Gözlemsiz soru, sorusuz yanıt, yanıtsız karar olmaz.

Türkiye bunun dışlandığı bir cehalet çukurudur.

(Bir Rönesans Adamı-Prof.Dr. Doğan Kuban)

Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü’nden Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, katıldığı bir konferansta 'Google'ı ilk icat edenin ve kullananın Sultan Abdülhamid Han olduğunu söyledi. Sosyal medya yine yıkıldı; “Twitter'ı ilk bulan Fatih Sultan Mehmet'ti. İlk tweet ondan gelmişti. Facebook da Kanuni'nin icadıydı. Instagram mı? Onu da 3. Selim keşfetmişti.”

“İlk cep telefonunu Hz.Nuh kullandıysa Google’ı da Abdülhamit’in icat etmesi kadar normal bir şey olamaz. Dağılabilirsiniz.”

“Hz. Nuh'un cep telefonundan sonra Google'ın kaşifi Abdülhamid'e uzanan fantastik tarihin haberi. Allah akıl fikir versin. Aslında böyle dalga geçer gibi, Osmanlı'ya da saygısızlık yapıldığının farkındalar mı acaba?”

“Cahillik Üniversitesi Karacahillik Fakültesi Aptalları Mutlu Etme Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Tayyar Çokatar: “2016'da Jüpiter'e inen ve Jüpiter'in sırlarını çözen NASA'nın uzay aracı Juno'yu aslında Kösem Sultan yapmıştır.”

***

Gülmeyin…Şaşırmayın da! “Okuma oranı arttıkça beni afakanlar basıyor’’, “Cahil kesimin ferasetine inanıyorum’’ diyen profesör YÖK’e atanmadı mı Yeni Türkiye’de! “NASA da kimmiş, NASA bizim çok gerimizde” diyen profesör bakanımız yok muydu? Bilim Bakanlığı’nın bütçesini kim kıstı? Manav reyonu açan üniversite de görmedik mi? “Kadınla tokalaşmak, ateş tutmaktan daha korkunçtur” fetvasını vermedi mi Adıyaman’da kimyacı Rektör? AKP’liler bile istifasını istemedi mi sonra? Seçimlerde kadınlara oy verilmemesi gerektiğini belirten, “kadınlar çalışmamalı” diyen Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı’nı unuttuk mu?

Ya, cenaze töreninde “Bilhassa okumuşların şerrinden koru bizi Ya Rabbi” diye dua eden imamı, “Akademisyenler için kep değil sarık daha uygundur” diyen, kafasında sarıkla dolaşan rektörümüz de yok muydu? Deve sidiğini şifalı bulan da!..

***

Cehalet; bilime sanata kültüre tarihe insanlığa düşmandır. Bir cehalet dalgası aldı başını gidiyor. Ülkemizin asıl sorunu cehalet! Emre Kongar Hocam’ın da dediği gibi; “Cehalet, demokrasiyi, laikliği, hukuk devletini, sosyal devleti, temel hak ve özgürlükleri bilmez,

gördüğü yerde ezer, yok eder.”

Tiyatro sanatçısı Cem Davran da -bizim de katıldığımız- endişesini şöyle paylaşıyor: “Birkaç jenerasyon bu acıyla yaşayacak belli oldu. İnşallah daha sonrakiler aydınlığa keyifle dokunur.”

Bu kahrolası cehalet karanlığı her tarafımızı sararken toplumun büyük bir kesimi olup bitenlerden habersiz. Büyük bir sığlık, anlamazlık, menfaat çatışmasına, cehalet zulmüne tanıklık ediyoruz. Öyle bir düzenki; bencil, hoyrat, akla, bilime, vicdana karşı! Düşünen, bilime inanan her kafa ve kalem için yenilmesi gereken en büyük düşman; örgütlü derin cehalettir!

***

Şu tweet’e acı acı gülümseyelim; Google’u Sultan Abdülhamid bulmuş!

Demiryollarına katkılarından dolayı Padişah Abdülhamid’e “onursal doktora” veren Karabük Üniversitesi vardı değil mi? Bir de dünyanın en büyük 500 üniversitesi arasında yokuz. Neden acaba neden? Eveet..Google sahiplerinden, Google’ın patenti için hak alma zamanı gelmiştir.

Sofuoğlu Hoca’yı da YÖK Başkanı yapalım (!)