Bu yıl ikincisi düzenlenen Didim VegFest, 20-23 Nisan tarihleri arasında Apollon Tapınağı’nın büyülü atmosferinde gerçekleştirildi. Alın size bir alternatif turizm örneği. Ülkemizde özel şeyler yapmak için o kadar çok malzeme var ki.

Didim Belediyesi ile Vegan ve Vejetaryenler Derneği’nin birlikte düzenlediği VegFest, bir taraftan insanlığa bu konuda bir mesaj yollarken, diğer yandan da alternatif turizmin en güzel örneklerinden birini sundu. Diğer canlılara ve gezegene saygılı bir yaşam biçimini destekleyen, Türkiye’nin ilk vegan festivali yüz binin üzerinde konuk ağırladı. Demek yapınca oluyormuş. Bu arada yazmadan geçmeyelim, festivalin fikir babası da uluslararası turizmci Hüseyin Baraner.

Vegan yaşam ve veganizm, insan dışındaki canlıların da hakları için çaba gösteren bireyleri bir araya getiren bir tanım. Etik, ekolojik ve sağlık açısından farkındalık yaratmak ve sadece insanlara, topluma karşı değil doğaya ve Dünya’ya karşı da sorumluluk hisseden insanların davranış biçimlerini özetliyor vegan yaşam.

Dünyada ve Türkiye’de son yıllarda artan bilinç ile vegan yaşam yaygınlaşmaya başladı. Bunun bir sonucu olarak da vegan yemek seçenekleri, vegan ürün yelpazesi hem marka hem de birey bazında çeşitlendi. Veganlar bu etik ve ekolojik yaşam biçimini daha fazla insana ulaştırmak için çeşitli etkinlikler düzenliyor.

Didim’deki festivalde de vegan burgerden, vegan sosisli sandvice, vegan lahmacundan vegan kokoreçe bize özgü lezzetlerin hayvansal gıda içermeyen versiyonları, onlarca vegan yemek, içecek ve tatlı çeşidi beğeniye sunuldu. Bununla birlikte enginar, kabak çiçeği dolması, zeytinyağlılar gibi onlarca Türk mutfağından vazgeçilmez lezzeti de katılımcıların beğenisine sunuldu. İşte Gastronomi turizminin çok güzel bir açılımı.

SÖMÜRÜSÜZ FESTİVAL


Veganizmin tüm detaylarıyla işlendiği festivalde hayvan kesiminden, hayvanların çalıştırılmasına, hayvan haklarından, hayvansal gıda içermeyen gastronomiye toplam 18 panel gerçekleştirildi. Panellerde Emin Çapa, Ömer Madra, Dr Murat Kınıkoğlu, Dr Vedat Bayer, Kevser Başkara, Mutse Benzragch, Zülal Kalkandelen, Gökhan Durukan, Hakan Öztürk, Pınar Dağ, Nilgün Hasan Dereköy, Güneş Güman, Bağımsız Hayvan Hakları Topluluğu, Hayvanlara Adalet Derneği, veganlığın etik, sağlık ve iklim alanlarındaki etkileri üzerine konuşmalar yaptılar.

Bir önceki yıla göre çok daha fazla beğeni toplayan festival, hafta sonu ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın birleşmesiyle İstanbul, İzmir, Ankara ve Aydın başta olmak üzere Türkiye’nin bir çok yerinden ziyaretçiyi Didim’e geldi.


Dünya Didim’de Nefes Alıyor


“Dünya Didim’de Nefes Alıyor” ismiyle yapılan nefes egzersizi rekor denemesi gerçekleştirildi. Antik çağın kehanetleri ile ünlü Apollon Tapınağında gerçekleştirilen nefes eksersizleri ile hayata farklı bakış felsefesi anlatıldı. Daha sonra sürpriz performansla sahne alan opera sanatçısı Didem Balık inanılmaz sesiyle izleyenleri büyüledi. Yaşam Dolu Festival mottosuyla yola çıkan festival tüm programıyla vaad ettiğinden fazlasını yaşattı.

Didim Belediye Başkanı Ahmet Deniz Atabay bu yıl ikincisi yapılan festivalden çok memnun. Bir sonraki festivalin daha çok yabancı turist çekmesi için bugünden çalışmalara başladıklarını söylüyor.



Festivalin fikir babası, Almanya’da yaşayan turizm duayeni Hüseyin Baraner ülkemizin ucuz turizmle değil, sahip olduğu çok değerli özellikleri ile turizmde ön plana çıkmasını istiyor. Uzunca bir sohbet gerçekleştirdiğimiz Baraner, dünyada trend haline gelen “Sağlıklı Uzun Yaşam Turizmi” için ülkemizin adeta bir cennet olduğunu söylüyor. Bir de bu değerleri bozmadan ve yüksek kaliteli servisle turizme kazandırmamızı.

Haydi bakalım, turizmciler iş başına. Oturmak yok, çalışmaya devam.