızlı reaksiyon, olağanüstü seferberlik hali tahmin ediyorum bu iradeyi ortaya koyanları tekrar düşünmeye sevk edecektir. Bununla ilgili bizim yasal gücümüz yok maalesef. Ama zannediyorum Mavişehir'de yapılan o ihale sonuçcu ortaya çıkan tablo, benzer karar alınması yönünde vazgeçilmesine yönelik bir tablo ortaya koymuştur.

Meydana kimlik kazandırdığı görüşüne katılmıyorum

Deprem öncesinde belediye sarayında yapılan birçok meclis toplantısında, başka toplantılarda ''Ya ne zaman yeni bina yapacaksın, ne zaman kurtaracaksın bu personeli' diye defalarca söylenmişti. Kaygıyla binaya gidip çalışırdık. Güçsüzlüğüyle ilgili bir algı vardı zaten. 4 ayrı yapı olarak yapılmış binanın ön cephesinde bir sayım yaptığını, duvar kaplamalarının döküldüğünü, demirlerin kolozyona uğramış olduğu şeklinde birçok tespit yapıldı. Az ve orta hasarlı tespit yapılmış oldu. İlk meclis toplantımızda bu gündeme geldiğinde, alkışlarla bütün meclis üyeleri, hep beraber bu binanın yıkılması kararını olağanüstü sevinçle karşıladık. Meydana kimlik kazandıran bir bina tarifini tam olarak anlamıyorum. Ama saygı duyuyoruz bu tespite. O zaman güçlendirme yapılsaydı bu binanın maliyeti ne olacaktı? İkincisi, yeni bina maliyeti ne olacak. İki binanın maliyetini karşılaştıracağız. Yerle ilgili de kısa sürede karar vereceğiz. Gerçekten belediye binasının o kentimizle ilgili, o meydanla ilgili kimlik kazandırdığı meselesini çok tartışmalı buluyorum. Saat kulesi, hükümet konağı, cami, eski Sarıkışla'dır meydana kimlik kazandıran. Mimarlar Odası'nın talepleri doğrultusunda yeniden değerlendiriyoruz. 2021'de neler yapacağımızla ilgili çok başlık var. ulaşımda, yenilenebilir enerji kaynaklarında, atıktan enerji kazanılmasında, yeni arıtma tesislerinin yapımında, birçok başlık var. opera binası yine pandemi sürecinde aksatmadan sürdürdüğümüz ödeme ve çalışmasını, bir yapı, o da vaat edilen tarihte bitecek. Uçan Yol'da müteahhitler çekildiği için yarım kalmıştı, onu da tekrar başlattık. O da kenti takvimi içinde hızla sonuçlanacak.

Adı Hilton olmasa da yine hizmet verecek....

Konak Belediye başkanımızla görüşeceğim mutlaka. Hilton ile ilgili Sayıştay raporunda böyle bir tespit var. ama bizim de buna vereceğimiz cevaplar var. burada şu kadar yıllık ortaya çıkan zarar konusunda belki de önce o sözleşmeyi yapan iradeyi orta ya koymak lazım. Sözleşmenin kamuyu ne kadar koruduğuna bakmak lazım. Şu kadar söyleyeyim; biz Hilton Oteli büyük hissedarlarıyla mutabık kalarak, üstelik deprem sürecinde odaları k ullanma hakkını kullanarak uyumlu çalışma yürütüyoruz, diliyorum uyumlu çalışmayla İzmir yine beş yıldızlı otelle buluşarak, adı Hilton olmasa da İzmirlilere ve yurtdışından gelenlere hizmet verecek.

2021 Yılı en çok ulaşım yatırımının yapıldığı yıl olacak

Biz raylı sistemleri arttırmaya ulaşımı güçlendirmeye çalışıyoruz. Yeni yollar güzergahlar açmaya başladık. Geçen yıl içinde 29,5 km kent merkezinde yeni yol yaptık. Bir yandan vaat ettiğimiz 6 başlığın içini dolduracak çalışmalar yapıyoruz. Noktasal çözümler de üretiyoruz. Çok hızlı bir şekilde çözeceğiz sözümüzün arkasındayım. Sihirli değnek hızı değil. Öyle bir beklentiyle başa çıkamayız. Deniz ulaşımını arttırar8akr, toplu ulaşımı özendirerek, raylı ulaşımı arttırarak bu çözümleri hızlandıracağız. 2021 yılı en çok ulaşım yatırımının yapıldığı yıl olacak. Pandemiye rağmen artan trafik yoğunluğu dediniz ama, pandemi döneminde yaklaşık 125 bin araç trafiğe çıktı. İnsanlar toplu ulaşımdan vazgeçip özel araçla trafiğe çıktılar. Olmayanlar da araç satın aldı. Bu biraz paradoksal bir şey. Pandemi nedeniyle doğru toplu ulaşımda yüzde 50 üzerinde bir düşüş var. ama özel araç kullanımında da olağanüstü artış var. trafik yoğunluğunu biraz da bunda görmek de yarar var. Bu konuda her türlü çözüm önerisini masaya yatırmaya hazırız. Vatandaştan da gazetecilerden de bekliyoruz. Gelebilecek her türlü çözümü değerlendireceğiz.

