Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile röportaj gerçekleştiren Habertürk Ankara Temsilcisi Muharrem Sarıkaya’nın, oluşan teknik sorunda yanına gelip mikrofonunu ayarlamaya çalışan kameramanı sinirlenip tokatladığı görüntüler ortaya çıktı. Olay sonrası tepki toplayan Sarıkaya, “Bana ve temsil ettiğim kuruma yakışmayacak bir davranışta bulundum” ifadesiyle sosyal medya hesabı üzerinden özür diledi.

Tokatlanan İHA çalışanı Ahmet Demir ise hadiseyi yargıya taşıyacağını bildirdi. Demir, katıldığı “Seyir Hali” programında Sarıkaya’nın kendisini aradığını anlattı, “Ankara’ya çağırdı, 'gel sana yemek ısmarlarım' dedi, ben de daha fazla saçmalamaması için telefonu kapattım” dedi. Habertürk de bir açıklamayla, kameramandan, ailesinden, çalıştığı kurumdan ve tüm kamuoyundan özür diledi.

Görüntüleri izlediğimde ben utandım, “işte ego, işte kibir, işte iki yüzlülük!” dedim. Tokatı sadece izlemekle yetinen, hiçbir şey olmamış gibi anlatmaya devam eden ve programı da Sarıkaya’ya “sizi seviyoruz” diyerek bitiren, geçmişte Aile Bakanlığı da yapmış Belediye Başkanı Fatma Şahin’e de çok şaşırdım ve “Pes” demekten kendimi alamadım.

***

İnsan ilişkileri arasında onaylanacak, televizyonculukta da kabul edilebilecek bir davranış değil Sarıkaya’nın yaptığı. Kabalık, saygısızlık bu hareket! Kabul edilemez! Özürle geçiştirilemez! Bırakın bir gazeteciye, kimseye yakışmaz! Mesleki dayanışmaya en ihtiyaç duyulan şu günlerde tüm basın emekçilerine atılmıştır o tokat!

“Gazeteciye şiddet, kimden ve nereden gelirse gelsin, suçtur!”

Meslektaşımız Mustafa Hoş net ifade etmiş durumu;

“Muharrem Sarıkaya gibi isimlerin çoktan medya çöplüğünü boylaması gerekiyordu. Sadece kibri, egosu ve vahşiliği için değil, mesleğini her güce yaranmak adına yaptığı için. Onun gibi bir çok isim şimdi muhalifçilik oynayarak devam ediyorlar. Bu riya/onursuzluk sarmalı bitmeli!”

Evet, bitmeli!..

Meslek etiğinden, onurundan yoksun, emek emekçi düşmanlarının; bu meslekte yeri yoktur!

Bu şiddetin de bir bedeli mutlaka olmalı!..

***

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC), Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Basın Konseyi, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Diplomasi Muhabirleri Derneği, Ekonomi Muhabirleri Derneği, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Foto Muhabirleri Derneği, Türkiye Haber Kameramanları Derneği; Sarıkaya ve Belediye Başkanı Şahin’i kınayan açıklamalar yaptı.

Uğur Dündar Usta, Yılmaz Özdil, Nevşin Mengü, Fatih Portakal, Mine G.Kırıkkanat, Barış Yarkadaş da Sarıkaya ve Şahin’e eleştiren tweetler attı.

Meslek örgütlerinin şu ortak ifadelerinin altına ben de imzamı atıyorum: “Muharrem Sarıkaya’yı bugün itibarı ile meslektaşımız ve ‘gazeteci’ olarak tanımıyoruz.

Kameraların önünde insan hakları ve emek savunuculuğu yaparken, kamera arkasında kameraman tokatlaması herkes gibi bizlerin de yüreğini sızlattı. Şiddetin her türlüsünü şiddetle reddediyoruz.”