Hiç İş ve İşçi Bulma Kurumu'na başvurdunuz mu? İşsiz kalıp kara kara düşündünüz mü? Bunları bizim kuşak çok iyi bilir. İş arama ve işsizlik sorununu ile ta lise yıllarında tanıştım.

Atatürk’ün gençlere armağan ettiği 19 Mayıs’ın 100’ncü yılını coşku ile kutladık. Ama gençlerimiz sorunlu.

Her 4 gençten biri işsiz. Çalışan gençlerin nerede ise 2 milyona yakın kayıt dışı. İşsiz, borçlu, tutuklu bir gençlik. Acı ama gerçek 30 bine yakın öğrenci tutuklu. Gaziantep’in Şahinbey Belediyesi’nde iş bulamayan bir vatandaş döktüğü benzinle kendini yaktı. İşte güzel ülkemden manzaralar.

***

İşsizlik rakamları, Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyelerinden aşağıya düşmüyor. 2019 yılı Ocak ayından sonra Şubat ayını da yüzde 14.7’yle kapattı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun yayınladığı istatistiğe göre, 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2019 yılı Şubat döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyon 376 bin kişi artarak 4 milyon 730 bin kişiye ulaştı.Üstelik aynı dönemde kamu istihdamının yüzde 21.6 artış göstermesine rağmen istihdam oranı yüzde 46.6’dan yüzde 44.8’e geriledi.

Kocaeli Üniversitesi'nden Doçent Aziz Çelik, işsizliğin azalmadığını belirterek, Türkiye’nin kronik bir işsizlik sorunu yaşadığını; uygulanan büyümenin istihdam yaratmadığını söyledi. DİSK tarafından açıklamada ise yıllık işsiz sayısı artışında bir rekor yaşandığı belirtildi.

Peki gençlerimiz mutlu mu?

Kendini mutlu olarak beyan eden gençlerin oranı yüzde 55. Bu oran giderek düşüyor.

Öte yandan Habitat Derneği güncel raporunda da gençler arasında memnun olanların oranı 2 yıl içinde 11 puan azalarak yüzde 71’den yüzde 60’a düştü.

Türkiye işsizlikte dünyanın tersine gidiyor. Amerika'da işsizlik 50 yılın, İngiltere’de 40 yılın, Almanya'da 30 yılın, Fransa'da da 10 yılın dibinde. Uzmanlara göre gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki düşük faiz oranları ve iş gücünün ucuzlaması küresel işsizliği düşük tutuyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu bir milyon 376 bin artan işsizlik rakamlarının hemen hemen her evde bir işsizin olduğunu ortaya koyduğunu belirtti. İşsizlikteki artışın eve giren ücret gelirinin azalması demek olduğunu kaydeden Aydoğdu bunun net bir yoksullaşma anlamına geldiğini söyledi.

Sözün özü Türkiye’de işsizlik önlenemiyor, ayrıca iş gücüne katılım oranı yüzde 53. Bunun üzerinde kafa yormalıyız.

Haftaya yeniden buluşmak üzere hoşça kalın dostlar.