Google Benim İşletmem iyice dolandırıcılık platformu haline geldi. Burayı insanları sömürmek üzere kullanan kan emicilerin sayıları öyle bir arttı ki Google'dan, aramalardan veya haritalardan silinmek üzeresiniz dolandırıcıları feci halde bıktırdı.

Kovid-19 salgınından önce de her gün yeni bir dolandırıcı tipi ile karşılaşmaktan yılmıştık. Ama pandemi ile beraber Internet mucize bir kurtarıcı olarak görülmeye başlanınca dolandırıcılarımızda iyice pervasız ve yüzsüz oldu. Devletin herhangi bir önlem de almadığı veya alamadığı bu e-vicdansızlar işin dozunu da giderek arttırdı. Kolay paranın peşinden akla hayale gelmeyecek ve pervasızca denemeleri seviye üzerine seviye atlattılar.

Konumuz, “Google Haritalar”, “My Business” veya “Benim İşletmem” olarak bilinen hizmet üzerinden yapılan dolandırıcılık “çalışmaları”. Bu sahtekarların sayı ve yöntemleri son zamanlarda dayanılmaz boyutta arttı. Bu sebeple konu gerçekten çok önemli. Ve bu yazıyı olabildiğince paylaşırsanız insanlara o derece yararlı olacak.

Bu dolandırıcıların ortak söylemi “Sizi Google’dan arıyoruz, üyeliğiniz bitti. Eğer şu kadar para vermezseniz, Google aramalarından veya Google haritalardan silineceksiniz” demeleri ve bu şekilde firma ve kişilerden para sızdırmaya çalışmaları. O kadar yüzsüzler ki ne kadar yüzlerine telefonlar kapatsanız da tacizi asla bırakmıyorlar. Bu tacizlerin sayı ve şeklinden dolayı da işi çok iyi bilen kişiler dahi “acaba Google’dan siliniyor muyum” diye şüphelenmekten kendilerini geri alamıyorlar.

Durumu daha karışık yapan ülkemizde Google’ın bu hizmeti için yetki verdiği firmalarında faaliyette bulunmaları oluyor. Bu Google yetkilisi firmalarda zaman zaman adres ve bilgi onayı için firmalara ulaşıp adres bilgilerini güncelliyorlar. Ve kimin gerçekten Google adına kimin dolandırıcılık adına aradığı iyice karışıyor.

Ama aradaki farkı anlamanın basit bir yolu var. Kim sizden para veya bir kod isterse onlar dolandırıcıdır. Sizden para sızdırmaya çalışıyordur. Mümkünse telefon numaralarını alıp savcılığa haber verin. Daha kolay bir yöntem ise Cimer üzerinden ihbar hattı ile durumu devlete yazın. Eğer şikayetinizi “ihbar” olarak yaparsanız, “kimlik bilgilerimi gizleyin” seçeneğini de kullanabiliyorsunuz. Ayrıca Cimer şikayet hattının bu özelliğini sadece bu tarz değil, her türlü dolandırıcılık, savcılık gibi durumlarda da kullanabiliyorsunuz.

İşin asıl noktası şu; Google Benim İşletmem, Google Haritalar’a kayıt ve bağlı hizmetler tamamen parasız bir Google hizmetidir.

Çalışma şekli şu şekildedir;

Önce firmanızı “Google Benim İşletmem” kısmına ekiyorsunuz. Ya da var olan sonucu “Bu İşletmeyi Sahiplen” seçeneği ile üzerinize almak istiyorsunuz.

Ardından “Posta” aracılığıyla işletmenizin bulunduğu adrese bir mektup-kod geliyor. Firmaya göre farklı yöntemler ile de doğrulama yapabiliyorsunuz. Asıl nokta bu kodu kim alıp kullanırsa o kişi işletmeyi sahiplenir. O yüzden aldığınız veya gelen kodu “Asla Kaybetmeyin”. Güvendiğiniz ve işletmenizin internetteki yöneticiliği yapmak için belirlediğiniz kişiler haricinde “Kimseye Söylemeyin” ve mutlaka işletmeyi kendi var olan veya oluşturacağınız “Gmail” mail hesabı üzerinden işletmenizi sahiplenin.

Sizi dolandırmak isteyen kişiler ilk olarak bu kodu öğrenmeye çalışıyorlar. Bu şekilde onlara bağımlı kalacaksınız. Her sene veya her ay işletmenizin “Google Benim İşletmem” deki konumunu kendi üzerlerine alarak sizden sürekli para sızdırmaya çalışıyorlar.

Bu şekilde bir durum ile karşılaşmış ve işletmeniniz zor durumda ise Google Benim İşletmem sitesine giriş yaparak şikayet hattından geri bildirim yapın. Maalesef Google’a ulaşmak çok zor ve bu durum birçok dolandırıcının ortaya çıkmasına sebep oldu.

Bu tür durumları engellemek için her şeyden önce kendi işletmenizi sahiplenin. Eğer işletmenizi sahiplendiyseniz, bu tür Google’dan silineceksiniz türü telefonlardan korkmayın, önemsemeyin ve bu kişilerin telefonlarını Cimer’e hatta savcılığa bildirmekten çekinmeyin.

Tekrar tekrar yazacağım. Maalesef bu sahtekarlara karşı hiçbir koruyucu uygulama olmadığı için sadece dikkatli olmak gerekiyor. Lütfen bu bilgiyi olabildiğince yayın ki bu dolandırıcıların tuzağını bir nebze olsun kırabilelim.