İl Özel İdare binasının yarısı bizim mülkiyetimizde. Çok ihtiyacımız var. mecliste de ifade etmiştik. Bu hakkımızı almak istiyoruz. Sapın valimize talebimizi yazılı olarak ilettik. Bekliyoruz yanıtı. Hakkımız olan ne varsa talibi olmaya devam edeceğiz.

Kültür zirvesine büyük heyecanla hazırlanıyoruz

Gerçekten Uluslararası Kültür Zirvesi çok büyük bir fırsat İzmir için. Le Figaro gazetesindeki bir haberle içim açıldı. Dünyanın en eski, en büyük amfi tiyatrosu olan Efes'e bir eş geliyor. İzmir'in merkezinde aynı kapasitede bir yeni amfi tiyatro bulundu ve kazı çalışmaları başladı diyor. Daha bugünden bizim Kadifekale'deki tiyatromuz Uluslar arası basında h9aber olmaya başlamışsa bu çok güzel Bir şey. Zirvede bizim göstereceğimiz çok şey var. UNESCO mirası Bergama, Efes, Kemeraltı var, Havra Sokağı'nı neredeyse tamamladık. Kemeraltı kaldıraç olacak. Merak edenler Havra Sokağı'na gidip baksınlar. 2021'in Eylül Ekim'inde bu zirveyi yaparken, dünyada kültür sanat üreticisi politikacıların en rafinerisi İzmir'de olacak. Çok iyi bir hazırlık yapıyoruz. Bir Akdeniz kenti olmanın gücünü ortaya koymak istiyoruz. O kadim kültürümüzü, gastronomimizi göstereceğiz, kültür sanat alanındaki başarılı yapıtları ortaya koyacağız. Büyük bir heyecanla hazırlandığımızı söylemek istiyorum.

Yıldız Sineması'nı İzmirlilerle buluşturacağız

19 ay önceydi ihale elektrik fabrikası. 35 milyon bedel yatırmayı söylemiştik. Hala vermiyorlar, biz de hala bekliyoruz, istemeye devam ediyoruz. Boş durmadık. Elektrik fabrikasıyla ilgili hayalimiz için Yıldız Sineması'nı ve arkasındaki Bıçakçı Hanı'nı İBB mülkiyetine dahil ettik. Kısa sürede Bıçakçıoğlu'nu açacağız. Yıldız Sineması'nı İzmirlilerle buluşturacağız.

Kültürpark anayasası

Kültürpark ile ortak akla inanıyoruz. Kültürpark gibi nesillere dayanan, bütün Türkiye'nin pırlantası olan bir alan. Tabiki herkesi dinlememiz gerektiğini düşünüyoruz. Müzakere edilmeden giden geri çektik. Bir yıldır meslek odalarımızla yoğun bir çalışma sürdürüyor. Ortak mutabakatıyla Kültürpark Anayasası ortaya çıktı. Son derece geniş kapsamlı bir bilimsel çalışma sürdürüldü. On yıllarca dokunulmayacak bir Anayasa ortaya çıktı. Memun olmayanlar olacaktır tabiki. Ama buranın sahibini, imar ve planlamasını yapma yetkisi İBB'de olmasına rağmen asla böyle yapmadık. Daha önce gönderilmiş olan talebi, metni geri çektik. Üzerinde bir yıldır müzakere yapılıyor. Gerçekten çok mükemmel bir sonuç ortaya çıktı. Herkesi memnun etmek mümkün olmayabilir.

Erken seçim; bilmiyorum.

Citta Slow ile ilgili tarih yok ama...

