Uzmanlar, gıda fiyatlarındaki artış trendinin tekrar başlamasının sebeplerini iklim olayları, azalan stok seviyeleri ve jeopolitik riskler olarak gösteriyor. 2022 yılında gıda fiyatlarındaki sert artış trendi uluslararası piyasalarda düşse de, düşük stok seviyeleri ve yüksek döviz maliyetleri, gelişmekte olan ülkelerdeki gıda maliyetlerinin yükselmesine neden oluyor.

Analistler, enerji fiyatlarındaki dalgalanma ve iklim değişikliğinin tarım üretimine olan etkisi nedeniyle tahıl anlaşmasının bozulabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Dünya Bankası tarım ekonomisti John Baffes, “Şu andaki durum tek motorlu uçmanın benzeri. Motor çalışırken sorun yok ama durduğunda sorun yaşanır. Herhangi bir risk gerçekleştiğinde, fiyatlar hızla yükselir” diyor.

Düşük tahıl stokları, analistlere gıda tedarik sistemleri hakkındaki endişelerini artırıyor. Eski ABD Tarım Bakanlığı Baş Ekonomisti Joseph Glauber, “Küresel stokların düşük olması nedeniyle fiyatlar devam edecek olan dalgalanmalarını gösterir. Baharda kuraklık veya önemli bir atmosferik olay ortaya çıkarsa fiyatlar daha hızlı yükselebilir” diyor. Döviz hareketleri ise birçok gelişmekte olan ülkedeki gıda tedarik sistemleri için tehlike yaratıyor. Uluslararası piyasalarda gıda fiyatlarındaki düşüşe rağmen, doların gücü yerel para birimlerindeki maliyetleri yüksek tutmaya devam ediyor, bu da gıda enflasyonunun birkaç çeyrek daha süreceği anlamına geliyor.

Editör: Kazim Bozkurt