Haber/ Didar DEMİRCİ

Korona virüs salgınının 11 Mart itibariyle Türkiye’de de görülmeye başlamasının ardından, yayılımın önlenmesi için bir dizi tedbir alınmış birçok meslek dalı kepenk indirmişti. Kepenk indiren esnaf bu süreçte ekonomik açıdan zor zamanlar geçiriyordu. Her ne kadar devlet desteğiyle esnafın mağduriyetinin önüne geçilmeye çalışılsa da dükkanların kapalı olması esnafı mali açıdan zorluyordu. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı açıklamayla alınan tedbirlerin gevşetildiği haberi esnafın yüzünü güldürse de berberle belirlenen kurallar nedeniyle dükkanlarını açmakta zorlanacak. İzmir Berberler Odası Başkanı Şükrü Bilgin, alınan yeni kararın odaya üye olan berberleri mutlu ettiğini ancak, dükkan açmak için getirilen kuralların başka sorunları doğurduğuna dikkat çekti. Bilgin, dükkanlarını yeniden açan esnafın elinde bir sermaye olmadığından dolayı bekleyen kira ve faturaları ödemekte zorlanacaklarını dile getirerek, “Yeni kurallara göre dükkanlarımızın genişliğine göre ve ateş ölçerle müşteriyi içeri alabileceğiz. Bu durumda öncelikle ateş ölçerlerin fiyatları çok pahalı ki bize daha asgari ücret yardımları gelmedi. Ayrıca, bizim üyemiz olan 3 bin berberden, Bilim Kurulu’nun istediği dükkan standartlarına uygun olabilecek sadece 500 dükkan var. Bu durumda da kaç tanesi dükkanını açabilecek?” dedi.

Çıraklar çalışamayacak

Bilgin, ayrıca sokağa çıkma yasağının uygulandığı 65 yaş üstü ve 20 yaş altı berberlerin ve çırakların bu süreçte çalışamayacaklarını dile getirerek, “Geçimlerini sağlayabilmeleri için çalışmaları gerekiyor. Bu süreçte onların da ödemeleri var. Bu konuya net çözümler getirilmelidir” dedi.

Kararlar olumlu

Alınan yeni kararı değerlendiren İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) Başkanı Zekeriya Mutlu ise, “Koronayla mücadelede berber, kuaför ve taksicilerle ilgili alınan yeni kararları olumlu karşılıyoruz. Şartlar olgunlaştıkça diğer meslek gruplarında da aynı esneklik sağlanabilecektir. Üyelerimiz de gereken tedbirleri alarak halka hizmet vereceklerdir” diye konuştu.