İyiden iyiye yalpalamaya başladılar.
Çok uzaklara gitmeye gerek yok. Gelin dün geride bıraktığımız Haziran ayına şöyle bir göz atalım. Geminin nasıl yönetimden çıktığını göreceksiniz.
Haziran ayına iktidarın baroları ayrıştırma çabaları damga vurdu. 80 ilin barosu çoklu baro sisteminin hukukun üstünlüğünü yok edeceğini savunarak Ankara'ya yürüyüş düzenledi. Baro başkanları Ankara girişinde durdurularak 27 saat yağmur altında bekletildiler. İstanbul Barosu Avukatları da dün Çağlayan Adliyesi önünde büyük bir protesto gösterisi düzenledi.
İktidarın tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında yaptığı çalışmalar, Kıdem Tazminatı'nın kaldırılacağı endişesine yol açtı. İşçiler çalışmaları meydanlarda protesto ederken, Türk-İş Başkanı Ergün Atalay kıdem tazminatından vazgeçilmesi halinde genel greve gideceklerini duyurdu.
Ve tabii ki medyaya yapılan baskılar, tutuklu gazeteciler Haziran ayının bir başka çirkin yüzüydü. 110 gündür tutuklu bulunan 6 gazeteciden Barış Terkoğlu, Ferhat Çelik, Aydın Keser tahliye olurken, Murat Ağırel, Barış Pehlivan ve Hülya Kılınç'ın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi.
Barış Pehlivan'ın duruşmada yaptığı savunma bir manifesto niteliğindeydi ve şöyle bitiyordu;
'Kendilerinden başkası olmasın istiyorlar. (İzin verin biz de olalım) demiyorum. İçeride ya da dışarıda, ateşte ya da külde olmaya devam edeceğiz. Pirinçte taş, gözün üstünde kaş, eğilmeyen baş olacağız. Ama olacağız.'
Eğilmeyen baş oluyorlar, oluyorlar ama şu anda 184 gazeteci de cezaevlerinde çile dolduruyor.
Bu dönemde Halk TV ankara Temsilcisi İsmail Dükel ve Oda TV ankara Haber müdürü Müyesser Yıldız gözaltına alındı, Yıldız tutuklandı.
Medya baskısı olur da Sözcü Gazetesi unutulur mu? Gazetenin yazarlarından Saygı Öztürk, Trabzonla ilgili yazdığı bir yazıdan dolayı İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun ağır hakaretlerine uğradı.
Saygıdeğer iktidarımız muhalefeti de unutmadı doğrusu.
CHP'li Enis Berberoğlu, HDP'li Leyla Güven ve Musa Farisoğulları'nın Millet Meclis'inde yapılan oylamayla milletvekillikleri düşürüldü. Bir gün tutuklu kalan Berberoğlu, Covit-19 önlemleri çerçevesinde tahliye edildi.
CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç ve Özgür Özel hakkında İletişim Daire Başkanı Fahrettin Altun'a hakaret ettikleri gerekçesiyle fezleke hazırlandı. Yetmedi Özgür Özel Genel Kurul'da bir MHP milletvekili tarafından yumruklandı.
Korona salgını konusunda da yanlışlıklar, beceriksizlikler ardı ardına geldi Haziran ayında.
Sağlık Bakanı bir öğlen saatinde yaptığı açıklamada sokağa çıkma yasağı yok derken, İçişleri Bakanı gece yarısı 15 ilde sokağa çıkma yasağı uygulanacağını açıkladı. Ertesi gün öğle saatlerinde ise Cumhurbaşkanı, 'gönlüm razı olmadı, yasağı kaldırdım' dedi.
Toplu taşım araçlarındaki sosyal mesafe kuralı kaldırıldı, maske konusundaki keşmekeş devam etti. Haziran başında 164 bin olan vaka sayısı ay sonunda 199 bine, vefat sayısı da 4.500'den 5.130'a çıktı.
Bu kadar olumsuzluklardan sonra iyi haber Z kuşağından geldi. Yüzbinlerce genç, sosyal medya hesaplarından 'AKP'ye oy yok ' ibaresini paylaştı. Gezici araştırma Şirketi 2023 seçimlerinde her 5 kişiden birinin bu Z kuşağından olacağını belirtti.
Bir diğer araştırma şirketi KONDA ise AKP'nin oylarının yüzde 45'lerden yüzde 30'lara düştüğünü kaydetti.
Görünen o ki her geçen gün su almaya devam eden AKP teknesi 2023 ya da daha önce karaya oturacak.