Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi'nin çalışkan ve sanatsever dekan vekili Prof. Dr. Bilgehan Gültekin öncülüğünde anlamlı bir etkinliğe ev sahipliği yaptı İzmir. Bu yıl yedincisi düzenlenen ve bir sanat maratonuna dönüşen Uluslararası EgeArt Sanat Günleri'nde İngiltere'nin önde gelen takımlarından Arsenal'ın başarılı Türk antrenörü Emre Aydemir bir konferans verdi.
Prof. Dr. Bilgehan Gültekin'in konuğu olarak gittiğim dekanlık binasında tanışma fırsatı buldum Emre Aydemir'le. Müthiş başarılı bir yaşam öyküsünü kendi keyifli anlatımıyla dinledim.
Emre Aydemir, futbol alanında çalışan bilim adamı. Daha doğru bir söylemle, Türkiye'nin ilk ve tek futbol bilim adamı. Psikoloji üzerinde uzmanlığı var.
Esprili, kıvrak zekalı ve vizyonuyla kendine hayran bırakan biri Emre Aydemir. Aynı zamanda bir Türkiye sevdalısı, 31 yaşında ve Londra'da yaşıyor. Arsenal alt yapısında futbol bilim adamı ve yardımcı antrenör olarak çalışıyor. Galatasaray alt yapısında futbol oynamış, yaşadığı ciddi sakatlıklar nedeniyle İngiltere'ye göç etmiş eski bir futbolcu.
İlk ve orta öğretimini Türkiye’de, lise ile üniversiteyi İngiltere’de tamamlamış Emre Aydemir. Lisede spor bilimi üzerine okuduktan sonra yine Londra'da ilki futbol bilimi ve antrenörlüğü ikincisi ise spor psikolojisi olmak üzere üniversite eğitimini tamamlamış. Üç yıl Arsenal takımında profesyonel olarak antrenörlük eğitimi almış. 8 yıldır İngiltere Futbol Federasyonu'nun üyesi. Amerika da dahil olmak üzere dünyanın farklı ülkelerinde futbol bilimi ve psikolojisi üzerine konferanslar veriyor. Şu an yanında 8 İngiliz asistan görev yapıyor.
Emre Aydemir'le laf lafı açıyor. İzmir'e hayran. Türkiye'ye dönmeyi düşünüyor. Ülkesine hizmet etmeye kararlı. Fenerbahçe'de başkanlığa aday olduğunu açıklayan Ali Koç'la ve Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören ile görüşeceğini söyledi.
Türkiye'de yöneticilerin futbola bakışını konuştuk, bizlere başarı hikayesi olarak anlatılan 'şişirilmiş' efsanelerin aslında ne kadar sığ temeller üzerinde yükseldiğini örnekleriyle anlattı Aydemir. Futbolun kendi dinamikleri olduğunu, bilimsel disiplinlere uygun çalışma metotlarının seçilmesinin öneminden bahsetti. Arsenal'daki sistemden bahsetti.
Galatasaray, bundan 17 yıl önce Arsenal'i penaltılarla yenerek UEFA Kupası'na uzanırken Arsenal takımının başında Arsene Wenger vardı. Göreve başlayalı 4 yıl olmuştu. Bugün hala Arsenal'in başında... 21 yıldır bu görevini başarıyla sürdürüyor. Düşünün bakalım aynı süre içinde bizim büyük dediğimiz takımlar kaç teknik adam harcadı?
Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi'nin değerli dekan vekili Prof. Dr. Bilgehan Gültekin'e böyle güzel bir etkinliğe imza attığı, ufkumuzu açtığı, bu ülke için güzel şeyler de oluyor dedirttiği için, böyle güzel bir insanla tanışmamıza vesile olduğu için bir kez daha teşekkür ediyorum.
Bilim, sanat, spor ve barış bizlerle olsun...