2017 yılı Türkiye’de ve dünyada önemli olaylara ve gelişmelere sahne oldu. Referandumdan terör olaylarına, diplomatik krizlerden OHAL KHK'larına kadar birçok konu gündeme damga vurdu

Ajans Press, ITS Medya ve PRNet’in hazırladığı Medya Gündem raporuna göre siyasetten spora, ekonomiden teknolojiye Türkiye’de ve dünyada gündeme damga vuran olaylar şöyle sıralandı:

OCAK

Yeni umutlarla ve hayallerle başlanan 2017 yılının daha ilk saatlerinde acı haber Ortaköy’de yer alan gece kulübü Reina’dan geldi. IŞİD’li terörist, uzun namlulu silahıyla Reina’ya girip 39 kişiyi katletti. Hain saldırıyı gerçekleştiren Abdülgadir Masharipov polisin titiz çalışması sonucunda saldırıdan 18 gün sonra yakalandı.

ŞUBAT

Milli Piyango, şans oyunları ve at yarışlarının devredildiği Varlık Fonu'na kamunun devleri de aktarıldı. Başta Ziraat Bankası olmak üzere, Borsa İstanbul gibi kuruluşlar Varlık Fonu'na devredildi.

MART

Türkiye, Nisan ayındaki referandum hazırlıklarını sürdürürken Hollanda ile miting krizi patlak verdi. Hollanda’nın, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının iniş iznini iptal etmesi ve ardından Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’yı istenmeyen kişi ilan etmesi iki ülke arasındaki ilişkileri kopma noktasına getirdi.

NİSAN

Türkiye Cumhuriyeti'de parlamenter sistem, 94 yıl sonra 16 Nisan 2017’de yapılan referandumla 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' olarak adlandırılan başkanlık sistemiyle değiştirildi. AKP ve MHP'nin uzlaşarak TBMM gündemine getirdiği yeni sistem, yüzde 51,41 oy oranıyla kabul edildi.

MAYIS

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump, Mayıs ayında Beyaz Saray’da, uzun süredir merakla beklenen ilk yüz yüze görüşmeyi gerçekleştirdi.

Karakartal Beşiktaş ligin 33. Haftasında oynadığı Gaziantepspor karşılaşmasıyla üst üste ikinci toplamda ise 15. Şampiyonluğunu ilan ederek üçüncü yıldızı göğsüne taktı. Haziranda ise taraftarıyla İstanbul Boğaz’ında buluşan Siyah Beyazlı futbolcular, Beşiktaş’a hareket etti.

HAZİRAN

Haziran ayı Türkiye’deki gelişmelerin yanı sıra dünyada yaşanan olaylarla da dikkat çekti. Petrol ve doğalgaz zengini Körfez'de son yılların en büyük krizi patlak verdi. Önce Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve Bahreyn, sonra Yemen, Maldivler ve Libya'da Tobruk yönetimi doğalgaz zengini Katar ile tüm diplomatik ilişkileri askıya aldıklarını duyurdu.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu'nun tutuklanmasının ardından Adalet Yürüyüşü düzenledi. 15 Haziran sabahı Ankara Güvenpark’ta başlayan Adalet Yürüyüşü, 25 gün sürdü ve Temmuz ayında İstanbul Maltepe’de gerçekleşen mitingle sona erdi.

TEMMUZ

15 Temmuz darbe teşebbüsünün yıldönümü Türkiye’de ve dünyada çeşitli törenlere sahne oldu. TBMM’de “15 Temmuz Özel Oturumu” düzenlenirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde miting gerçekleştirdi.

Başbakan Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin ardından yeni kabineyi açıkladı.

Yaklaşık 15 milyon nüfuslu İstanbul’un son 32 yılın en yoğun yağışlı, son 106 yılın ise, yaz mevsiminde gerçekleşen en yoğun yağışına uyanması oldu. Temmuz ayının tamamında ortalama 32,5 kg yağış alan İstanbul’da 18 Temmuz günü birçok araç ve işletme zarar gördü.

AĞUSTOS

Trabzon Maçka’da erzak çalan PKK’lıları görüp jandarmaya haber veren 15 yaşındaki Eren Bülbül hain terör örgütünün silahlarından çıkan kurşunlarla şehit düştü, Tüm Türkiye “İyiki Varsın Eren” paylaşımları altında birleşti.

