Küresel sağlık harcamaları her yıl ortalama %5 artmakta.Bu yıl itibari ile 13 trilyon doları aşmış durumda. Ülkelerin total bütçeleri içinde sağlık harcama oranları(GSYİH) kıta Avrupa’sında %10’ların altında seyrederken Amerika ve Japonya ‘da %15’lere kadar çıkmakta. Buna paralel olarak kişi başı harcamalar da örneğin ABD’de 5000 doları bulurken Almanya, Fransa ve İngiltere’de 2500 dolar Seviyelerinde. Total sağlık harcamalarında ilaç çıktıları ise,total bütçelerin %20’sine yakın ve kişi başı da 100 ila 600 dolar seviyelerinde değişmekte olduğunu vurgulamak gerek.Dolayısı ilke küresel anlamda 20 trilyon doları bulan bir ekonomi sözkonusu.

Tıp, böylesine büyük bir bütçeyi bünyesinde barındırırken bir yandan da radikal bir şekilde değişmekte.Artık,tıp doktorluğundan tıp mühendisliğine bir geçiş sözkonusu.Nano teknoloji,Sibernetik,Genetik Mühendisliği ve rekombinant teknolojisi bu yapısal değişiklikler için belirleyici alanlar. Ev ortamında MEMBS denilen mikroelektromekanobiyolojik uzaktan erişimli ve ultra sensitif tıbbi cihaz sistemleri ile yaşamsal verilerin sürekli izlendiği ve analiz edildiği ya da vücuda yerleştirilebilen aktif tıbbi sensörler ile organ fonksiyonlarının denetlendiği ve hatta acil durumlarda ilk müdahalelerin yapıldığı, fonksiyonu bozulan organların kök hücreden geliştirilen ya da klonlanan yeni organlar ile değiştirildiği bir yaşam biçimi oluşacak. Böylelikle, yakın gelecekte, gelişmiş tıbbi merkezlerin mikro benzerlerinin ev ortamına adapte edildiği smart home denilen akıllı evlerde ikamet ediyor olacağız. Merkez hastanelere entegre ev mikro hastaneler , gelişmiş mobil tıbbi mühendislik hizmetleri ile online-realtime bir sağlık sistemi yaratılacak.

Biliyorsunuz, insan genom projesi tamamlanalı 5 yıl oldu.Genom açısından tüm insanlardaki fark, 1/1000 oranındadır yani her insan %99.9 oranında benzerdir.Bundan sonrası, genlerin genom proteinlerini kodlayan bölümlerinin yerinin tespit edilip yeniden dizilmesinden ibaret olacaktır ki artık yapılmaya da başlandı.Yani hastalıları kodlayan genlerin peşindeyiz. Bir salgın hastalıkta,mikrobun genom haritasını çıkararak birkaç saat içinde salgın hastalığın izini süreceğiz ya da her hastalıkta gen testlerine özel ilaç yazabileceğiz.

Tıp,Sağlık,Tanı ve Tedavi kavramlarının yeniden tanımlandığı bir gelecek sözkonusu ,etik ve hukuki kavramların yeni yorumlarına ihtiyaç duyacağız.Ana tema,sürdürülebilir sağlıklılık ya da Hasta olmadan yaşam olarak görülüyor.Amerika orijinli fonksiyonel tıp yaklaşımları giderek ivmeleniyor.Digital platformla entegre,kişiselleşen ve kişiye özel tedavi formatı gündemde,yeni ve kişinin hastalığına yönelik ilaç geliştirme prosedürünün yapıldığı, uzaktan erişimli tıbbi sistemlerin bireysel takibinin mobil sağlık hizmetine konjuge edildiği ve yaşlanan nüfus nedeni ile hastane yerine smart home denilen akıllı evlerde bakımın ön planda olduğu koruyucu sağlık,bakım,tanı ve tedaviye doğruyol almaktayız.

Son tahlilde,geleceğin Tıbbında öne çıkacak argümanları şöyle sıralamak mümkün:

Kişisel ya da kişiye özgü tıp, Hastalıklı genleri ayıklanarak doğan bireylerden oluşan bir toplum, Ev ortamında mikro hastanelerin olduğu smart home’lar, Mobil mikro bakım üniteleri nedeni ile Mega Hastanelere gereksinim duyulmadığı, Tıp doktorluğundan tıp mühendisliğine geçişin olduğu, Tanı ve tedavi sürecinde kişiye ve o andaki hastalığına özel preparat ya da ilaçların üretilebildiği, Akıllı ilaçlar ile hedefe yönelik hücre ve dokuya özel tedavinin yapıldığı,Yanlış tanı ve tedavinin olmadığı, MEMBS denilen uzaktan erişimli tıbbi sistemlerin, bireyi evde, iş ortamında ve sokakta sürekli tıbbi takibe alması nedeni ile hastalığın, henüz belirti bile vermeden tespit edilip tedavi edildiği,Tanı ve tedavi maliyetlerinin, tüm insanlık tarihi için en minimum seviyelere indiği ve sağlık Hizmetlerine erişilebilirliğin tüm bireyler için sözkonusu olduğu, Kişisel tıbbi verilere, Dünyanın neresinde olunursa olunsun, bir global vatandaşlık konseptinde, anında ulaşılabildiği bir sistem.

Koruyucu Hekimlik,İnfeksiyon Hastalıkları,Geriatri,Nörolojik Hastalıklar,Plastik ve Rekonstriktif Cerrahi,Genetik Mühendisliği ve DNA Rekombinant Cerrahisi,Nanoteknoloji ile Sibernetik Bilimlerin ön plana geçeceği,Bugün ile kıyaslanmayacak düzeyde hastaların bizzat tedavi protokolüne etkin olarak katıldığı,güç dengesinin tamamen hasta lehinde olduğu,hasta haklarının temel koncept olduğu bir tıbbi gelecek,bugünden kurgulanıyor.