Bergama çevre davası tam 12 yıl sürdü. Çevreciler ve maden şirketi çalışanlarının karşılıklı açtığı dava 31'inci celsede de sonuçlanmayınca, dava zaman aşımından düştü.


Haber / Umut KARAKOYUN

Dünya Çevre Günü’nün kutlandığı 5 Haziran 2005’te, İzmir'in Bergama ilçesi Çamköy Mahallesi'nde etkinlik düzenlemek isteyen çevrecilere, iddiaya göre, bölgede altın çıkaran Koza Altın şirketinin çalışanları, taşlı ve yumurtalı saldırıda bulundu. Her iki taraf da birbirinden şikayetçi olunca, Bergama 2’nci Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. Kamoyunda çevre davası olarak bilinen ve tam 12 yıl boyunca tarafların adliye koridorlarını aşındırdığı o davanın 31'in celsesinde de sonuç çıkmadı. Çevrecilerin, yıllardır mahkemeden karar çıkması için verdiği mücadele, zaman aşımına uğradı. Çevrecileri yıpratan o davada hem sanık, hem müşteki hem de davanın avukatı konumunda olan Arif Ali Cangı, duruşma çıkışında 12 yılda yaşananları özetledi. Önce soruşturmanın yavaş işletildiğini ve beş yıl sonra dava açıldığını anımsatan Arif Ali Cangı, açılan davada saldırıya uğrayanların da suçlanarak sanık yapıldıklarını söyledi. Cangı; “Asıl fail Koza Altın İşletmeleri A.Ş.nin patronu iddianameden çıkartıldı. Israrlı takip ve başvurularımız sayesinde Ağır Ceza Mahkemesi kararı ile sanık yapıldı. Bunun üzerine olağanüstü yollarla ben sanık yapıldım” dedi.

ÇOK ÇABALADIK

Başından beri davanın zamanaşımına uğramaması için çok çaba harcadıklarını vurgulayan Arif Ali Cangı, 20 Nisan 2017 tarihli duruşma sonunda, 'davanın zamanaşımına uğramaması için 5 Haziran'dan öncesine duruşma konması ve karar verilmesi' konusunda talepte bulunduklarını hatırlattı. Bu taleplerine rağmen mahkemenin duruşmayı 4 Temmuz'a ertelediğini ve 4 Temmuz'da yeni gelen yargıç hazır olmadığı için karar çıkmadığını ifade eden Cangı; “Ve son yapılan duruşmada zamanaşımından davanın düşürülmesine karar verildi. Bu dava Koza Altın Madeni şirketinin ve sahiplerinin nasıl korunduğunu göstermesi açısından ibretliktir. Sırf Koza şirketinin patronu ve çalışanları ceza almasınlar diye dava adım adım zamanaşımına götürüldü” açıklamasında bulundu.
Cangı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi de dahil tüm yasal başvuruları yapacaklarını söyledi.