Haber / Didar DEMİRCİ

İzmir’de 30 Ekim 2020 günü hatıralara acı ve göz yaşları ile kazındı. O gün saat 14.51’i gösterdiğinde merkez üssü Yunanistan’ın Sisam Adası olan deprem başta Bayraklı olmak üzere birçok binayı yerle bir etti. Deprem hakkında ilk bilgi Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) internet sitesinde yer aldı. AFAD; saat 14.51’de Ege Denizi’nde, İzmir’in Seferihisar ilçesinin 17 kilometre açığında, yerin 16.54 kilometre derinliğinde 6.6 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Birkaç dakika sonra Kandilli Rasathanesi depremin büyüklüğünün 6.9 olduğu bilgisini paylaştı. İlk şokun ardından ise acı haberler peş peşe geldi.

İZMİR İÇİN TEK YÜREK OLMUŞLARDI

Depremin hemen ardından ülkenin her yerinden İzmir’e yardımlar sel oldu aktı. Yurdun farklı kesimlerinden çok sayıda gönüllü bölgeye yardım ulaştırmak için harekete geçti. Çevre illerden gelen arama kurtarma ekipleri enkaz kaldırma çalışmalarına destek verirken, sivil toplum örgütleri, belediyeler, odalar ve borsalar da kampanya başlatarak depremzedelerin yaralarının sarılmasına destek oldu. Ayrıca deprem bölgelerindeki kafeler, restoranlar, oteller kapılarını depremzede vatandaşlara açmıştı. Binlerce kişi deprem bölgesinde yaraların sarılması için canla başla çalışıyordu. Arama kurtarma çalışmalarında AFAD, JAK, AKUT, GEA, AKS 911; İzmir, Aydın, Balıkesir, Erzurum, Van, Antalya, İstanbul, Ankara, Adana, Manisa arama kurtarma, itfaiye ekipleri ve niceleri görev almıştı. Çadırlar kuruldu, kumanyalar dağıtıldı, depremzedeler için iğneden ipliğe ne gerekiyorsa her şey tırlarla bölgeye getirildi. Öte yandan İzmir’de hiçbir yerde görülmemiş bir dayanışma örneği sergilendi.

ÖLÜ SAYISI GÜN GÜN ARTI

Türkiye ve Yunanistan'da toplam 119 kişinin ölümüne ve 1053 kişinin ise yaralanmasına neden olan deprem, 2020 yılında yeryüzünde meydana gelen depremler arasında en ölümcül deprem olarak kayıtlara geçti. Enkaz altında kaybedilen hayatların yanı sıra umutları yeşerten haberler de oldu. Depremden 58 saat sonra Emrah Apartmanı enkazının altındayken ilk tedavisi yapılan 14 yaşındaki İdil Şirin gün ışığına çıkarılmıştı. Küçücük elleriyle itfaiyecinin parmağını tutarak hafızalara kazınan 3 yaşındaki Elif Perinçek, 65 saat sonra Doğanlar Apartmanı enkazından çıkartılmıştı. Rıza Bey Apartmanı enkazından çıkartılan 3 yaşındaki Ayda Gezgin ise depremden 91 saat sonra kurtarılmıştı.

TOPARLANMA SÜRECİ

Arama kurtarma çalışmaları 5 Ekim 2020 tarihinde tamamen sona ermiş, enkaz kaldırma çalışmaları başlamıştı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sürdürdüğü hasar tespit çalışmaları da 942 personelle devam ediyordu. Öte yandan kış soğuklarının hissedilmesi ve koronavirüs salgını gerçeği nedeniyle İzmir Büyükşehir Belediyesi, Hilton ve Uzundere’deki konutların kapılarını depremzedelere açmış ve ‘Bir Kira Bir Yuva’ kampanyasıyla umut olmuştu. Tüm bunların yanı sıra İzmir iş dünyası da yaşananlara kayıtsız kalmadı. İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ticaret Borsası (İTB), Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB), Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD), Ege Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ESİAD), İzmir Sanayiciler ve İş İnsanları Derneği (İZSİAD) bir araya gelerek depremde ailesinden birini kaybeden depremzedelere konut yapımı, sosyal ve eğitim alanlarının yapımı ile gerekli olabilecek diğer ihtiyaçların karşılanması amacıyla ‘Birlikte İzmir Doğar’ kampanyası başlatmıştı.

8 BİN 37 BİNA HASAR GÖRDÜ

Yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda hastanelerin, aile sağlık merkezlerinin ve okulların da hasar aldığı belirlendi. Hepsi dahil toplamda 8 bin 37 bina, 79 bin 272 bağımsız bölüm zarar gördü. Bunun yanında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Bayraklı bölgesinde yıkılan binaların olduğu yerde 7 proje alanı oluşturulurken Bayraklı Şehir Hastanesi’nin bulunduğu bölgede oluşturulan rezerv alanda 8 bin 100 konutlu projede tamamlanan daireler bugün hak sahiplerine teslim ediliyor.

‘EMSAL’ MÜCADELESİ

Bayraklı’da deprem anında yıkılan binaların olduğu adalarda TOKİ tarafından oluşturulan 7 proje alanının dışında kalan, evleri ağır ve orta hasarlı olan vatandaşlar, yeniden evlerini yaptırabilmek için 11 aydır ‘emsal artışı’ talebiyle belediyelerin kapısını aşındırıyordu. 11 ayın sonunda gelen parsel bazında yüzde 20, ada bazında yüzde 30 emsal artışı kararı Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği’nin (TMMOB) muhalefetiyle karşı karşıya kaldı. Süreç devam ediyor.