Elimiz kolumuz internet oldu. Web sitesi, e-ticaret sitesi yapmak, yaptırmak, Instagram, Facebook paylaşımları hazırlamak daha ötesi videolar çekip belki de onca yaştan sonra youtuber olmaya çalışmak ticarette ayakta kalmak için mutlak yapılması gereken işler olarak görülmeye başlandı. Bu sanal dünya çabaları içinde de herkesin ilk aklına gelen ve yapmak istediği iş, Google reklamları vermek veya verdirmek oluyor. Web sitesi olan herkes bir şekilde, Google arama sonuçlarında web sitesini ilk sıralarda görmek istiyor. Bunun için firma sahipleri sektörlerine bağlı olarak da aylık ciddi tutarlarda maliyetin altına giriyorlar. Fakat bu istek de çok fazla talebin olduğu her yer gibi binlerce farklı sıkıntıyı beraberinde getirdi. Buna karşılık pek çok firma da bu reklamların işe yaramadığından şikayet ediyor. Peki asıl sıkıntı nerede yaşanıyor? Başlıklar halinde bu sıkıntılara değinmek istedim.

Sıkıntıların basit olarak iki kaynağı var. Birinci taraf Google reklamı için aracı olan firmalar, ikinci taraf direkt Google.

Google reklamı veren aracı kurumlardan kaynaklı sıkıntılar da vergi, iletişimsizlik veya suiistimallerden kaynaklanıyor. Vergi nedeniyle kaynaklanan sıkıntılar vergi yükünün aracı firmalara bindirilmesi ile oluştu. Google reklamı vermek isteyen biri olarak bilmelisiniz ki aracı firmalar verdiğiniz para içinden belli miktarı vergi için ayırmak durumundalar. Fakat çoğu aracı firma bu konuda net değil. Ne kadarı vergiye ayrılıyor öğrenmek çok kolay değil. Bazı firmalar, fatura kesmeyerek kendilerini mali yükümlülükten kurtarıyorlar. Vergi kaçağı oluşmasının dışında bu tip bir çalışma da insanların elinden şikayet hakları alınmış oluyor. Diğer yandan bazı aracı firmalar da Google reklam maliyetleri için insanlara kendi yazdıkları ara panelleri gösteriyorlar. Tahmin edeceğiniz gibi burada gösterilen rakamlar şişirilmiş rakamlar oluyorlar. Bazı sözleşmeler ise Google reklamları için harcanan miktar başına oranlanıyor ki bu da ne kadar çok reklam harcaması yaparsanız o derece aracı firmanın da para kazanacağı anlamına geliyor. Bu tip sözleşmelerde Google sayfalarının verimsiz reklamlar ile dolmasına sebep oluyor. Bir bakıyorsunuz firmanın yeri İzmir ama reklam Şırnak’ta dahi çıkıyor. Yani türlü belirsizlikler sebebi ile aracılar müşteriden 3 alırken 1’i ile reklam vermiş oluyorlar.

Google reklam veren aracı firmalar ile çalışmak zorunda olan pek çok kişi, kurum bu sorunları bilmelerine rağmen aylık belli miktarda bütçeyi gözden çıkarıyor. Yani bu benzine sürekli zam gelse de ben hep 50 TL’lik alıyorum demek gibi bir durum. Maliyetlerde büyük değişimler olmadığı takdirde de verimli veya verimsiz herkes Google’a, aracılara bu paraları ödüyorlar. Bir de çok çalışanlı bir şirket zaten mecburen bu durumu kabul etmek zorunda kalıyor. Çünkü her durumda ister kendi çalışanı ister dışarından tedarikçi olsun her şekilde herkes firma için aracı kişi olmuş oluyor.

Fakat bireysel bir firma sahibi iseniz benim gördüklerim ve yaşadıklarımdan sonraki ilk tavsiyem, mutlaka Google reklamlarının nasıl işlediğini, nasıl verileceğini kendinizin oturup öğrenmeye çalışmasıdır. Bu süreç gerçekten zorlu bir süreçtir. Öğrenmek can sıkıcıdır. Üstelik sürekli olarak da Google reklam politikası değiştirdiği için öğrenme aşaması bitmez. Ama ister Google reklamlarını kendiniz verin, ister aracı firma kullanın işi denetlemek için bu bilgilere ihtiyacınız var. Ek olarak Google reklamı için aracı dahi tutsanız mutlaka kendi isminize ait bir gmail hesabı ile bu işe kalkışın. Aracı firmanın gmail hesapları veya Google Ads hesapları üzerinden reklam vermeyin, verdirtmeyin. Bu tarz bir seçimin maliyetleri çok olur, şu olur, bu olur diye sizi ikna etmeye çalışsalar hatta biraz pahalı da olsa kendi gmail hesabınızda her şeyi kurun ve yönetin. Net bilgidir. Güvenilir bilgidir.

Bunun dışında sıkıntıların asıl kaynağı ise elbette Google. Pandemi ile beraber Google telefon desteğini de kaldırdığı için reklamlarınızda bir sorun olursa doldurduğunuz yardım formlarına çok geç dönüyorlar. Bunun yanında en büyük sıkıntı ise sahte tıklamalar. Maalesef ülkemizin mobil telefon altyapısı sabit IP ile çalışmıyor. Çok basit yöntemler ile birileri rakip firmaların Google Ads günlük bütçelerini sahte tıklamalar ile bitirebiliyorlar. Google sorunu bilmesine rağmen bu konuya ısrarla önlem almıyor. Şüpheleniyorsanız bildirin diyorlar. O formu doldurmak zaten profesyonel bilgi gerektiriyor. Üstelik zaten cevap geç geliyor. Reklam boşuna çalışmış oluyor. Üzerine de her tıklama sahte dahi olsa çok az bir mali miktar geri iade ediliyor. Tüm bu durumları da bilmek için de mutlaka yine reklamları kendinizin takip etmesi gerekiyor. Sağlıklı günler dilerim.