Haber/ Didar DEMİRCİ

Her yıl 1 Mayıs günü şehrin önemli meydanlarında yürüyüşler ve çeşitli etkinliklerle kutlanan Emek ve Dayanışma Bayramı bu yıl korona engeline takıldı. Bu süreçte işçilerin haklarını savunmak için varlığını sürdüren sendikalar ise farklı kutlama yolları aramaya başladı. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “1 Mayıs için hazırlıklarını tamamladıklarını dile getirerek salgın dolayısıyla bu önemli günün coşkusunu kaybetmeden bir hafta boyunca iş yerlerimizde 1 Mayıs’ı kutlamayı hedefliyoruz” dedi. Ayrıca Sarı, bu yıl tüm dünyada etkisini hissettiren korona virüs salgınının emekçilere büyük bir yük bindirdiğine değindi.

İzmir Valiliği'nden beş kişilik izin

Salgın dolayısıyla sokaklarda, meydanlarda birlik ve beraberlik içinde 1 Mayıs’ı kutlayamayacaklarını, bu yüzden izmir’deki emek ve demokrasi güçleriyle aldıkları karar doğrultusunda işçi havzalarında, ses araçlarıyla birlikte marş çalarak bugüne anlam katmayı planladıklarını dile getiren Sarı, şöyle konuştu: “Türkiye’de ilk 1 Mayıs 1906 yılında İzmir’de Basmane Çınarı altında kutlandı. Biz de bu yıl 114’üncüsünü bugün saat 14.00’de aynı yerde kutlamayı planladık. 1 mayıs kutlamalarımız için izmir Valiliği'ne dilekçe sunduk.” Öte yandan izmir Valiliği'nden DiSK'in izin dilekçesine cevap olarak gönderilen yazıda, en fazla beş kişinin sosyal mesafe kuralllarına uyarak basın açıklaması yapabileceği belirtildi.

Aynı gemide değiliz

Bu yıl meydanlarda sosyal mesafeyle kutlanılması planlanan 1 Mayıs’ın temasını “Eski düzen iflas etti, yeni toplumsal düzen istiyoruz” olarak belirlediklerini söyleyen Sarı, “Eski düzen; bilime, sanata, emeğe değer vermiyordu. Sokaklarda, alanlarda korona virüse karşı mücadele edenler, öncelikli sağlık çalışanları olmak üzere çalışmak zorunda kalan diğer birçok emekçi çalışanımıza değer veren yeni bir düzen istiyoruz. Kapitalistlerle aynı gemide olamadığımız için geçinemiyoruz. Patronlar bu dönemde evlerinde, yalılarında kendilerini koruyabiliyorken, emekçiler salgına karşı çalışmaya devam ediyor. Bu salgını emekçilerin mücadelesiyle yeneceğiz” ifadelerini kullandı.

Katiller bulunmalı

1 Mayıs 1977 günü Taksim meydanındaki kutlamalar sırasında dönemin DİSK Genel Başkanı Kemal Türkler’in konuşmasını yaptığı sırada çevredeki binaların çatılarından işçilerin üzerine yapılan silahlı saldırı olayını hatırlatan CHP İzmir Milletvekili ve DİSK eski Genel Başkanı Kani Beko ise, “Bu faşist katiller bulununcaya kadar mücadele devam edilmeli. 1977 yılındaki katiller adalete teslim edilmiş olsaydı Çorum ve Sivas’taki katliamlar olmayacaktı. Doyasıyla bu karanlık güçlerin adalete teslim edilmesi, bence DİSK’in en önemli görevlerindendir” dedi.