Bugün Meclis’te yemin etmesinin ardından Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için Beştepe’deki sarayda tören düzenlenecek. Mehter marşlarıyla karşılanacak Erdoğan’ın törenine 10 bin kişi katılacak, 101 pare top atışı yapılacak.

AA’nın haberine göre Erdoğan, Meclis’teki yemin töreninin ardından Anıtkabir’i ziyaret edecek, sonra da tören için Beştepe’deki saraya geçecek. Süvari Birliği ile saraya giriş yapacak Erdoğan mehter marşlarıyla karşılanacak. Bu esnada Erdoğan için 101 pare top atışı yapılacak. Ayrıca Hava, Kara ve Deniz komutanlıklarına bağlı ordu karargahlarında da 101’er pare top atışı gerçekleştirilecek.

AA, sarayda düzenlenecek törenin katılımcı sayısı ve çeşitliliği açısından dünyadaki en önemli devlet başkanlığı törenlerinden biri olacağını öne sürdü.

Görevli ve davetlilerle yaklaşık 10 bin kişinin katılım sağlayacağı törene öğretmen, itfaiye eri, muhtar, esnaf, maden işçisi, diş hekimi gibi toplumun değişik kesimlerinden yurttaşlar da davet edildi.

ERDOĞAN'A ÖZEL PARA BASILACAK


Dini cemaatlerin ruhani liderlerinin de katılacağı törende, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası, Cumhurbaşkanlığı Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Armoni Mızıkası, TSK Mehteran Takımı ve TSK Tarihi Birlik de yöresel kıyafetlerle hazır bulunacak.

Misafirlere, darphane tarafından özel bastırılan, arka yüzünde sarayın ve törene ilişkin enstantanelerin bulunduğu 1 liralardan hediye edilecek. Bu özel paraların bir kısmı da tedavüle sokulacak. Ayrıca, tören gününe özel pul bastırılacak.

Konuk devlet başkanları onuruna verilecek akşam yemeğinde, Almanya eski şansölyesi Gerhard Schröder ve Tunus Nahda Hareketi Lideri Raşid Gannuşi gibi isimler de yer alacak.

Törene ayrıca Balkanlar, Kafkasya ve Orta Asya’dan toplulukların siyasi ve dini temsilcileri de iştirak edecek. DİKEN

TÖREN İPTAL EDİLECEK Mİ?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, TBMM'deki yemin töreninin ardından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleştirilecek törenin ayrıntıları dikkat çekti. Muhalefet ise Çorlu'daki tren faciası nedeniyle törenin iptal edilmesini istedi.


İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, faciayla ilgili yaptığı açıklamada ise şunları söyledi:

“Türkiye bir kez daha acıya boğuldu. Tekirdağ’ın Çorlu ilçesi yakınlarında, 24 vatandaşımızın hayatını kaybettiği, 312 vatandaşımızın da yaralandığı kaza ile ilgili olarak önceliğimiz elbette cenazelerimiz ve yaralılarımız. Hayatını kaybedenlere Allah’dan rahmet, yaralılarımıza acil şifa diliyorum. Ancak bu önceliğimiz, yaşadığımız acının sorumlu ve sorumluluklarını konuşmamıza engel değil. Çünkü o raylar halen binlerce vatandaşımızın can güvenliği ile doğrudan ilgili. Daha önce de elim kazalara sahne olan demiryollarımızla ilgili olarak sorumluluk üstlenmeyip, gerekli bedelleri ödetmeyen anlayışı, bu kez 24 canımız üzerinden konuşuyoruz. Bir ülkede, dünyanın en güvenli ulaşım ağı olarak kabul edilen demiryollarının altındaki toprak çekilebiliyorsa, ortada ciddi sorumluluklar var demektir.”

"SUUD KRALI’ININ VEFATIYLA ‘MİLLİ YAS’ İLAN EDEN İKTİDARIN..."


İYİ Parti lideri açıklamasını devamında sorumluların yakasına yapışacağını belirterek şunları kaydetti:

“Her tür faaliyete rant penceresinden bakan bir anlayışın idaresinde, ülkenin altındaki toprağın çekilmediğine şükretmek lazım. Cenazelerimizi kaldıralım, yaralılarımızdan güzel haberler alalım, ilk iş, siyasi ve bürokrat, bu olayın sorumlularının yakasına yapışacağım. Demiryollarındaki kontrollerin kim tarafından ve nasıl yapıldığı, bakım ve onarım ihalesinin neden iptal edildiği, henüz 2 aylık bir hattın nasıl böylesine basit bir sorunla 24 cana mal olduğu sorularının peşinde olacağım. İlkyardım hizmetlerinden daha hızlı ilan edilen ‘Yayın Yasağı’, bu sorumluluğu yerine getirmemize engel değildir. Ayrıca, Suud Kralı’ının vefatıyla ‘Milli yas’ ilan eden iktidarın, bunca kaybımızın ardından, neden yas ilan etmediğini merak ediyorum. Beraberinde, sayın Cumhurbaşkanı’ndan, bugün Saray’da yapılacak olan törenin, milletimizin yaşadığı acıya saygı gösterilerek ertelenmesini talep ediyorum. Sorumluları, vakit kaybetmeden, ülkemizdeki tüm “demir ağları” kontrol etmeye, gerekli bakım ve onarım işlemlerini hızla yapmaya çağırıyorum.”

HDP’DEN ULUSAL YAS TEKLİFİ


HDP Grup Başkanvekili Fatma Kurtulan, HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen ile Mecliste düzenlediği basın toplantısında, Tekirdağ'daki tren kazasında hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara da acil şifalar diledi.

HDP eş genel başkanları ve milletvekillerinden oluşan bir heyetin de Çorlu'ya gideceğini belirten Kurtulan, kaza nedeniyle ulusal yas ilan edilmesini ve TBMM Genel Kurulun da cuma günü özel oturum yapmasını istedi.

Kurtulan, bir gazetecinin, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenecek törene HDP'nin davet edilip edilmediğine ilişkin sorusuna, "Milletvekili düzeyinde ulaşan bir davet yok. Biz ve tüm ülkemiz yastadır. Böylesi bir durumda şatafatlı bir törenin içerisinde olmayacağız. Bu törenin iptal edilmesi gerektiğini düşünüyoruz." yanıtını verdi.

İNCE'DEN PARA TEPKİSİ


CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce, törende para basılıp dağıtılacak olmasını eleştirdi. İnce, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda "Önce FETÖ için para basmıştı, şimdi kendisi için para basmış!" dedi.