Bu iktidarın ilk seçimde gideceği kesin de, soru şu; Bu gidişi halkı çileden çıkaran faturalar mı, yoksa uzayıp giden kuyruklar mı hızlandıracak?

Tabii bunların yanında korkunç hayat pahalılığı, işsizliğin geldiği boyutlar, özgürlüklere ve insan haklarına getirilen kısıtlamalar, hapse atılan gazeteciler, ülkeye sokulan 6 milyon sığınmacı ve izlenen yanlış dış politikalar da etken olacak bu gidişe.

Ancak bıçağı kemiğe dayandıran korkunç faturalar, dondurucu soğukta oluşan kuyruklar ve her geçen gün zamlanan çarşı-pazar etiketleri...

Bakın elektrik, doğalgaz faturalarına; doğalgaza son 4 yılda gelen zam yüzde 140, elektriğe ise yüzde 247.

Son elektrik zammı 210 kilovatın üzerinde yüzde 127. İnanılır gibi değil. Nasıl ödenecek? Kira gibi. Bankadan kredi çekip fatura ödeyen var. Sokaklarda avaz-avaz bağırıyorlar. Ağrı'da, Muğla'da, Hakkari'de, Mardin'de, Diyarbakır'da 'Sesimize kulak verin, zamları geri alın' diyorlar.

Faturayı düşürmek için çeşitli yöntemler uyguluyorlar.Akşam saat sekizde yatağa girenler var. Televizyonun ışığıyla idare edenler var. Evde bereyle, eldivenle oturup battaniyeye sarınanlar var...

Bu kış kıyamette elektriksiz, doğalgazsız kalmak da var. Bakın Isparta'ya bir kar yağdı, şehir beş gün Orta Çağ karanlığına gömüldü. Fatura, koronaya yakalandığı öne sürülen valiye kesildi. Neyse ki 'Kar yağarken balık lokantasına gitti'' demediler. Peki Belediye Başkanı nerede? O'nu soran yok. Onu 2019 seçimlerinde AKP'ye yüzde 38, MHP'ye yüzde 31 oy veren Isparta seçmeni sorar herhalde...

Kuyruklar ayrı bir dert. Zemheri kışında, sabahın köründe ucuz ekmek kuyrukları, kar-tipide bayat ekmek kuyrukları uzayıp gidiyor. Kuyruklardan söz etmişken marketlerdeki kasa kuyruklarına da değinmek gerekiyor; sıra bir türlü ilerlemiyor. Bakıyorsunuz bir genç, bir ev kadını,yaşlı bir emekli, sepetindeki malları teker teker geri koyuyor.Ya parası yetmemiş, ya kredi kartı yetersiz kalmış. Kuyruktakilerden özür dileyerek sepeti tek-tek boşaltıyor. Çamaşır deterjanını, tuvalet kağıdını, şekeri, pirinci iade edenler var. Bebek mamasını, bezini geri verenleri görüyorsunuz, kahroluyorsunuz.

Gıda fiyatlarında Aralık ayında meydana gelen artış yüzde 43.8, Ocak ayında ise yüzde 55. Türkiye'nin hemen ardından gelen Kolombiya'da ise yalnızca yüzde 17.2... Dünya Sefalet Endeksi'nde de borç krizi yaşayan Arjantin'i geride bırakarak birinci sıraya yerleşmiş bulunuyoruz.

Ne yapacak? Faturaları nasıl ödeyecek asgari ücretli işçi, yüzde 25-30 zam alan memur, emekli? Mazotunu, gübresini nasıl alacak üretici? Elektrik faturasını nasıl ödeyecek?

Tek yolu var; ödeyemedikleri faturanın hesabını iktidardan soracaklar. Bu faturayı sandıkta ödetecekler. Son anketler faturanın nasıl ödeneceğini gösteriyor. Avrasya araştırma şirketinin 24-31 Ocak arasında bin 860 kişi arasında yaptığı ankete göre CHP'nin oy oranı yüzde 28.4, AKP'nin yüzde 26.3 olarak belirlenmiş. İYİ Parti yüzde 12.4, MHP ise yüzde 6 olarak gösteriliyor.

CHP'nin, AKP'yi geçmesi bazı çevrelerce sürpriz olarak nitelenmiş. Ancak asıl sürpriz, AKP'nin bunca yolsuzluğa, yalana, yoksulluğa, ısrafa, beceriksizliğine karşın hala yüzde yirmilerin üzerinde oy alabilmesi....