3 yıl önce 101 kişinin vahşice öldürüldüğü 10 Ekim Katliamının yıldönümünde patlamanın yaşandığı yerde yaşamını yitirenleri anmak isteyenlere polis müdahale etti.

https://youtu.be/q5f_O_Ktnwk

Ankara'da 10 Ekim 2015 tarihinde “emek, barış, demokrasi” mitinginin toplanma yeri olan tren garı kavşağında canlı bomba saldırısı düzenlenmişti. DAEŞ terör örgütünce gerçekleştirilen saldırıda, 101 kişi hayatını kaybetmişti.

36 sanığın yargılandığı terör saldırısına ilişkin davada geçen ağustosta karar açıklanmış ve 9 sanık "kasten öldürmek" suçundan 100'er kez, "anayasayı ihlal" suçundan da birer kez olmak üzere 101'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası almıştı.

Ankara Garı Katliamı’na yön veren arka plan sorumlularıyla birlikte ihmali olan kamu görevlilerinin yargılanması için uğraş veren aileler, bir de “emek, barış, demokrasi” umuduyla alana gidenler için yapılmasını istedikleri anıtın mücadelesini veriyor.Katliamlar arası bağı güçlendirmek, kesişen hikâyeleri ve ortak acıyı anımsatmak ve toplum bilinci yaratmak isteyen aileler, her ayın 10’unda anıt taleplerini dile getiriyor. Gerçek bir anıtın yapılmamasının yanı sıra katliamın olduğu yerde duran sembolik anıt, sürekli saldırıya uğruyor. Sembolik anıta dahi tahammülü olmayanlar için ne bir önlem alınıyor ne de kamera kayıtlarına bakılarak soruşturma açılıyor.

Katliamdan 5 gün sonra Ankara Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nin 13 ret, 101 üyenin oy çokluğu ile anıt dikilebileceği kararının olmasına karşın 36 aydır gerçek bir anıt yapılmadı. Bu süreçte anıt için yapılan görüşme talepleri belediye tarafından reddedildi, Cumhurbaşkanlığı görüş yazısı beklendi. Son olarak; 10 Ekim Dayanışma Derneği Başkanı ve katliamda yaşamını yitiren Uygar Coşgun’un eşi avukat Mehtap Sakinci Coşgun, belediyeye verdiği dilekçede alınan kararın yerine getirilmesini istedi.