Citta Slow ile ilgili bir hedef, tarih yok. Bizim ortaya koyduğumuz bir inisiyatif, irade, içini de biz dolduruyoruz. Dolayısıyla bu çalışmayı sürdüreceğiz. Kriterleri sonunda bir ünvanla bitecek bir şey değil. Gelecek vizyonu ortaya koyan, kentin değerlerine sahip çıkan, koruyan, bilim ve teknolojiyi yol haritası olarak tarif eden bir kentsel kalkınma ağı. Toussan,. Brüksel ve Paris de istekli...

Teleferik hedefinden vazgeçmedik

Teleferik hedefinden vazgeçmedik. Sizin çalışmanızı da tebrik ve takdirle izliyoruz. Biz gerçekten bunu yapmak istiyoruz. Anıtlar Kurulu ile ilgili olumlu yanıt alcağımıza inanıyoruz. Kadifekale'nin arkasında şu anda çok ciddi bir ağaçlandırma çalışması yapıyoruz. Kısa süre içinde de yepyeni bir ormana dönüşecek.

Fazla ürünleri arka mahallelere

Fazla gelen ürünlerle ilgili talep ve ihtiyaç yok. Bu kentin arka mahallelerinde gerçekten ciddi sıkıntı var. İnsanlar çok büyük mağduriyet yaşıyor. Oralara ulaştırmaya çalışıyoruz. Güçlü ekibimiz var. en doğru adreslere ulaşarak bu yardımları sürdürüyoruz.

Bana izmir halkının sahip çıkmasından daha değerli bir şey yok

Tüm halkın belediye başkanıyım. Dolayısıyla bana İzmir halkının sahip çıkıyor olmasından daha değerli bir şey yok. Kimin sahip çıkıp çıkmadığının çetelesini tutacak ne vaktim ne isteğim yok. Bundan daha değerli Bir şey yok benim için.

Krizlere ve afetlere dirençli, hazırlıklı belediyeyiz

Ne yazık ki tarım politikalarında büyük zaafiyetler var. gelecek yıl üretici ne üreteceğini, nereye satacağını, kaçtan satacağını hiçbir şey bilmiyor. Çok büyük sahipsizlik içinde üretim yapıyor. Doğru planlama önüne koyulmadığı için dışarıdan gelen hayvan ırkları ve tohumlarla üretim yapıyor. Bu hem vahşi sulamayı hem çırak çıkmayı beraberinde getiren bir sistem. Vergiler sıfırlandırılmıştı arpalarla ilgili. Tahıl üreten üretici için inanılmaz rahatsız edici bir tablo. Haksız rekabete girmiş oluyor. Bütün mesele bu üretim süreçlerindeki yanlış politikalardan ortaya çıkan bir tablo var. başka tarım mümkün diyoruz. Çünkü topraklarımızın bereketi, yeraltı kaynaklarımızın herşeye rağmen varlığı, başka bir tarımın yani tarımdan ekmek kazanmanın mümkün olduğunu gösteriyor. Önemli paradigma değişiklikleri ile karşılaşacak üreticimiz. Başka programlarda söyleyeceğim. Her daim acil kriz çözümü üreten bir belediyeyiz. Depremin olduğu gün 259 çadır kurduk. Kısacası biz krizlere ve afetlere dirençli ve hazırlıklı bir belediyeyiz.

'Gerçekçi ol, imkansızı iste'

Gerçekten ben hayatım boyunca kendimle rekabet ettim sadece. Başka kimseyle rekabet etmedim. Dün Karabağlar'In mahallelerindeydik. Daha önce Buca, Konak'ta arka sokaklar dediğimiz bölgelerde hızla çözüm üreten yöntem geliştirdik. Dün de o çalışmaları başlattık. Hakikaten en çok bunu yapmak istiyorum. Bu kentte bir yandan refahı büyütüyoruz, büyüteceğiz, bunu bütün dünya görecek. İzmir Zamanı diye Bir şey başlattık. Şu ana kadar gelen proje çağrısı 150'nin üzerinde. Bu şehirde yaşayan herkesi çin adil şekilde paylaşılmasını sağlayacağız. Alsancak'taki bir parkı nasıl yaptıysanız burada da aynı kalitede malzeme kullanıp, yapacaksınız dedim. Karabağlar'da da aynı çalışmayı başlattık. Basmane'den başlayarak,. Bu şehirde yaşıyor olmaktan gurur douyacakları, mutlu olacakları bir kent yaratacağız. 68 sloganıydı, gerçekçi ol, imkansızı iste. Ben bu yolda mücadele etmeyi kendime hedef olarak seçmişim. Karıncaya sormuşlar ya, su taşıyor olmayı yeterli görüyorum demiş, ben de sonuna kadar mücadele etmeyi sürdüreceğim.