İzmir Gazeteciler Cemiyet tarafından yapılan açıklamada,10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nün artık Çalışamayan Gazeteciler Günü haline geldiğini vurgulayarak gazetecilerin bu koşullarda 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü'nü kutlayamadığına değinildi.

İzmir Gazeteciler Cemiyet tarafından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Türkiye'de basın emekçilerinin sosyal ve ekonomik haklarını güvence altına alan 212 Sayılı Basın Yasası'nın 1961'de yürürlüğe girdiği gün olan 10 Ocak, "Çalışan Gazeteciler Günü" olarak bilinse de yıllardır Çalışamayan Gazeteciler Günü olarak anılıyor.

Çünkü Türkiye’de gazetecilerin yüzde 25’i işsiz.

Ekonomik ve siyasi baskıların arttığı, gazetelerin ve televizyonların kapanmak zorunda kaldığı, binlerce basın emekçisinin baskılarla yıldırılmaya çalışıldığı, haklarının gasp edildiği, işsiz bırakıldığı bir dönemde mesleğimizin onur gününü ne yazık ki bu yıl da gönül rahatlığıyla kutlayamıyoruz.

Her yıl açıklanan basın özgürlüğü raporlarının özeti bile içinde bulunduğumuz durumun ne kadar vahim olduğunu gözler önüne seriyor.

Açıklanan 2020 basın özgürlüğü raporlarına göre yine karanlık bir tablo karşımıza çıkıyor.

-          Yapılan yargı reformuna rağmen 85 gazeteci hâlâ demir parmaklıklar ardında tutsak.

-          Son bir yılda gazetecilere yaklaşık 76 yeni soruşturma açıldı. 28 gazeteci cezaevine girdi.

-          11 gazeteci gözaltındayken darp edildiğini beyan etti.

-          Son bir yılda en az 37 basın emekçisi fiziki saldırıya maruz kaldı.

-          Saldırıya uğrayan gazetecilerin 23’ü ulusal, 14’ü yerel medya çalışanı.

-          Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre 180 ülke içinde 154’üncü sırada yer alıyoruz.

-          Bunun yanı sıra çağımızın en önemli bilgi akışını sağlayan dijital medyada yüzlerce haber sansürlendi, internet haber siteleri kapatıldı. Ekranlar karartıldı ya da kapanmak zorunda bırakıldı. Yerel Medyada 2020 yılı için kapanan veya birleşme ile yayınına son veren gazete sayısı 125 civarında.  Son 4 yılda ise kapanan gazete sayısı 800 civarında. 2020 yılında uydudan yayın yapan 18 TV uydu bedelini ödeyemediği için sadece internet üzerinden yayın yapmak zorunda kaldı.

Saydıklarımız yaşadığımız sorunların sadece bir bölümü.

Yaşadığımız dönemde tutsak edilen sadece gazetecilerin kalemleri değil halkın haber alma hakkı ve ifade özgürlüğüdür. Dolayısıyla demokrasi de tehdit altındadır.

Ülkemizde gerçek anlamda gazetecilik yapmak her dönem zor olmuştur.  Buna rağmen mesleklerinin gereğini yerine getiren onurlu gazeteciler hiçbir zaman geri adım atmamıştır.

Her zaman olduğu gibi mesleğini ilkeli bir şekilde yapan onurlu meslektaşlarımızın yanında olduğumuzu bir kez daha vurguluyor, 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü ne yazık ki bu yıl da kutlayamıyoruz. Mesleğimizin en önemli günlerini adına yakışır bir şekilde coşkuyla kutlayacağımız günler gelene kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.