Üniversiteye giriş sınavında yaşanan skandaldan sonra ÖSYM Başkanı Ömer Demir istifa etti.

Sunucu ve oyuncu Vatan Şaşmaz 27 Ağustos’ta Beşiktaş'ta bir otelde ölü olarak bulundu. Şaşmazın, hayatına son veren kişi ise daha önce aşk yaşamış olduğu iddia edilen eski manken Filiz Aker’di.

EYLÜL

Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani özellikle Türkiye’nin karşı çıkmasına rağmen referanduma gitti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin Irak'tan ayrılmak için düzenlediği referandumda yüzde 92 oranında evet çıktı.

Ayın bir diğer önemli olayı ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın çıkışıyla Temel Eğitimden Orta Eğitime Geçiş (TEOG) sınavının kaldırılmasına ilişkin adımların atılması oldu.

EKİM

Ekim yılın en hareketli ayı oldu. ABD ile Türkiye arasında vize krizi patlak verdi.

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, 23.5 yıllık belediye başkanlığı görevinden istifa etti.

ABD’nin Las Vegas kentinde bir konsere silahlı saldırı düzenlendi, saldırıda 59 kişi yaşamını yitirirken 527 kişi yaralandı.

Meral Akşener önderliğinde İyi Parti, “Türkiye İyi Olacak” sloganıyla kuruldu.

Somali’nin başkenti Mogadişu’da düzenlenen bombalı saldırıda 358 kişi yaşamını yitirdi.

TFF'nin "Türkiye Futbol Oynuyor" projesi kapsamında destek verdiği Bedensel Engelliler Spor Federasyonu bünyesinde bulunan Ampute Futbol Milli Takımı, Vodafone Park'ta İngiltere'yi 2-1 Türkiye yendi ve Avrupa şampiyonu oldu.

KASIM

Ocak 2011’de yerli otomobil için ‘babayiğitlere’ çağrı yapan Erdoğan’ın bu isteği için ilk somut adımlar Beştepe’de atıldı ve 5 ‘babayiğit’ kamuoyuna tanıtıldı. Türkiye’nin otomobilini üretecek 5 babayiğit Anadolu Grubu, BMC, Kıraça Holding, Turkcell ve Zorlu Holding’den oluştu. 5 ortak 2018 başında şirketi kurup prototipleri 2019’da, ilk otomobili 2021’de üretecek.

ABD’nin İran’a nükleer programı nedeniyle uyguladığı yaptırımları delmekle suçlanan Reza Zarrab’a ABD’de dava açıldı. Aralarında eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla ve eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın da bulunduğu dava ABD’de görülmeye başlandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yakınları hakkındaki Man Adası’ndaki şirket iddiası Kasım ayının en çok konuşulan başlıkları arasında yer aldı. Olimpiyat şampiyonu, eski milli halterci Naim Süleymanoğlu tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

ARALIK

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye dahil dünyanın pek çok ülkesinden gelen olumsuz tepkilere rağmen “Kudüs’ü resmen İsrail’in başkenti olarak tanıdı.

İstanbul’da düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Zirvesinde, Doğu Kudüs Filistin’in işgal altındaki başkenti ilan edildi.

Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanı’nın Medine’deki kutsal emanetleri kurtarıp İstanbul’a getiren Fahreddin Paşa’yı hırsızlıkla suçlaması iki ülke arasında krize neden oldu.

Resmi Gazete'de yayımlanan 695 ve 696 sayılı KHK'lar ile 2 bin 756 kişi ihraç edildi, 17 kuruluş kapatıldı. Terör hükümlülerine tek tip kıyafet dönemi başladı, taşeronla ilgili düzenleme yapıldı. 15 Temmuz'da eylemlerin bastırılmasında rol alan kişilerin cezai sorumluluğu olmayacağı bildirildi. Ancak KHK maddesinin 16 Temmuz 2016 ile sınırlandırılmaması, 15 Temmuz sonrası her türlü eyleme yönelik bu maddenin kullanılabileceği tartışmalarını beraberinde getirdi.