Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi Derya Pala yoğun iş temposuna rağmen ahşap oymacılığı, resim ve sinema gibi farklı hobilerinden ödün vermiyor.

sinannİzmir iş dünyasının amazonu olarak tanınan ve farklı kurumlarda üstlendiği görevlerle dikkat çeken başarılı ihracatçı Derya Pala, özel atölyesinde ürettiği ahşap ürünleriyle de dikkat çekiyor. Mesai saatleri dışında iş ile ilgili konularla ilgilenmemeye özen gösteren Pala, Damlacık Köyü'nde annesinin ve babasının yaşadığı evin bahçesinde kurduğu atölyesinde ahşap oymacılığı ile ilgileniyor. Yaptığı ahşap ürünlere Wooder markasını işleyen Pala, hobisini ileride profesyonel işe çevirmeyi düşünüyor.

Ahşap atölyesi kurdu
Marangoz olan babasının atölyesinde ahşap kokusuyla büyüdüğünü anlatan Derya Pala, “Yıllar önce Ankara'da Ziraat Bankası'nda çalışırken dört arkadaşımla birlikte ahşap ürünlerinin satıldığı küçük bir dükkan açmıştık. Ayrıca amcamın Ankara Siteler'deki atölyesinde küçük ahşap objeler yapıyordum. Küçük bir dekupaj makinesi almıştım, kesip biçip monte ediyordum. Arka Pencere isimli dükkanımız bir yıl kadar açık kaldı. Bankada çalışırken dükkanı devam ettiremedik” dedi. İzmir'e döndükten sonra ahşap oymacılığına merak saldığını ifade eden Pala, “Babamlar Damlacık Köyün'de oturuyorlar. Babamın bahçede sera olarak yaptığı küçük bir yapı vardı. Ben burayı 2006 yılında ahşap atölyesine çevirdim. Kanada'dan oyma aletleri getirtip bahçeden topladığım ağaçlarla hobi amaçlı oymacılığa başladım” diye konuştu.

Floransa'da eğitim aldı
Yurtdışından ahşap oyma kitapları getirterek kendisini geliştirmeye başlayan Pala, farklı kurumlarda üstlendiği görevler nedeniyle 2006-2014 yılları arasında hobisine çok zaman ayıramadığını söyleyerek, sözlerini şöyle sürdürdü; “2014'te YUM-BİR'deki ikinci dönemim biterken kesin bırakmaya niyetliydim. Çok da yorulmuştum açıkçası. Kendime birlik başkanlığı emeklilik hediyesi vermeye karar verdim. 1 Mayıs'tan başlayacak şekilde Floransa'da oyma kursu ayarladım. 4 haftalık bir kurstu. Floransa'da ev kiraladım 4 hafta boyunca ahşap oymacılığının inceliklerini öğrendim. Kursta teknik olarak çok şey öğrenmiş olmama rağmen stil olarak benim tarzıma uygun değildi. Haftanın 6 günü sabah 10'dan öğleden sonra 3'e kadar eğitim aldım. Hayatımda bir daha yakalayamayacağım bir fırsattı.”

Kullanılabilecek ürünler yapıyor
Aldığı eğitimin ardından kendi tarzında el oymacılığı ile ürünler tasarladığını anlatan Pala, “Ben modern oyma makineleri ile çalışmak istemiyorum. Eski usul elde, emek vererek oymak istiyorum.Yaptığ ürünlerde oyma izleri olsun istiyorum. Yaparken keyif alıyorum ama yaptığım objeyi kullanmak da istiyorum. Sadece görsel amaçlı ürünler yapmıyorum. Günlük hayatta kullanabileceğim nesneler yapıyorum” şeklinde konuştu.

Markası Wooder olacak
Yaptığı ürünlere 'wood' ve 'Derya'nın birleşiminden oluşturduğu Wooder markasını işleyen Pala, sözlerini şöyle sürdürdü; “Bu kadar keyif alğımın bir hobiyi işe dönüştürebilir miyim diye düşündü. 2017 Nisan ayında web sitesi ve instagram hesabı açtım. Daha çok vakit ayıracağım bir dönem olursa biraz daha tanıtım yapabilirim. Belki bir yerlerde sabit bir dükkanda satışını yapabilirim. Şu sıralar üzerine düşemiyorum. İnstagram'daki ürünlerin hemen hemen tamamı satıldı. Şuan talep gelirse yeni ürün yapmam lazım.”

[caption id="attachment_144767" align="aligncenter" width="800"] Derya Pala - Sinan Keskin[/caption]